Jak zrobić szczawiowe pesto do makaronu [Przepis wideo]
Makaron ze szczawiowym pesto.
Fot. AKPA

Jak zrobić szczawiowe pesto do makaronu [Przepis wideo]

Szczawiowe pesto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jakie pyszne i zdrowe. Wystarczy zmiksować składniki, tak jak pokazujemy na naszym wideo. Zielone pesto ze szczawiu idealnie pasuje do makaronu

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak smakuje wiosna? Jeżeli tak, to mamy dla Ciebie odpowiedź: jak szczawiowe pesto! Ta zaskakująca i zdecydowanie niebanalna propozycja to nie tylko idealne uzupełnienie wielu potraw, ale także sposób na wprowadzenie do diety cennych składników odżywczych.

Najlepszy moment na zbiór szczawiu to późna wiosna, kiedy jego liście są młode, soczyste i pełne aromatu. Najlepiej rośnie na żyznej glebie, na terenach o umiarkowanej ekspozycji na słońce.

Dlaczego warto jeść szczaw?

Świeży szczaw to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Bogactwo witaminy C, K, a także B9, potasu, żelaza i dietycznych błonników sprawia, że jest to roślina, której nie powinno zabraknąć w zdrowym, zbilansowanym menu. Wpływa korzystnie na układ krwionośny, wzmacnia odporność i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.

 

Gotowy na wiosenną rewolucję w kuchni? Przygotuj blender, bo już za moment podzielimy się przepisem na nasze fantastyczne szczawiowe pesto. Ta wyjątkowa mieszanka kwaśnych i orzeźwiających nut szczawiu, połączona z intensywnością czosnku i bogactwem smaku orzechów, to prawdziwe przeżycie kulinarne. Połącz ją z ulubionymi makaronami, kanapkami lub użyj jako dodatek do mięsa - i zasmakuj wiosny w każdym kęsie!

Jak zrobić szczawiowe pesto krok po kroku?

Tradycyjne włoskie pesto przygotowuje się z bazylii, oliwy, orzeszków piniowych i parmezanu. Proponujemy naszą swojską odmianę słynnego sosu do makaronu: pesto szczawiowe z pestkami dyni, orzechami włoskimi i oczywiście oliwą.

Pesto szczawiowe jest nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Zawarte w szczawiu garbniki dobrze wpływają na jelita i mają potwierdzone działanie przeciwbiegunkowe. 

Składniki:

  • szczaw
  • garść orzechów włoskich
  • garść łuskanych pestek dyni
  • 100 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Do blendera włóż wszystkie składniki i zalej je oliwą. Blenduj aż do połączenia się składników. 

Czytaj więcej