Bomba witamin i pyszny smak. Najlepsze koktajle z warzyw i owoców
Fot. 123RF

Bomba witamin i pyszny smak. Najlepsze koktajle z warzyw i owoców

Warzywne i owocowe koktajle to najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Przedstawiamy przepisy na orzeźwiające smoothie i energetyzujące napoje z naturalnych składników. Podpowiadamy też, co zrobić z nacią marchwi, by nic się nie zmarnowało.

Oczyszczają organizm, wspomagają odchudzanie, a przede wszystkim wzmacniają odporność i dają potężny zastrzyk owocowo-warzywnej energii. Pij je na zdrowie!

Koktajl z młodych buraczków

Przepis na 4 porcje
60 min 2-2,50 zł/porcja
90 kcal/porcja

97932375_s
Koktajl z młodych buraczków z sokiem z cytryny.
123RF

Składniki

  • 4 młode buraki
  • 4 garści mrożonych malin
  • pół szklanki soku pomidorowego
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • natka

Sposób przygotowania

  1. Młode buraki wyszoruj bardzo starannie. Nie musisz ich obierać. Możesz jedynie obciąć końcówki. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Połóż buraki. Piecz w temp. 180°C do miękkości.
  2. Upieczone buraki ostudź, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do kielicha blendera lub wysokiego naczynia.
  3. Dodaj mrożone maliny (nie musisz ich rozmrażać). Wlej sok pomidorowy. Zblenduj przygotowane składniki. Stopniowo dolewaj cztery szklanki wody (zwykłej lub mineralnej niegazowanej) i dalej blenduj. Koktajl dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
  4. Opłucz i osusz kilka gałązek natki. Koktajl schłodź, a potem rozlej do szklaneczek. Dekoruj świeżą natką.

Wypróbuj też

Koktajl można przygotować w wersji deserowej. Lekko słodkie buraczki zmiksuj z malinami i wodą gazowaną. W razie potrzeby dodaj miód do smaku.

Shake z truskawek z lodami

Przepis na 4 porcje
10 min 2-2,50 zł/
porcja 230 kcal/porcja

42267888_s
Shake z truskawek z lodami,
123RF

Składniki

  • 250 g truskawek
  • duży banan
  • 400 ml tłustego mleka
  • 4 gałki lodów śmietankowych
  • naturalny płynny miód lub cukier do smaku
  • 2 łyżki płatków owsianych

Sposób przygotowania

  1. Truskawki umyj starannie pod bieżącą wodą. Pozostaw na sicie do ocieknięcia. Usuń szypułki, owoce pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do kielicha blendera.
  2. Umytego banana obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Dorzuć do naczynia z truskawkami. Dodaj 1-2 łyżki miodu lub cukru, zmiksuj. Dalej miksując, dolewaj mleko.
  3. Do zmiksowanego napoju wrzuć kulki lodów śmietankowych (ewentualnie waniliowych lub truskawkowych). Jeszcze raz całość zmiksuj. W razie potrzeby ponownie dodaj odrobinę miodu lub cukru do smaku.
  4. Płatki owsiane wrzuć na rozgrzaną patelnię. Ogrzewaj do zrumienienia. Schłodzony napój rozlej do szklanek, posyp płatkami.

Wypróbuj też

W wersji dietetycznej zrezygnuj z lodów, a jeśli masz alergię na laktozę, użyj mleka sojowego.

Smoothie z jarmużem

Przepis na 4 porcje
15 min 2,20-2,70 zł/
porcja 120 kcal/porcja

54765011_s
Smoothie z jarmużem.
123RF

Składniki

  • 200 g jarmużu (6-8 dużych liści)
  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 3 jabłka
  • sok z limonki lub cytryny
  • 400 ml mineralnej wody niegazowanej
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania

  1. Liście jarmużu umyj pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Porwij na mniejsze kawałki, odrzucając zgrubiałe nerwy. Przygotowane liście umieść w kielichu blendera lub wysokim naczyniu.
  2. Opłucz i obierz ze skórki ogórki. Pokrój je na kawałki i włóż do naczynia z jarmużem. Jabłka umyj, obierz ze skórki. Pokrój na kawałki, usuwając przy tym gniazda nasienne. Dodaj do jarmużu z ogórkami. Wlej wodę.
  3. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl. Dodaj do smaku sok wyciśnięty z limonki lub cytryny. Odstaw do schłodzenia. Koperek opłucz, osusz, poobrywaj piórka z gałązek. Smoothie rozlej do szklanek. Dekoruj piórkami koperku.

Wypróbuj też

Prócz liści jarmużu, lub zamiast nich, do smoothie można wykorzystać szpinak.

Energetyzujący koktajl z marchewki

Przepis na 4 porcje
15 min 1,5-2 zł/porcja
130 kcal/porcja

97923941_s
Energetyzujący napój z marchewki.
123RF

Składniki

  • 200 g młodej marchewki
  • jabłko
  • pomarańcza
  • banan
  • 30 g płatków owsianych
  • 3/4 l soku pomarańczowego
  • naturalny płynny miód do smaku

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę opłucz, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko umyj starannie, pozostaw ze skórką. Przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Podziel na mniejsze cząstki.
  2. Sparzoną pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki. Usuń białe błonki, miąższ rozdrobnij. Umytego banana pozbaw skórki, pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Do wysokiego naczynia lub kielicha blendera wrzuć pokrojoną marchewkę, jabłka, kawałki banana oraz pomarańczy. Wsyp płatki owsiane.
  4. Stopniowo wlewaj sok pomarańczowy. Miksuj lub blenduj składniki tak długo, aż powstanie gładki koktajl. Dopraw go, w razie potrzeby, odrobiną płynnego miodu. Rozlej do szklaneczek.

Natka z marchewki – jak ją wykorzystać

Nie wyrzucaj naci z młodej marchewki. To doskonała podstawa pełnego witamin pesto. Zmiksuj je z orzeszkami ziemnymi, czosnkiem i oliwą.

 

 

Czytaj więcej