Aby obniżyć poziom trójglicerydów, należy ograniczyć tłuszcze i cukry w diecie
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Co jeść, by zmniejszyć poziom trójglicerydów i zapobiec chorobom serca? Przykładowe przepisy
Izabela Byra
05.05.2021 13:59
Podwyższony poziom trójglicerydów, czyli tłuszczów prostych i złożonych, to poważny problem, który może prowadzić do m.in. miażdżycy, cukrzycy typu 2, zawału serca czy udaru mózgu. Na szczęście tę wartość można zredukować odpowiednią dietą i nawykami żywieniowymi. Przede wszystkim należy pożegnać lub przynajmniej ograniczyć potrawy z wysoką zawartością tłuszczu i cukru.
Dieta obfitująca w tłuszcze nasycone i cukier sprzyja wzrostowi stężenia trójglicerydów. Zaś do ich obniżenia rekomendowana jest dieta uboga w tłuszcz, cukry proste, sól i cholesterol.
Zasady diety obniżającej poziom trójglicerydów
Dbaj o regularność, jedz 3 posiłki główne, śniadanie, obiad i kolację, oraz jedną przekąskę typu drugie śniadanie lub podwieczorek.
Wybieraj produkty o naturalnie niższej zawartości tłuszczu, np. śmietanę zastąp jogurtem, mięso wieprzowe drobiowym.
Jedz codziennie co najmniej 3-4 porcje warzyw oraz jedną porcję owoców (porcja ma wielkość zaciśniętej pięści).
Wybieraj węglowodany złożone: pieczywo razowe zamiast jasnego, makaron jasny zastąp pełnoziarnistym, a gotowe jogurty owocowe naturalnym wymieszanym ze świeżymi owocami.
Gotuj w małej ilości wody lub na parze. Unikaj smażenia i pieczenia z obsmażaniem.
Ostropest na obniżenie trójglicerydów i cholesterolu
Ostropest plamisty zawiera sylimarynę, która obniża stężenie trójglicerydów we krwi. Jest też bogaty w sterole, poprawiające stosunek złego cholesterolu LDL do dobrego HDL. Najcenniejszy jest olej z ostropestu, ponieważ zawiera dużą ilość sylimaryny. Możesz go dodawać do sałatek, sosów i zup. Zaś zmielone ziarna ostropestu możesz stosować jako posypkę do owsianki, koktajlu i sałaty.
Przykładowe dania w diecie niskotłuszczowej
Zapiekanka z batata, buraka i indyka
Flawonoidy zawarte w burakach i batatach wyłapują wolne rodniki i wpływają korzystnie na przemiany lipidowe. Zaś indyk to dobre źródło białka.
Składniki:
1/2 batata, 100 g
2 buraki, 200 g
1/2 cebuli, 50 g
plaster piersi indyka bez skóry, 50 g
łyżeczka oliwy
łyżka szczypiorku
po szczypcie soli ziołowej i pieprzu czarnego
1/3 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej
łyżka soku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Batat i buraki pokrój na plastry w osobnych miskach, lekko posól, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Indyka pokrój w kostkę, poprzekładaj plastrami cebuli, skrop oliwą, oprósz majerankiem i papryką.
Ułóż wszystko na blasze i piecz 40-60 min w 180 st. Posyp szczypiorkiem.
Łosoś w sosie bazyliowym z limonką i czarnym ryżem
Kwasy omega-3 w rybach spowalniają rozwój miażdżycy, zaś czarny ryż ma mniej węglowodanów i sodu niż biały, co odciąża wątrobę.
Składniki:
filet z ryby, 150 g
po szczypcie pieprzu, soli ziołowej, imbiru
łyżeczka oliwy
1/2 limonki
3 łyżki suchego ryżu czarnego, 45 g
Sos:
garść bazylii świeżej lub łyżka suszonej
3 łyżki jogurtu, 60 g
Sposób przygotowania:
Rybę posyp przyprawami, obłóż plasterkami limonki, skrop oliwą i piecz w 200 st. przez 15 minut.
Zmiksuj składniki na sos.
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją.
Rybę podawaj z ryżem i sosem.
Makaron pełnoziarnisty z papryką i pomidorami
Makaron pełnoziarnisty i warzywa są źródłami błonnika, który reguluje przemiany lipidowe. Opóźnia wchłanianie trójglicerydów i przyśpiesza wydalanie cholesterolu.
Składniki:
szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego, 70 g
1/2 cebuli, 50 g
1/2 puszki pomidorów, 200 g
1/2 papryki czerwonej, 200 g
ząbek czosnku
kilka liści świeżej bazylii
łyżeczka oliwy
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę ułóż na blasze i piecz w 200 st. przez 20 minut. Następnie nakryj ją szczelnie miseczką i zostaw na 15 minut. Po tym czasie paprykę obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Do garnka włóż pomidory, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę, sól, pieprz i duś wszystko przez 20 minut.
Zmiksuj sos i ewentualnie dopraw.
Makaron ugotuj al dente i zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
Odcedzony makaron przełóż ponownie do garnka, dodaj sos, podlej wodą z makaronu i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty.
Posyp świeżą bazylią i polej oliwą.
Zupa z marchwi z pomarańczą, orzechami ziemnymi i twarogiem
Orzeszki i twaróg są źródłem witaminy B3, która obniża poziom cholesterolu LDL, zaś marchew i pomarańcza witaminy A, która podwyższa HDL.
Składniki:
3-4 marchewki, 200 g
1/2 korzenia pietruszki, 35 g
1/2 cebuli, 50 g
plaster fileta z indyka, 50 g
łyżka orzeszków ziemnych, 15 g
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
2 szklanki wody
1/4 szklanki soku pomarańczowego
2 plasterki twarogu, 60 g
sól
pieprz
łyżka jogurtu
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę, dodaj pokrojonego indyka, warzywa i gotuj 30 min.
Wyjmij mięso, dodaj sok, skórkę pomarańczową, przyprawy i zmiksuj.
Włóż mięso, dodaj jogurt, posyp pokruszonych twarogiem i orzechami.