Truskawki nie tylko na słodko. Doskonałe przepisy na sałatki, chłodnik i... pizzę
Z dodatkiem truskawek można zrobić nawet pizzę!
Fot. 123rf.com

Truskawki nie tylko na słodko. Doskonałe przepisy na sałatki, chłodnik i... pizzę

Truskawki to pyszne owoce, które pasują nie tylko do deserów, ale też do sałatek, zup, a nawet... mięsa. Truskawki na obiad to wciąż mało popularne rozwiązanie, ale warto się do niego przekonać. Jak wybrać, myć i zamrażać truskawki, by były zdrowe i pyszne? Sprawdź, z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i wypróbuj nasze przepisy na sałatki z truskawkami, truskawkowy chłodnik oraz... pizzę.

Truskawki kojarzą nam się przede wszystkim z pysznymi deserami lub naleśnikami na słodko. Ale można je jeść inaczej! Ponieważ mają wiele zdrowotnych właściwości można je dodawać do zup, sałatek i innych dań, dzięki czemu nie tylko wzbogacą smak posiłku, ale też sprawią, że będzie zdrowszy. Wypróbuj przepisy na dania z truskawkami.

Jakie odmiany truskawek są najlepsze?

Najlepsze są oczywiście truskawki pochodzące z polskich hodowli. Te, które znajdziemy w sklepie przed sezonem, są przeważnie importowane z Hiszpanii. Wiele osób, które ich próbowało, twierdzi, że są wodniste i bez smaku. ­Na bazarach najchętniej kupujemy ­'Marmoladę' – słodką i aromatyczną odmianę truskawek o ciemnym kolorze. Niektóre odmiany zaskakują barwą i smakiem, np. 'Pineberry' – biała truskawka ananasowa. Swoją nazwę zawdzięcza niezwykłemu smakowi, który przypomina ananas.

Jak myć i zamrażać truskawki, by były najlepsze?

Owoce te myjmy pod bieżącą wodą – nigdy nie moczmy! Truskawki najlepiej zostawić do ocieknięcia na sicie (mokrych nie wolno wkładać do lodówki). Pamiętajmy też, aby przed myciem owoców nie usuwać z nich szypułek. W przeciwnym razie truskawki wchłoną dużo płynu, przez co stracą swój smak. 

Do mrożenia wybierajmy truskawki dojrzałe i bez uszkodzeń. Należy je oczyścić, umyć i osuszyć, aby nie powstały na nich bryłki lodu. Tak przygotowane owoce układamy na tacce i wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny, po czym przesypujemy do woreczków i zamykamy – dzięki temu owoce się nie skleją.

Z czym łączyć truskawki, by były jeszcze zdrowsze?

U pały podnoszą cukier w krwi, dlatego zamiast sięgać po truskawkowy deser i jeszcze zwiększać jego poziom, lepiej postawić na wytrawną sałatkę czy chłodnik. Zwłaszcza że odpowiednie połączenia zwiększają też zdrowotne właściwości truskawek.

  • Polane gęstym sosem balsamicznym jeszcze skuteczniej obniżają cholesterol. W takiej formie warto łączyć je w sałatce z serami, np. fetą, mozzarellą.
  • Posypane zielonym pieprzem lepiej usprawniają trawienie. Dlatego taki zestaw warto dodać np. do smażonej wątróbki.
  • Połączenie ze startym imbirem i sosem sojowym podnosi ich antybakteryjne działanie. Pasują wtedy do tofu lub kaczki.
  • Z cynamonem będą bardziej obniżać cukier i świetnie łączyć się z filetem z kurczaka.
  • Doskonale łączą się też z mango, zapobiegając anemii.
  • Z awokado nie tylko dodadzą wyrazistości, ale też zwiększą ilość folianów w posiłku.

Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym

Sery pleśniowe są tłuste, ale to dzięki nim witaminy z truskawek lepiej się wchłoną. Tłuszczem zaś nie musimy się przejmować, bo truskawki obniżą cholesterol, a działanie antymiażdżycowe wzmocnią szpinak i orzechy.

74226235_m
Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • garść szpinaku
  • 1 mały ogórek
  • 10 dag sera z pleśnią.
  • 1 szklanka truskawek
  • 5 orzechów włoskich
  • Dressing:
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka miodu
  • 3 szczypty tymianku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki i ogórek myjemy i kroimy. Mieszamy z umytym szpinakiem, posiekanymi orzechami i pokruszonym serem.
  2. Składniki dresingu łączymy z łyżką wody, solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy sałatkę.

Sałatka z truskawkami, pieczonym burakiem i oliwkami

Buraki usuwają zbędne produkty przemiany materii. Oliwki zwiększają poziom hormonu sytości. Razem z truskawkami są niskokaloryczną, lekką przekąską.

