Jak zahamować apetyt na słodycze? Pomogą zioła, przyprawy i produkty bogate w chrom
Apetyt na słodycze można hamować. Pomogą zioła i przyprawy.
Fot. 123RF

Jak zahamować apetyt na słodycze? Pomogą zioła, przyprawy i produkty bogate w chrom

Odpowiednie zioła i przyprawy pomagają walczyć z atakami głodu i zmniejszają apetyt na słodycze. Stosuj je szczególnie podczas diety bezcukrowej, bo nie tylko pomagają powstrzymać się przed sięganiem po słodkie, ale też korzystnie wpływają na poziom glukozy we krwi. Sprawdź, jakie zioła wybrać i w jakiej postaci je stosować 

Aby zmniejszyć apetyt na słodycze, warto pić herbatki ziołowe, spożywać produkty bogate w chrom, używać przypraw, które obniżają poziom cukru we krwi.

 

Chrom ma  pozytywny wpływ na regulację poziomu glukozy we krwi. Dobrym źródłem chromu są brokuły, zielony groszek, jajka, kasze, pełnoziarniste pieczywo, chude mięso, ryby, owoce morza, a także zioła i kiełki (zwłaszcza pszenicy).

 

Także dodawanie do potrawy niewielkiej ilości cynamonu, goździków lub kozieradki skutecznie ogranicza uczucie łaknienia oraz zmniejsza ochotę na słodycze. Poziom cukru we krwi obniży z kolei błonnik (ciemne pieczywo, otręby, brązowy ryż) oraz preparaty morwy białej.

 

Ziołowe napary czy herbatki zmniejszające apetyt na słodycze warto stosować szczególnie w okresie „przejściowym”, gdy dopiero zaczynamy stosowanie diety bezcukrowej, a słodycze dosłownie za nami „chodzą”. Ziołowe kuracje pomogą powstrzymać chęć podjadania słodyczy. W czasie kuracji sprawdzaj glukometrem, w jakim stopniu leczenie obniża ci cukier.

Ochotę na słodycze dobrze hamuje m.in. gurmar. Uczcie sytości zapewnią nasiona kozieradki, a poziom cukry we krwi obniżą herbatki z melisy czy ziela rutwicy. Zobacz, jak je stosować.

Herbatki ziołowe, które hamują apetyt na slodycze

76432182_m
Herbatka z melisy pobudzi trzustkę do pracy.
123RF

Pobudzają trzustkę do pracy, co zwiększa wydzielanie i uwalnianie insuliny. Dzięki temu cukier przechodzi szybciej z krwi do komórek.

Składniki do wyboru:

  • cykoria podróżnik
  • ziele rutwicy
  • melisa
  • kwiat kocanki

Przygotowanie

Wybierz jedno z ziół i łyżeczkę suszu zalej szklanką gorącej wody (odczekaj 5 min od zagotowania). Przykryj szklankę spodeczkiem i odstaw na 15-20 min. Przecedź i pij po pół szklanki naparu 2 razy dziennie 20 min po posiłku przez 2-3 tygodnie. Kurację możesz powtarzać, jednak nie częściej niż raz na 2 miesiące.

Nasiona kozieradki dają uczucie sytości

135863293_m
Nasiona kozieradki pobudzają uwalnianie insuliny.
123RF

Pobudzają uwalnianie insuliny, wspomagając przenikanie cukru bezpośrednio do tkanek. Ponadto spowalniają opróżnianie żołądka, przez co dają uczucie sytości na długo.

Pasta z kozieradki

Aby przygotować pastę, najpierw zrób proszek z ziaren: Nasiona kozieradki (60 g/3,60 zł) zmiel w młynku do kawy. Przełóż do słoiczka, zamknij i przechowuj w ciemnej szafce do 4 tygodni. Pastę zrobisz, mieszając łyżeczkę proszku z 2 łyżkami przegotowanej chłodnej wody.

Odwar z kozieradki

Wsyp do garnka 2 łyżki ziaren rozdrobnionych w moździerzu. Zalej je 2 szklankami letniej wody i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 3 min. Ściągnij naczynie z gazu, przykryj i odstaw na 30 min. Przecedź. 

Pij po szklance odwaru lub jedz 1 porcję pasty 15 min po posiłku 3-4 razy dziennie przez 2-3 tygodnie (w stanie przedcukrzycowym stosuje się takie same dawki, ale 2-3 razy dziennie).

Gurmar zmniejsza apetyt na słodycze

133538366_m
Gurmar zmniejsza ochotę na słodycze.
123RF

Gurmar to prozdrowotna roślina (11 zł/50 g), która blokuje odczuwanie słodkiego smaku w ustach, zmniejsza ochotę na słodycze i stymuluje komórki trzustki do produkcji insuliny. Dowolną kurację stosuj przez 4-6 tygodni. Efekt jest odczuwalny po ok. 4 tygodniach.

Nalewka z gurmaru

100 g gurmaru zalej 300 ml 75 proc. alkoholu. Odstaw na 7 dni, codziennie mieszaj. Gotową nalewkę pij 3 razy dziennie po 10 ml.

Napar z gurmaru

Łyżeczkę gurmaru zalej szklanką wrzątku, przykryj na 10 min. Pij 2 razy dziennie po posiłku. To samo zioło można zalać dwa razy.

Proszek z gurmaru

2 łyżeczki ziela zmiel (lub utrzyj w moździerzu) i dodawaj do potraw w ciągu dnia.

Przyprawy, które obniżają poziom cukru we krwi

Oprócz ziół jak najczęściej stosuj również przyprawy, które obniżają poziom cukru:

  • cynamon,
  • kurkuma,
  • imbir,
  • goździki,
  • kardamon,
  • szafran,
  • koper włoski.

 

Czytaj więcej