Co jeść, by zmniejszyć poziom trójglicerydów i zapobiec chorobom serca? Przykładowe przepisy
Aby obniżyć poziom trójglicerydów, należy ograniczyć tłuszcze i cukry w diecie
Fot. 123rf.com

Co jeść, by zmniejszyć poziom trójglicerydów i zapobiec chorobom serca? Przykładowe przepisy

Podwyższony poziom trójglicerydów, czyli tłuszczów prostych i złożonych, to poważny problem, który może prowadzić do m.in. miażdżycy, cukrzycy typu 2, zawału serca czy udaru mózgu. Na szczęście tę wartość można zredukować odpowiednią dietą i nawykami żywieniowymi. Przede wszystkim należy pożegnać lub przynajmniej ograniczyć potrawy z wysoką zawartością tłuszczu i cukru.

Dieta obfitująca w tłuszcze nasycone i cukier sprzyja wzrostowi stężenia trójglicerydów. Zaś do ich obniżenia rekomendowana jest dieta uboga w tłuszcz, cukry proste, sól i cholesterol.

Zasady diety obniżającej poziom trójglicerydów

  1. Dbaj o regularność, jedz 3 posiłki główne, śniadanie, obiad i kolację, oraz jedną przekąskę typu drugie śniadanie lub podwieczorek.
  2. Wybieraj produkty o naturalnie niższej zawartości tłuszczu, np. śmietanę zastąp jogurtem, mięso wieprzowe drobiowym.
  3. Jedz codziennie co najmniej 3-4 porcje warzyw oraz jedną porcję owoców (porcja ma wielkość zaciśniętej pięści).
  4. Wybieraj węglowodany złożone: pieczywo razowe zamiast jasnego, makaron jasny zastąp pełnoziarnistym, a gotowe jogurty owocowe naturalnym wymieszanym ze świeżymi owocami.
  5. Gotuj w małej ilości wody lub na parze. Unikaj smażenia i pieczenia z obsmażaniem.

Produkty zalecane:

  • Marchew, dynia, buraki, brokuły, sałata, pietruszka, seler, cebula, czosnek, pomidory, kapusta, kiszonki, bataty
  • Morele, jabłka, gruszki, pomarańcze, mango, cytryna, borówki, papaja
  • Łosoś, dorsz, mintaj, sola, makrela
  • Oliwa, olej lniany, olej z pestek dyni
  • Pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, płatki owsiane
  • Orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe, siemię lniane, ostropest
  • Napar z rumianku, pokrzywy, mięty

Produkty niewskazane:

  • Wieprzowina, drób ze skórą
  • Tłuste mleko i sery, śmietana
  • Smalec, twarde margaryny, boczek, tłuste wyroby garmażeryjne, salami
  • Owoce kandyzowane, w syropach
  • Sosy i zupy w torebce
  • Fast food, chipsy, krakersy, paluszki, popcorn, smażone orzeszki
  • Cukier, kremy czekoladowe, ciasta
  • Słodzone płatki zbożowe, syrop glukozowo-fruktozowy, karmel, melasa
  • Słodzone napoje kolorowe, nektary

Ostropest na obniżenie trójglicerydów i cholesterolu

126036258_m
Ostropest plamisty dzięki obecności sylimaryny skutecznie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów
Fot. 123rf.com

Ostropest plamisty zawiera sylimarynę, która obniża stężenie trójglicerydów we krwi. Jest też bogaty w sterole, poprawiające stosunek złego cholesterolu LDL do dobrego HDL. Najcenniejszy jest olej z ostropestu, ponieważ zawiera dużą ilość sylimaryny. Możesz go dodawać do sałatek, sosów i zup. Zaś zmielone ziarna ostropestu możesz stosować jako posypkę do owsianki, koktajlu i sałaty.

Przykładowe dania w diecie niskotłuszczowej

Zapiekanka z batata, buraka i indyka

Flawonoidy zawarte w burakach i batatach wyłapują wolne rodniki i wpływają korzystnie na przemiany lipidowe. Zaś indyk to dobre źródło białka.

Składniki:

  • 1/2 batata, 100 g
  • 2 buraki, 200 g
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • plaster piersi indyka bez skóry, 50 g
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka szczypiorku
  • po szczypcie soli ziołowej i pieprzu czarnego
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej
  • łyżka soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

  1. Batat i buraki pokrój na plastry w osobnych miskach, lekko posól, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  2. Indyka pokrój w kostkę, poprzekładaj plastrami cebuli, skrop oliwą, oprósz majerankiem i papryką.
  3. Ułóż wszystko na blasze i piecz 40-60 min w 180 st. Posyp szczypiorkiem.

Łosoś w sosie bazyliowym z limonką i czarnym ryżem

Kwasy omega-3 w rybach spowalniają rozwój miażdżycy, zaś czarny ryż ma mniej węglowodanów i sodu niż biały, co odciąża wątrobę.

Składniki:

  • filet z ryby, 150 g
  • po szczypcie pieprzu, soli ziołowej, imbiru
  • łyżeczka oliwy
  • 1/2 limonki
  • 3 łyżki suchego ryżu czarnego, 45 g

Sos:

  • garść bazylii świeżej lub łyżka suszonej
  • 3 łyżki jogurtu, 60 g

Sposób przygotowania:

  1. Rybę posyp przyprawami, obłóż plasterkami limonki, skrop oliwą i piecz w 200 st. przez 15 minut.
  2. Zmiksuj składniki na sos.
  3. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją.
  4. Rybę podawaj z ryżem i sosem.

Makaron pełnoziarnisty z papryką i pomidorami

Makaron pełnoziarnisty i warzywa są źródłami błonnika, który reguluje przemiany lipidowe. Opóźnia wchłanianie trójglicerydów i przyśpiesza wydalanie cholesterolu.

Składniki:

  • szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego, 70 g
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • 1/2 puszki pomidorów, 200 g
  • 1/2 papryki czerwonej, 200 g
  • ząbek czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • łyżeczka oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę ułóż na blasze i piecz w 200 st. przez 20 minut. Następnie nakryj ją szczelnie miseczką i zostaw na 15 minut. Po tym czasie paprykę obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Do garnka włóż pomidory, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę, sól, pieprz i duś wszystko przez 20 minut.
  3. Zmiksuj sos i ewentualnie dopraw.
  4. Makaron ugotuj al dente i zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
  5. Odcedzony makaron przełóż ponownie do garnka, dodaj sos, podlej wodą z makaronu i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty.
  6. Posyp świeżą bazylią i polej oliwą.

Zupa z marchwi z pomarańczą, orzechami ziemnymi i twarogiem

Orzeszki i twaróg są źródłem witaminy B3, która obniża poziom cholesterolu LDL, zaś marchew i pomarańcza witaminy A, która podwyższa HDL.

Składniki:

  • 3-4 marchewki, 200 g
  • 1/2 korzenia pietruszki, 35 g
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • plaster fileta z indyka, 50 g
  • łyżka orzeszków ziemnych, 15 g
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 plasterki twarogu, 60 g
  • sól
  • pieprz
  • łyżka jogurtu

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj pokrojonego indyka, warzywa i gotuj 30 min.
  2. Wyjmij mięso, dodaj sok, skórkę pomarańczową, przyprawy i zmiksuj.
  3. Włóż mięso, dodaj jogurt, posyp pokruszonych twarogiem i orzechami.

 

Czytaj więcej