110183481_m
Sałatka z truskawkami, pieczonym burakiem i oliwkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 3 buraki
  • garść mięty
  • 1/2 kg truskawek
  • czerwona papryka
  • szklanka oliwek
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • sos balsamiczny
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Buraki pieczemy do miękkości zawinięte w folię.
  2. Ostudzone buraki kroimy. Mieszamy z pokrojonymi truskawkami, papryką, pomidorami i oliwkami. Posypujemy posiekaną miętą i pieprzem. Skrapiamy sosem.

Sałatka z truskawkami, fenkułem i kurczakiem

Fenkuł i truskawki zawierają sporo witaminy C. Taka sałatka wzmocni naczynia krwionośne i ułatwi pracę serca.

58959980_m
Sałatka z truskawkami, fenkułem i kurczakiem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • fenkuł
  • olej
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • garść rukoli
  • 50 dag truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • czerwona cebula
  • 20 dag piersi kurczaka
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • ew. ser kozi

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroimy na kawałki. Obsypujemy solą, pieprzem i papryką. Fenkuł kroimy w paski, marynujemy w łyżce oleju i soku z pomarańczy. Po 30 minutach smażymy kurczaka i fenkuł.
  2. Kurczaka i fenkuł układamy na liściach rukoli. Posypujemy pokrojonymi truskawkami i cebulą. Skrapiamy sokiem z cytryny. Można dodać pokrojony w kostkę ser kozi.

Sałatka z truskawkami, bobem, fasolką i szynką

Fasolka zawiera witaminę K, która zwiększa wchłanianie wapnia z truskawek, wzmacniając kości. Bób i truskawki obniżają ciśnienie krwi.

101537187_m
Sałatka z truskawkami, bobem, fasolką i szynką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 20 dag bobu
  • 20 dag truskawek
  • 10 dag szynki dojrzewającej
  • garść roszponki
  • pieprz
  • łyżka nasion słonecznika

Sos:

  • łyżka miodu 
  • 4 truskawki
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę i bób gotujemy na półtwardo. Studzimy. Truskawki myjemy i kroimy. Mieszamy z pokrojoną fasolką, szynką, roszponką i bobem.
  2. Składniki sosu miksujemy i polewamy sałatkę. Posypujemy uprażonymi ziarnami.

Nasza rada:

Fasolkę możemy zastąpić pęczkiem szparagów.

Chłodnik z truskawkami i selerem naciowym

Truskawki w połączeniu z selerem naciowym skuteczniej wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego niż pojedynczo.

49303548_m
Chłodnik z truskawkami i selerem naciowym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 5 łodyg selera naciowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 3 ogórki gruntowe
  • szklanka soku jabłkowego
  • 1 kg truskawek
  • sól
  • pieprz
  • czerwona cebula,
  • jogurt,
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa i owoce kroimy. Miksujemy z sokiem i imbirem. Solimy i pieprzymy do smaku. Chłodzimy.
  2. Podajemy z kleksem jogurtu, posypany posiekaną natką i cebulką.

Nasza rada:

Truskawki dodaj do chłodnika razem z szypułkami, bo to w nich znajduje się najwięcej cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

Zupa z truskawek z makaronem - przepis wideo

 

Pikantny sos truskawkowy do mięsa

Truskawki zawierają dużo niehemowego żelaza. W połączeniu z żelazem hemowym z mięsa skuteczniej zapobiegają anemii.

41498264_m
Pikantny sos truskawkowy do mięsa
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 30 dag truskawek
  • 2 cm kawałek imbiru
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • strąk chilli
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Drobno siekamy imbir, czosnek, cebulę, chili. Podsmażamy na oleju. Dodajemy resztę składników i gotujemy 7 min.

Pizza z truskawkami

Pizza z owocami to niebo w gębie! Czyżby na twarzy pojawił się grymas niedowierzania? Zupełnie niepotrzebnie, bo to doskonały pomysł na słodki obiad lub deser.

172296033_m
Pizza z truskawkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • truskawki
  • ser kozi
  • pistacje
  • rabarbar

Sposób przygotowania:

  1.  Ciasto na pizzę możemy przygotować z ulubionego przepisu. Następnie rozwałkujmy je i uformujmy okrągły placek. Na środku umieśćmy owoce, a brzegi ciasta zawińmy na wierzch.
  2. Truskawki warto połączyć z rabarbarem, bo ten owocowy duet znakomicie sprawdza się w słodkich wypiekach.
  3. Na „tradycyjną” pizzę wyłóżmy kawałki sera koziego, posiekane pistacje oraz pokrojone na kawałki truskawki. Każdy kawałek upieczonej pizzy skropmy sosem balsamicznym.

Czytaj więcej