Szczaw pomaga, czy szkodzi zdrowiu? Sprawdź, jak go jeść i przyrządzać, aby przynosił organizmowi tylko korzyści
Szczaw zawiera dużo witaminy C, ale i szkodliwego kwasu szczawiowego
Fot. 123rf.com

Szczaw pomaga, czy szkodzi zdrowiu? Sprawdź, jak go jeść i przyrządzać, aby przynosił organizmowi tylko korzyści

Szczaw to jedna z pierwszych wiosenny nowalijek, a jego zielone listki to bogactwo witaminy C, potasu i żelaza, ale także niezdrowego kwasu szczawiowego, który w nadmiarze może prowadzić do osteoporozy. Podpowiadamy, jak przyrządzić szczaw i z czym go łączyć, by miał tylko dobre działanie. Aby w pełni skorzystać ze zdrowotnych właściwości szczawiu, proponujemy przepisy na danie śniadaniowe, obiadowe i kolację z tym zielonym warzywem w roli główne

Warto jeść szczaw, bo działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i przeciwbakteryjnie. Wspomaga leczenie chorób wątroby, kamicy żółciowej, przewlekłych zaparć, a także biegunek, ale jedzmy go nie więcej niż 100 g dziennie. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, który łączy się z wapniem i odkłada w nerkach. Jeśli kiedykolwiek miałyśmy problemy z kamieniami w nerkach, lepiej zrezygnować z jedzenia szczawiu na co dzień. A kiedy wiosną kusi nas świeży młody szczaw (bo to przecież pierwsza nowalijka), zadbajmy, by zminimalizować szkodliwe działanie kwasu szczawiowego.

Jak jeść szczaw, aby nie szkodził?

  1. W dniu, w którym jemy szczaw, nie pijmy już czarnej herbaty i kawy, bo także zawierają szczawiany. Dużo ma ich też botwinka, rabarbar i szpinak, dlatego szczaw i te warzywa jedzmy w inne dni (nie częściej niż co drugi dzień).
  2. Aby szczaw zachował jak najwięcej witaminy C i minerałów, jedzmy go na surowo lub po sparzeniu na sitku. Można go też gotować na… parze (wystarczy 3-4 min).
  3. Jeśli go gotujemy lub smażymy, to im krócej, tym lepiej – parę minut sam, a do potrawy dodajemy go, gdy jest już niemal gotowa.
  4. Kwas szczawiowy wiąże wapń, wypłukując go z kości, co może prowadzić do osteoporozy. Zaradzimy temu, dodając do każdego dania ze szczawiem produkt zawierający w dużej ilości wapń, czyli np.: jajka, mleko, ser żółty i biały, jogurt, suszone figi, szprotki, tofu czy soję.
  5. Warto też dodawać produkty zawierające dużo witaminy D, która ułatwia wchłanianie wapnia, np.: pieczarki, tuńczyka, śledzia, kurczaka lub sery pleśniowe.
  6. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza, warto dodać do szczawiu witaminę C (zwłaszcza do dań gotowanych, bo temperatura niszczy witaminę C). Można skropić gotowe danie sokiem z cytryny, dodać cytrusy, suszone pomidory, cebulę, paprykę, natkę lub czosnek.
  7. Aby zwiększyć wchłanianie potasu, do szczawiu dodajemy produkty bogate w magnez i witaminę B6, jak np.: pestki dyni, słonecznika, orzechy ziemne lub włoskie.
39479321_m
Najzdrowszy jest surowy, świeży szczaw. Można go jednak sparzyć na sitku lub krótko gotować na parze, aby nie stracił swoich właściwości
123rf.com

Łatwe przepisy na dania ze szczawiem

Omlet ze szczawiem na śniadanie

Składniki:

  • 4 jajka
  • garść liści szczawiu (czyli ok. 70 g)
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 suszone pomidory
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag filetu z kurczaka
  • 1/2 papryki

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju podsmażamy pokrojone cebulę, pomidory, paprykę i kurczaka.
  2. Dodajemy jajka roztrzepane z solą, pieprzem, serem i drobno pokrojonym umytym szczawiem (bez łodyg). Smażymy na małym ogniu (pod przykryciem) do ścięcia jajek i przewracamy na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia.

Nasza rada: Omlet możemy zrobić w wersji bez kurczaka. Po usmażeniu na omlecie układamy szprotki w pomidorach i posypujemy natką lub smarujemy pastą ze zmieszanego twarożku, tuńczyka i posiekanego koperku.

Szczaw w jarzynce do obiadu

Składniki:

  • marchew
  • cebula
  • garść szczawiu
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka jogurtu
  • łyżeczka curry
  • sól
  • szklanka bulionu
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle.
  2. Pokrojoną marchew dusimy 15 minut w 2/3 szkl. bulionu.
  3. Jogurt mieszamy z mąką i resztą bulionu.
  4. Liście szczawiu (bez łodyżek) kroimy. Wszystko mieszamy, doprawiamy i dusimy 5 min.

Sałatka warzywna ze szczawiem na kolację

Składniki:

  • garść szczawiu
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • ogórek zielony
  • pęczek rzodkiewki
  • papryka

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu
  • garść orzechów włoskich
  • 10 dag sera feta
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa myjemy, kroimy i mieszamy.
  2. Czosnek miażdżymy, orzechy siekamy, fetę rozdrabniamy widelcem. Mieszamy czosnek, orzechy, fetę, jogurt, oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Czytaj więcej