Dieta kaszowo-ryżowa oczyszcza organizm z toksyn, dzięki czemu dodaje energii i usprawnia pracę układu pokarmowego. Zawiera dużo błonnika, gdyż jest oparta głównie na białym i brązowym ryżu oraz kaszy gryczanej, jaglanej i jęczmiennej. Aby wzmocnić jej efekt, należy pić dużo wody i herbat ziołowych wspomagających trawienie. Przy diecie kaszowo-ryżowej często występują wzdęcia, ale można sobie z nimi poradzić prostymi ćwiczeniami i masażem.
Spis treści
Dieta kaszowo-ryżowa, często nazywana również monodietą kaszowo-ryżową, to krótkoterminowy plan żywieniowy, który opiera się głównie na spożywaniu kasz (takich jak kasza jaglana, gryczana czy jęczmienna) i ryżu, zwykle brązowego lub jaśminowego. Jest to dieta oczyszczająca, która ma na celu odciążenie układu pokarmowego, eliminację toksyn oraz wsparcie procesów metabolicznych. Może być stosowana jako forma detoksu, ale nie zaleca się jej stosowania długoterminowo z uwagi na jej ograniczony zakres składników odżywczych.
Dieta kaszowo-ryżowa zawiera dużo błonnika, więc czujemy się na niej syte. Niestety, układ pokarmowy nie jest przyzwyczajony do takiej jego ilości. Mogą więc pojawić się gazy, bulgotanie i przelewanie w żołądku, czy wzdęcia. Wprawdzie łatwo je złagodzić, pijąc ziołowe herbatki (z kopru włoskiego, mięty, szałwii, anyżu czy kminku), ale wtedy częściej biegamy do toalety. Dlatego ta dieta, gdy prowadzimy normalny tryb życia, może być uciążliwa.
Dieta kaszowo-ryżowa nie dostarcza wszystkich potrzebnych substancji odżywczych, dlatego stosujemy ją 2-3 tygodnie i ponawiamy dopiero po miesięcznej przerwie.
Dieta kaszowo-ryżowa ma wiele zalet:
Ryż i kasze są bogatym źródłem energii, mają dużo witamin i składników mineralnych, nie zawierają natomiast tłuszczu i nie tuczą! Właśnie dlatego produkty te wchodzą w skład wielu diet, np. makrobiotycznej. Również dieta oczyszczająca organizm z toksyn opiera się na ryżu i kaszach. Dietę kaszowo-ryżową polecamy wszystkim, którzy chcą schudnąć bez uszczerbku na zdrowiu, a poza tym wzmocnić organizm i zwiększyć swoją potencję umysłową i fizyczną.
Pamiętajmy, że ryż biały pozbawiany jest najbardziej wartościowych składników, np. błonnika, który ułatwia trawienie. Dlatego do diety kaszowo-ryżowej polecamy włączenie również ryżu brązowego. Jest to najbardziej naturalna, pełnoziarnista wersja ryżu, jedynie pozbawiona niejadalnych plew (drobne listki okrywające). Ma 3,5 raza więcej błonnika, 2 razy więcej wit. E i magnezu niż biały ryż. Zawiera też więcej pożywnego białka. Ma niższy indeks glikemiczny, dlatego sprzyja odchudzaniu. A ponadto brązowy ryż chroni przed miażdżycą, cukrzycą typu 2 i rakiem jelita grubego.
Przy diecie kaszowo-ryżowej mogą pojawić się bolesne wzdęcia. Jak sobie z nimi radzić?