Bomba witamin i pyszny smak. Najlepsze koktajle z warzyw i owoców
24.05.2021 09:09
Warzywne i owocowe koktajle to najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Przedstawiamy przepisy na orzeźwiające smoothie i energetyzujące napoje z naturalnych składników. Podpowiadamy też, co zrobić z nacią marchwi, by nic się nie zmarnowało.
Oczyszczają organizm, wspomagają odchudzanie, a przede wszystkim wzmacniają odporność i dają potężny zastrzyk owocowo-warzywnej energii. Pij je na zdrowie!
Koktajl z młodych buraczków
Przepis na 4 porcje 60 min 2-2,50 zł/porcja 90 kcal/porcja
Składniki
4 młode buraki
4 garści mrożonych malin
pół szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
sok z cytryny
natka
Sposób przygotowania
Młode buraki wyszoruj bardzo starannie. Nie musisz ich obierać. Możesz jedynie obciąć końcówki. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Połóż buraki. Piecz w temp. 180°C do miękkości.
Upieczone buraki ostudź, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do kielicha blendera lub wysokiego naczynia.
Dodaj mrożone maliny (nie musisz ich rozmrażać). Wlej sok pomidorowy. Zblenduj przygotowane składniki. Stopniowo dolewaj cztery szklanki wody (zwykłej lub mineralnej niegazowanej) i dalej blenduj. Koktajl dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Opłucz i osusz kilka gałązek natki. Koktajl schłodź, a potem rozlej do szklaneczek. Dekoruj świeżą natką.
Wypróbuj też
Koktajl można przygotować w wersji deserowej. Lekko słodkie buraczki zmiksuj z malinami i wodą gazowaną. W razie potrzeby dodaj miód do smaku.
Shake z truskawek z lodami
Przepis na 4 porcje 10 min 2-2,50 zł/ porcja 230 kcal/porcja
Składniki
250 g truskawek
duży banan
400 ml tłustego mleka
4 gałki lodów śmietankowych
naturalny płynny miód lub cukier do smaku
2 łyżki płatków owsianych
Sposób przygotowania
Truskawki umyj starannie pod bieżącą wodą. Pozostaw na sicie do ocieknięcia. Usuń szypułki, owoce pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do kielicha blendera.
Umytego banana obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Dorzuć do naczynia z truskawkami. Dodaj 1-2 łyżki miodu lub cukru, zmiksuj. Dalej miksując, dolewaj mleko.
Do zmiksowanego napoju wrzuć kulki lodów śmietankowych (ewentualnie waniliowych lub truskawkowych). Jeszcze raz całość zmiksuj. W razie potrzeby ponownie dodaj odrobinę miodu lub cukru do smaku.
Płatki owsiane wrzuć na rozgrzaną patelnię. Ogrzewaj do zrumienienia. Schłodzony napój rozlej do szklanek, posyp płatkami.
Wypróbuj też
W wersji dietetycznej zrezygnuj z lodów, a jeśli masz alergię na laktozę, użyj mleka sojowego.
Smoothie z jarmużem
Przepis na 4 porcje 15 min 2,20-2,70 zł/ porcja 120 kcal/porcja
Składniki
200 g jarmużu (6-8 dużych liści)
2 średniej wielkości ogórki
3 jabłka
sok z limonki lub cytryny
400 ml mineralnej wody niegazowanej
kilka gałązek koperku
Sposób przygotowania
Liście jarmużu umyj pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Porwij na mniejsze kawałki, odrzucając zgrubiałe nerwy. Przygotowane liście umieść w kielichu blendera lub wysokim naczyniu.
Opłucz i obierz ze skórki ogórki. Pokrój je na kawałki i włóż do naczynia z jarmużem. Jabłka umyj, obierz ze skórki. Pokrój na kawałki, usuwając przy tym gniazda nasienne. Dodaj do jarmużu z ogórkami. Wlej wodę.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl. Dodaj do smaku sok wyciśnięty z limonki lub cytryny. Odstaw do schłodzenia. Koperek opłucz, osusz, poobrywaj piórka z gałązek. Smoothie rozlej do szklanek. Dekoruj piórkami koperku.
Wypróbuj też
Prócz liści jarmużu, lub zamiast nich, do smoothie można wykorzystać szpinak.
Energetyzujący koktajl z marchewki
Przepis na 4 porcje 15 min 1,5-2 zł/porcja 130 kcal/porcja
Składniki
200 g młodej marchewki
jabłko
pomarańcza
banan
30 g płatków owsianych
3/4 l soku pomarańczowego
naturalny płynny miód do smaku
Sposób przygotowania
Marchewkę opłucz, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko umyj starannie, pozostaw ze skórką. Przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Podziel na mniejsze cząstki.
Sparzoną pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki. Usuń białe błonki, miąższ rozdrobnij. Umytego banana pozbaw skórki, pokrój na mniejsze kawałki.
Do wysokiego naczynia lub kielicha blendera wrzuć pokrojoną marchewkę, jabłka, kawałki banana oraz pomarańczy. Wsyp płatki owsiane.
Stopniowo wlewaj sok pomarańczowy. Miksuj lub blenduj składniki tak długo, aż powstanie gładki koktajl. Dopraw go, w razie potrzeby, odrobiną płynnego miodu. Rozlej do szklaneczek.
Natka z marchewki – jak ją wykorzystać
Nie wyrzucaj naci z młodej marchewki. To doskonała podstawa pełnego witamin pesto. Zmiksuj je z orzeszkami ziemnymi, czosnkiem i oliwą.