Fleksitarianizm to sposób żywienia, który przyniesie korzyści zdrowotne całej rodzinie. Ograniczając mięso w diecie zmniejszymy ryzyko cukrzycy, chorób układu krążenia i nowotworowych. By organizm odniósł korzyści z diety fleksitariańskiej, należy jednak tę zmianę przeprowadzić w przemyślany sposób. Uzupełnij jadłospis o potrawy bogate w żelazo, wartościowe tłuszcze oraz roślinne źródła białka. Sprawdź, jak przygotować wege-pasztet i warzywny bulion!
Fleksitarianizm to elastyczny weganizm, który zaleca jedzenie od czasu do czasu produktów pochodzenia zwierzęcego. Na co dzień jednak dieta bazuje na warzywach, produktach zbożowych, roślinach strączkowych i owocach. Dostarczają one organizmowi kwasów tłuszczowych, witamin, żelaza, wapnia, selenu, jodu i cynku.
Ilość mięsa w codziennym jadłospisie najlepiej jest ograniczać stopniowo. Różnicę w samopoczuciu zauważysz natychmiast. Mniej mięsa to więcej warzyw i owoców – z korzyścią dla zdrowia.
Najcenniejsze jest białko pełnowartościowe – ma aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie może wyprodukować sam. Dostarczą ich:
W szafkach powinnaś mieć zapasy produktów, z których przygotujesz pełnowartościowe wegeposiłki
bez bieżących zakupów: kasze (gryczaną, jaglaną), ryż, makaron, komosę ryżową, suche rośliny
strączkowe (soczewicę, ciecierzycę, fasolę, groch), pomidory w puszce i sos pomidorowy, pełnoziarniste płatki owsiane, suszone owoce (rodzynki, figi, morele daktyle), orzechy i oliwę.
Kapusta, szpinak, jarmuż, rukola i sałaty to źródło białka, żelaza i witaminy B12, czyli składników, które obecne są w mięsie. Każdego dnia staraj się jeść zupę warzywną. Kapuśniak, pomidorówka, krem z dyni dostarczają mnóstwa witamin i minerałów, a dodatkowo są ciepłe i sycące.
Odstaw kości i gotowe kostki rosołowe na rzecz domowego bulionu warzywnego, który będzie bazą dla smacznych i zdrowych zup.
Prosty, szybko go przygotujesz. Sycące i pełnowartościowe danie.
Sposób przygotowania:
Jedz mięso najwyżej 3 dni w tygodniu. Jeśli organizm dobrze sobie poradzi, zredukuj je do 1, najwyżej 2 porcji w tygodniu. Wybieraj mięso dobrej jakości: polędwicę, pierś drobiową, szynkę wieprzową. Sprawdzaj, ile gramów mięsa jest w wędlinie. Unikaj produktów, które w składzie mają MOM lub MDOM. Filet drobiowy powinien być jasnoróżowy, wołowina intensywnie czerwona. Zamiast smażyć, piecz mięso – tłuszcz się swobodnie wytopi.
Białko to jeden z najważniejszych makroskładników mięsa. Znajduje się w nim lizyna – aminokwas, który buduje odporność. Dobrym źródłem białka jest soja i jej produkty, np. tofu oraz soczewica,
ciecierzyca, fasola. Nasiona roślin strączkowych mocz 8-12 godz. w wodzie. Gotuj 1-2 godziny na małym ogniu. Dodaj majeranek, kumin lub kminek. To pozwoli uniknąć wzdęć i uczucia pełności.
Pyszne smarowidło na kanapki, które zastąpi smalec lub pasztet.
Sposób przygotowania:
Orzechy i pestki słonecznika są źródłem dobrych kwasów tłuszczowych. Z kolei pestki dyni, słonecznika, sezam i chia są skarbnicą witamin z grupy B, magnezu, cynku i żelaza. Dlatego mała garść tych produktów dziennie to smaczna przekąska, która z powodzeniem zastąpi mięso. Do sałatek dodawaj orzechy i pestki. Tłuszcz jest niezbędny do przyswojenia witamin A, D, E i K. W orzechach znajdziesz też minerały (wapń i cynk), których czasem brakuje wegetarianom.
Specjaliści uważają, że niedobory witamin i minerałów u wetegarian to mit. Ale na początku, zanim organizm przyzwyczai się do nowej diety, zażywaj suplementy. Wit. D powinni przyjmować wszyscy, niezależnie od sposobu odżywiania. Osoby odstawiające mięso mogą czuć rozdrażnienie, dlatego powinny zażywać witaminę B12, ale skonsultuj to z lekarzem. Nie zaszkodzi też witamina C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Po 6 miesiącach zbadaj poziom żelaza, witaminy B12 i ferrytyny.
