Truskawki nie tylko na słodko. Doskonałe przepisy na sałatki, chłodnik i... pizzę
07.06.2023 10:04
Truskawki to pyszne owoce, które pasują nie tylko do deserów, ale też do sałatek, zup, a nawet... mięsa. Truskawki na obiad to wciąż mało popularne rozwiązanie, ale warto się do niego przekonać. Jak wybrać, myć i zamrażać truskawki, by były zdrowe i pyszne? Sprawdź, z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i wypróbuj nasze przepisy na sałatki z truskawkami, truskawkowy chłodnik oraz... pizzę.
Truskawki kojarzą nam się przede wszystkim z pysznymi deserami lub naleśnikami na słodko. Ale można je jeść inaczej! Ponieważ mają wiele zdrowotnych właściwości można je dodawać do zup, sałatek i innych dań, dzięki czemu nie tylko wzbogacą smak posiłku, ale też sprawią, że będzie zdrowszy. Wypróbuj przepisy na dania z truskawkami.
Jakie odmiany truskawek są najlepsze?
Najlepsze są oczywiście truskawki pochodzące z polskich hodowli. Te, które znajdziemy w sklepie przed sezonem, są przeważnie importowane z Hiszpanii. Wiele osób, które ich próbowało, twierdzi, że są wodniste i bez smaku. Na bazarach najchętniej kupujemy 'Marmoladę' – słodką i aromatyczną odmianę truskawek o ciemnym kolorze. Niektóre odmiany zaskakują barwą i smakiem, np. 'Pineberry' – biała truskawka ananasowa. Swoją nazwę zawdzięcza niezwykłemu smakowi, który przypomina ananas.
Jak myć i zamrażać truskawki, by były najlepsze?
Owoce te myjmy pod bieżącą wodą – nigdy nie moczmy! Truskawki najlepiej zostawić do ocieknięcia na sicie (mokrych nie wolno wkładać do lodówki). Pamiętajmy też, aby przed myciem owoców nie usuwać z nich szypułek. W przeciwnym razie truskawki wchłoną dużo płynu, przez co stracą swój smak.
Do mrożenia wybierajmy truskawki dojrzałe i bez uszkodzeń. Należy je oczyścić, umyć i osuszyć, aby nie powstały na nich bryłki lodu. Tak przygotowane owoce układamy na tacce i wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny, po czym przesypujemy do woreczków i zamykamy – dzięki temu owoce się nie skleją.
Z czym łączyć truskawki, by były jeszcze zdrowsze?
Polane gęstym sosem balsamicznym jeszcze skuteczniej obniżają cholesterol. W takiej formie warto łączyć je w sałatce z serami, np. fetą, mozzarellą.
Posypane zielonym pieprzem lepiej usprawniają trawienie. Dlatego taki zestaw warto dodać np. do smażonej wątróbki.
Połączenie ze startym imbirem i sosem sojowym podnosi ich antybakteryjne działanie. Pasują wtedy do tofu lub kaczki.
Z cynamonem będą bardziej obniżać cukier i świetnie łączyć się z filetem z kurczaka.
Doskonale łączą się też z mango, zapobiegając anemii.
Z awokado nie tylko dodadzą wyrazistości, ale też zwiększą ilość folianów w posiłku.
Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym
Sery pleśniowe są tłuste, ale to dzięki nim witaminy z truskawek lepiej się wchłoną. Tłuszczem zaś nie musimy się przejmować, bo truskawki obniżą cholesterol, a działanie antymiażdżycowe wzmocnią szpinak i orzechy.
Składniki:
garść szpinaku
1 mały ogórek
10 dag sera z pleśnią.
1 szklanka truskawek
5 orzechów włoskich
Dressing:
sok z 1/2 cytryny
łyżka miodu
3 szczypty tymianku
sól
pieprz
łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Truskawki i ogórek myjemy i kroimy. Mieszamy z umytym szpinakiem, posiekanymi orzechami i pokruszonym serem.
Składniki dresingu łączymy z łyżką wody, solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy sałatkę.
Sałatka z truskawkami, pieczonym burakiem i oliwkami
Buraki usuwają zbędne produkty przemiany materii. Oliwki zwiększają poziom hormonu sytości. Razem z truskawkami są niskokaloryczną, lekką przekąską.
