Dieta oczyszczająca jelito grube opiera się przede wszystkim na warzywach
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Dieta oczyszczająca jelito grube usunie toksyny i wzmocni odporność. Poznaj jej zasady i proste przepisy
Izabela Byra
25.03.2021 13:46
Dieta oczyszczająca jelito grube polecana jest przede wszystkim osobom, które na co dzień jedzą dużo mięsa. Opiera się na dużej ilości warzyw, pieczywie ciemnym i fermentowanym nabiale. Zawarte w nich błonnik i antyoksyndanty pomagają usuwać toksyny i mobilizują układ odpornościowy. To chroni jelito grube przed chorobami nowotworowymi. Poznaj zasady i proste przepisy w diecie oczyszczającej.
Zwykle mięso jemy codziennie, i to nawet w 2-3 posiłkach, choć wystarczy 2 razy w tygodniu. Mięso jest ciężkostrawne, oprócz substancji odżywczych zawiera toksyny i najdłużej z trawionych pokarmów przebywa w jelicie grubym. Dlatego jest ono najbardziej narażone na stany zapalne i nowotwory. Dieta zawierająca błonnik i antyoksydanty pozwala szybciej usunąć zalegające masy kałowe, a także mobilizuje układ odpornościowy.
Zasady diety oczyszczającej jelito grube
Zrezygnuj z grillowania, wędzenia i smażenia. W wysokich temperaturach w produktach powstają aminy i węglowodory, które umożliwiają mutacje nowotworowe.
Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce, łącznie nie mniej niż 500 g w ciągu dnia.
Codziennie jedz nabiał, zwłaszcza produkty ukiszone, np. kefir, maślankę.
Zamień pszenne pieczywo, które powoduje powstawanie stanów zapalnych, na pełnoziarniste, żytnie, owsiane lub orkiszowe.
Unikaj orzeszków ziemnych, które często są źle przechowywane i mogą zawierać pleśń.
Produkty zalecane w diecie oczyszczającej
Kasza gryczana, owsiana, jęczmienna, ryż brązowy i dziki, komosa ryżowa
Przykładowe przepisy w diecie oczyszczającej jelita
Kaszotto z dynią, słonecznikiem i cukinią
Słonecznik i oliwa są źródłem wit. E, zaś papryka, natka pietruszki i cukinia – witaminy C. Obie hamują działania nitrozoamin zawartych w mięsie, które przyczyniają się do powstawania nowotworów. Warzywa gotuj krótko, wtedy zachowają więcej witamin.
Składniki:
sucha kasza jęczmienna pęczak, 50 g
1/2 szklanki pokrojonej dyni, 100 g
1/2 cukinii, 150 g
1/2 papryki czerwonej, 70 g
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki bulionu warzywnego
łyżka nasion słonecznika, 10 g
sól
pieprz
łyżka oliwy
2 plastry sera twarogowego chudego, 50 g
łyżka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Kaszę mocz w zimnej wodzie przez godzinę.
Do garnka wlej 1/3 porcji wywaru, oliwę, wsyp odcedzoną kaszę, wymieszaj i pozostaw na małym ogniu, aż cały wywar się wchłonie.
Dolej kolejną porcję wywaru i powtarzaj do momentu, aż kasza będzie al dente.
Do kaszy dodaj pokrojoną dynię, paprykę, cukinię i czosnek. Duś do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Od czasu do czasu mieszaj.
Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj pokruszony ser, natkę pietruszki i posyp słonecznikiem.
Brązowy ryż zapiekany z łososiem i fasolką szparagową
Błonnik pokarmowy w fasolce i ryżu usprawnia jelitach i wzmacnia florę bakteryjną.
Składniki:
2 garście fasolki szparagowej, 150 g (mogą być też np. szparagi)
łyżka oliwy
filet z łososia bez skóry, 150 g
pieprz
łyżka soku cytrynowego
po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
3 łyżki suchego ryżu brązowego, 45 g
Sposób przygotowania:
Ryż i fasolkę ugotuj al dente oddzielnie.
Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem cytrynowym, oprósz pieprzem i odstaw na 10 min.
W naczyniu żaroodpornym ułóż ryż, fasolkę i rybę. Całość skrop oliwą, oprósz koperkiem, pieprzem.
Piecz 15 minut w 190 st. C.
Na talerzu posyp szczypiorkiem lub innymi ziołami.
Kremowe curry warzywne z kalafiorem i ciecierzycą
Polifenole zawarte w kalafiorze i ciecierzycy wykazują silne działanie antyoksydacyjne, które wymiatają wolne rodniki z jelita grubego.
Składniki:
łyżeczka oleju rzepakowego
łyżeczka masła
1/2 cebuli, 50 g
2 szklanki bulionu warzywnego
ząbek czosnku
szczypta imbiru
łyżeczka liści kolendry
szczypta mielonej papryki chili
3-4 róże kalafiora, 200 g
2 łyżki ugotowanej ciecierzycy, 50 g
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, 40 g
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej bulion, dodaj olej, masło, liść laurowy, ziele angielskie i zagotuj.
Zmniejsz ogień, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, różyczki kalafiora, ciecierzycę i gotuj 10-15 minut.
Dopraw do smaku imbirem, chili i gotuj jeszcze 2 minuty.