Żelazo to jeden z minerałów, których może ci zabraknąć. Aby temu zapobiec, codziennie pij koktajl z mięty, natki pietruszki, bazylii, marchwi, buraków i suszonych owoców. Roztarte w dłoniach świeże listki mięty dodawaj do potraw jednogarnkowych, surowych warzyw, zup, koktajli. Kucharze używają mięty do panierki – są lżejsze i aromatyczne.
Oleje, zarówno nierafinowane, jak i rafinowane, zawierają ważne dla układu nerwowego i odporności, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Najzdrowsze są oleje tłoczone na zimno, więc nie kupuj na zapas, bo szybko tracą właściwości. Przechowuj oleje w chłodnym miejscu, obowiązkowo w ciemnej butelce. Codziennie rano pij 1 łyżkę oleju lnianego. Poprawisz perystaltykę jelit, obniżysz ciśnienie i poziom złego cholesterolu.
Czasem trudno zrezygnować z mięsa ze względu na charakterystyczny smak. Wówczas warto sięgnąć po naturalne przyprawy.
Taki grzybowy pasztet to świetny pomysł na lunch do pracy.
Sposób przygotowania:
Z surówką lub z kiszonkami są pełnowartościowym posiłkiem.
Sposób przygotowania:
Mąka pszenna ma niewiele wartości odżywczych oraz węglowodany proste, które wprawdzie dają energię, ale nic ponadto. Dlatego do wypieków dodawaj mąkę: pszenną razową, owsianą lub orkiszową (w proporcji 1:3). Mają błonnik, witaminę z grupy B, żelazo, cynk i selen. Mąki owocowe: kokosowa, bananowa, migdałowa są zdrowe i nadają potrawom słodkawy smak.
Lista smacznych, bezmięsnych produktów, bogatych w żelazo, jest długa. Najwięcej znajdziesz go w żółtkach jaj, brokułach, fasoli, grochu, soi. Ale jedz je z produktami, które mają dużo witaminy C, ponieważ poprawia wchłanianie tego pierwiastka. Znajdziesz ją w cytrusach, czerwonej papryce i brukselce. Witaminy i minerały są niezwykle wrażliwe, dlatego jedz owoce na surowo, gotuj na parze.
Im mniej mięsa, tym organizm wolniej się regeneruje – tak często bywa na początku. Z czasem zaczyna się przestawiać. Możesz mu pomoc, stosując probiotyczne koktajle.
Jak przygotować taki koktajl?
Probiotyczny koktajl zadba o dobre bakterie w jelitach i odpowiedni poziom wapnia w kościach, co jest szczególnie ważne dla kobiet w profilaktyce osteoporozy.
Podstawą są warzywa i owoce w proporcji 3:1. Jedz surowe warzywa zielone, bo długie gotowanie niszczy witaminy.
Zjedz zielony omlet ze szpinakiem, rzodkiewką, pomidorami i kiełkami. Możesz też przygotować sycącą owsiankę na mleku roślinnym. Zamiast płatków błyskawicznych sięgnij po zwykłe owsiane (są bardziej wartościowe), ewentualnie górskie.
Zjedz w ciągu 2,5-3 godzin. Ten posiłek ma podtrzymać energię. Dzięki temu organizm nie będzie
magazynował zapasów i nie przytyjesz. Do pracy zabierz jogurt naturalny, do którego możesz wrzucić mieszankę owoców, orzechów i ziaren. Albo wypij zielony koktajl z białkiem.
Jedz do godz. 16. Układ pokarmowy zdąży strawić obiad, zanim zaśniesz. Przez 2-3 miesiące wybieraj dania z cieciorki, soczewicy, białej fasoli i tofu. Łatwiej i szybciej je strawić niż bób czy groszek.
Zupy gotuj na bulionie warzywnym.
Zrezygnuj z owoców, które mają cukry proste, ponieważ odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.
Możesz zjeść brokuły z jajkiem i dipem z awokado lub sałatkę jarzynową z sosem jogurtowo-musztardowym.
Jeśli lubisz pieczywo, wybieraj produkty na zakwasie. Chleb na drożdżach ma kwas fitynowy, który ogranicza wchłanianie niektórych minerałów. Zjedz kanapkę z pastą z ciecierzycy i marchewki, obowiązkowo z ogórkiem kiszonym. Fankom galarety warzywnej polecamy agar, który nada jej odpowiednią konsystencję.