Składniki:
3 buraki
garść mięty
1/2 kg truskawek
czerwona papryka
szklanka oliwek
szklanka pomidorków koktajlowych
sos balsamiczny
pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki pieczemy do miękkości zawinięte w folię.
Ostudzone buraki kroimy. Mieszamy z pokrojonymi truskawkami, papryką, pomidorami i oliwkami. Posypujemy posiekaną miętą i pieprzem. Skrapiamy sosem.
Sałatka z truskawkami, fenkułem i kurczakiem
Fenkuł i truskawki zawierają sporo witaminy C. Taka sałatka wzmocni naczynia krwionośne i ułatwi pracę serca.
Składniki:
fenkuł
olej
sok z 1/2 pomarańczy
garść rukoli
50 dag truskawek
2 łyżki soku z cytryny
czerwona cebula
20 dag piersi kurczaka
pieprz
sól
papryka słodka
ew. ser kozi
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy na kawałki. Obsypujemy solą, pieprzem i papryką. Fenkuł kroimy w paski, marynujemy w łyżce oleju i soku z pomarańczy. Po 30 minutach smażymy kurczaka i fenkuł.
Kurczaka i fenkuł układamy na liściach rukoli. Posypujemy pokrojonymi truskawkami i cebulą. Skrapiamy sokiem z cytryny. Można dodać pokrojony w kostkę ser kozi.
Sałatka z truskawkami, bobem, fasolką i szynką
Fasolka zawiera witaminę K, która zwiększa wchłanianie wapnia z truskawek, wzmacniając kości. Bób i truskawki obniżają ciśnienie krwi.
Składniki:
20 dag fasolki szparagowej
20 dag bobu
20 dag truskawek
10 dag szynki dojrzewającej
garść roszponki
pieprz
łyżka nasion słonecznika
Sos:
łyżka miodu
4 truskawki
łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Fasolkę i bób gotujemy na półtwardo. Studzimy. Truskawki myjemy i kroimy. Mieszamy z pokrojoną fasolką, szynką, roszponką i bobem.
Składniki sosu miksujemy i polewamy sałatkę. Posypujemy uprażonymi ziarnami.
Nasza rada:
Fasolkę możemy zastąpić pęczkiem szparagów.
Chłodnik z truskawkami i selerem naciowym
Truskawki w połączeniu z selerem naciowym skuteczniej wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego niż pojedynczo.
Składniki:
5 łodyg selera naciowego
2 cm świeżego imbiru
3 ogórki gruntowe
szklanka soku jabłkowego
1 kg truskawek
sól
pieprz
czerwona cebula,
jogurt,
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa i owoce kroimy. Miksujemy z sokiem i imbirem. Solimy i pieprzymy do smaku. Chłodzimy.
Podajemy z kleksem jogurtu, posypany posiekaną natką i cebulką.
Nasza rada:
Truskawki dodaj do chłodnika razem z szypułkami, bo to w nich znajduje się najwięcej cennych dla zdrowia witamin i minerałów.
Zupa z truskawek z makaronem - przepis wideo
Pikantny sos truskawkowy do mięsa
Truskawki zawierają dużo niehemowego żelaza. W połączeniu z żelazem hemowym z mięsa skuteczniej zapobiegają anemii.
Składniki:
30 dag truskawek
2 cm kawałek imbiru
ząbek czosnku
cebula
strąk chilli
łyżeczka octu winnego
łyżka miodu
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Drobno siekamy imbir, czosnek, cebulę, chili. Podsmażamy na oleju. Dodajemy resztę składników i gotujemy 7 min.
Pizza z truskawkami
Pizza z owocami to niebo w gębie! Czyżby na twarzy pojawił się grymas niedowierzania? Zupełnie niepotrzebnie, bo to doskonały pomysł na słodki obiad lub deser.
Składniki:
truskawki
ser kozi
pistacje
rabarbar
Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę możemy przygotować z ulubionego przepisu. Następnie rozwałkujmy je i uformujmy okrągły placek. Na środku umieśćmy owoce, a brzegi ciasta zawińmy na wierzch.
Truskawki warto połączyć z rabarbarem, bo ten owocowy duet znakomicie sprawdza się w słodkich wypiekach.
Na „tradycyjną” pizzę wyłóżmy kawałki sera koziego, posiekane pistacje oraz pokrojone na kawałki truskawki. Każdy kawałek upieczonej pizzy skropmy sosem balsamicznym.