Truskawki z nabiałem to dobre połączenie dla cukrzyków.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Z czym jeść truskawki, były jeszcze zdrowsze? Mogą obniżać cholesterol i dobrze działać na układ krążenia!
Marta Barczyńska
02.06.2021 15:17
Truskawki z dodatkiem sera, rabarbaru, octu balsamicznego czy szpinaku wpłyną na organizm jeszcze korzystniej niż zazwyczaj. Skutecznie regulują wówczas poziom cukru oraz zapobiegają nowotworom. Z czym zatem jeść te owoce, by wzmocnić ich prozdrowotne działanie? Poznaj nasze pyszne przepisy!
Jedne z pierwszych owoców lata kuszą nas swoim kolorem oraz zapachem. Ale to nie jedyne ich zalety. Truskawki obniżają poziom cukru, cholesterolu i ciśnienie tętnicze, dlatego są dobre dla serca i układu krążenia. Świetnie gaszą pragnienie, a jedzone przed posiłkiem poprawiają trawienie.
Prozdrowotne właściwości truskawek
Są bogate w witaminę C i kwas elagowy, które wspierają układ odpornościowy, działając przeciwnowotworowo. Są niskokaloryczne (miseczka truskawek ma tylko 45 kcal), dzięki czemu świetnie sprawdzają się jako składnik diety odchudzającej. Zawierają też witaminy z grupy B, które ułatwiają trawienie, a także wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają stan skóry. Drobne pestki pobudzają ruchy perystaltyczne jelit. Jedząc miskę (około 30 dag) tych owoców dziennie, pokryjemy w 120 procentach zapotrzebowanie organizmu na witaminę C i dostarczymy mu 2,2 g błonnika.
Truskawki warto też włączyć do jadłospisu ze względu na ich działanie antynowotworowe. Za tę zaletę odpowiadają beta karoten oraz kwas elagowy, który chroni komórki przed działaniem substancji rakotwórczych. Osobami, które powinny unikać aromatycznych owoców, są alergicy. Truskawki bowiem (zwłaszcza te, chodowane w sztucznych warunkach) mają właściwości uczulające.
Możemy jeszcze bardziej wzmocnić prozdrowotne działanie truskawek, łącząc je z odpowiednimi owocami, warzywami, ziołami albo nabiałem.
Truskawki z nabiałem regulują poziom cukru
Z twarogiem i jogurtem na słodko
Mieszamy 25 dag twarogu i szkl. jogurtu z 2 łyżkami cukru waniliowego i 1/2 łyżeczki cynamonu.
Dodajemy 25 dag pokrojonych truskawek.
Z serem feta na wytrawnie
Mieszamy garść szpinaku, 10 dag truskawek, 6 oliwek, 6 dag sera feta, po łyżce oliwy, miodu, soku z cytryn i orzechów włoskich
Solimy i pieprzymy do smaku.
Z rabarbarem
Pomagają radzić sobie z zaparciami, pobudzając jelita do pracy.
Mieszamy 10 dag rabarbaru i 25 dag truskawek z 2 łyżkami cukru.
Pieczemy 20 min w 180 st.
Truskawki z pomidorami mają działanie antynowotworowe
Sos do makaronu
Parzymy 1 kg pomidorów i obieramy.
Gotujemy 30 min z 1/2 kg truskawek i szkl. wody.
Miksujemy, dodajemy zeszkloną, posiekaną cebulę i garść posiekanej świeżej bazylii (lub łyżeczkę suszonej).
Gotujemy, mieszając, przez 5 minut (do zgęstnienia).
Na koniec możemy dodać kilka pokrojonych truskawek dla ozdoby.
Owoce z octem balsamicznym obniżą cholesterol
Prosty deser truskawkowy
25 dag truskawek posypujemy 2 łyżkami cukru pudru.
Odstawiamy na 30 min.
Dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego i szczyptę pieprzu.
Po 40 min mieszamy.
Sos balsamiczny
Po dwie łyżki octu, soku pomarańczowego i cukru podgrzewamy, aż zgęstnieje.
Studzimy i polewamy truskawki.
Z ziołami i pieprzem
Ułatwiają trawienie i wspomagają pracę układu moczowego.
25 dag pokrojonych truskawek mieszamy z łyżką posiekanej świeżej mięty, bazylii, kolendry lub natki pietruszki, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, szkl. gęstego jogurtu, szczyptą soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Ze szpinakiem i orzechami działają przeciwzakrzepowo
W tym połączeniu zapobiegają miażdżycy.
Świetnie łączą się w lekkiej sałatce z sosem winegret.
Umyte 10 dag liści świeżego szpinaku mieszamy z 10 dag pokrojonych truskawek, 3 łyżkami oliwy, szczyptą soli i pieprzu, łyżką soku z cytryny, łyżką miodu oraz garścią posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich.
Truskawki z papryczką chili wspierają układ krążenia
1/2 papryczki chili drobno siekamy, łączymy z łyżką oliwy, 10 dag rukoli, 12,5 dag (1 kulka) pokrojonej mozarelli, 25 dag pomidorków cherry i 25 dag pokrojonych truskawek.
Do smaku dodajemy sól, pieprz i bazylię.
Jeśli wolisz mniej ostre dania, papryczkę chili dodaj bez nasion.
Dlaczego warto dodać owoce do kurczaka?
Truskawki ułatwiają przyswajanie wartościowych składników z mięsa. Oto prosty przepis na pierś kurczaka z truskawkami na ciepło:
Pierś kurczaka (50-60 dag) obsmażamy na oleju.
Na patelnię po kurczaku wlewamy szklankę wody z łyżką mąki ziemniaczanej.
Dodajemy 30-40 dag truskawek, po szczypcie soli, pieprzu, łyżkę cukru i 1/2 szklanki soku jabłkowego.