Dieta kaszowo-ryżowa oczyszcza organizm z toksyn, dzięki czemu dodaje energii i usprawnia pracę układu pokarmowego. Zawiera dużo błonnika, gdyż jest oparta głównie na białym i brązowym ryżu oraz kaszy gryczanej, jaglanej i jęczmiennej. Aby wzmocnić jej efekt, należy pić dużo wody i herbat ziołowych wspomagających trawienie. Przy diecie kaszowo-ryżowej często występują wzdęcia, ale można sobie z nimi poradzić prostymi ćwiczeniami i masażem.
Spis treści
Dieta kaszowo-ryżowa zawiera dużo błonnika, więc czujemy się na niej syte. Niestety, układ pokarmowy nie jest przyzwyczajony do takiej jego ilości. Mogą więc pojawić się gazy, bulgotanie i przelewanie w żołądku, czy wzdęcia. Wprawdzie łatwo je złagodzić, pijąc ziołowe herbatki (z kopru włoskiego, mięty, szałwii, anyżu czy kminku), ale wtedy częściej biegamy do toalety. Dlatego ta dieta, gdy prowadzimy normalny tryb życia, może być uciążliwa.
Dieta ta dostarcza ograniczonych substancji odżywczych, dlatego stosujemy ją 2-3 tygodnie i ponawiamy dopiero po miesięcznej przerwie. Oprócz usuwania produktów ubocznych przemiany materii i poprawy pracy układu pokarmowego, reguluje też poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i usuwa nadmiar wody z tkanek.
Pamiętajmy, że ryż biały pozbawiany jest najbardziej wartościowych składników, np. błonnika, który ułatwia trawienie. Dlatego do diety kaszowo-ryżowej polecamy włączenie również ryżu białego. Jest to najbardziej naturalna, pełnoziarnista wersja ryżu, jedynie pozbawiona niejadalnych plew (drobne listki okrywające). Ma 3,5 raza więcej błonnika, 2 razy więcej wit. E i magnezu niż biały ryż. Zawiera też więcej pożywnego białka. Ma niższy indeks glikemiczny, dlatego sprzyja odchudzaniu. A ponadto brązowy ryż chroni przed miażdżycą, cukrzycą typu 2 i rakiem jelita grubego.
Przy diecie kaszowo-ryżowej mogą pojawić się bolesne wzdęcia. Jak sobie z nimi radzić?