Karmelowa szarlotka z cynamonowo-migdałową nutą
Fot. 123 RF

Karmelowa szarlotka z cynamonowo-migdałową nutą

Nawet jeśli masz swój ulubiony przepis na szarlotkę, warto skusić się na małą, pyszną odmianę... Poznaj przepis na smakowity jabłecznik z karmelem.

Masz od dawna swój ulubiony typ szarlotki, ale chciałabyś coś urozmaicić? Czasami wystarczą niewielkie zmiany i powstaje nowy smak. Sprawdź, jak pyszna jest szarlotka z dodatkiem karmelizowanego cukru.

Karmelowa szarlotka - przepis

188331800_m_normal_none
Karmelowa szarlotka
123 RF

Przygotowanie ok. 30 min • Porcja ok. 330 kcal
• Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 12 porcji

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • kostka margaryny
  • 10 kropli aromatu migdałowego

Na nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 10 kropli aromatu migdałowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • mąka do posypania stolnicy
  • bułka tarta
  1. Ciasto: przesiej mąką z proszkiem do pieczenia. Margarynę posiekaj i zagnieć z mąką, żółtkami, cukrem i aromatem. Ciasto podziel na 2 części. Każdą owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Nadzienie: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wsyp cukier. Mieszając, doprowadź do jego lekkiego zrumienienia. Wlej 1/2 szklanki wody i szybko zamieszaj. Do karmelu włóż jabłka i upraż je do miękkości (ok. 10-15 minut). Na koniec dodaj cynamon i aromat.
  3. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Formę wyłóż papierem do pieczenia, Włóż jeden blat. Posyp go bułką tartą. Wyłóż jabłka, przykryj drugim blatem. Piecz 45 minut w 170 ºC. Ostudź. Posyp cukrem pudrem.

Karmel - pyszny dodatek do deserów

Nie trzeba dużego doświadczenia, by zrobić karmel we własnej kuchni.
Karmel otrzymujemy z samego cukru, który jest poddawany ogrzewaniu. Istnieją dwie metody przyrządzania karmelu: sucha i mokra.
Metoda sucha jest szybsza, ale także trudniejsza: na patelni o grubym dnie rozsypujemy cukier i całość podgrzewamy, aż kolor cukru zmieni się na brązowy. Ten proces zachodzi jednak bardzo szybko i właśnie na tym polega jego trudność! Bo gdy cukier stanie się mocno brązowy lub nawet czarny, jest gorzki i już bezużyteczny.

Bezpieczniej zatem przyrządzić karmel na mokro. Na patelnię wsyp 1,5 szklanki cukru i dodaj 8 łyżek wody. Stale mieszając ogrzewaj do rozpuszczenia cukru (powinien się rozpuścić przed zagotowaniem wody). Jednolitą gęstą masę przestań mieszać. Teraz ogrzewaj ją jedynie delikatnie obracając patelnią. Karmel jest gotowy, gdy zyska złoty kolor.
Tak przygotowany może posłużyć jako polewa do deserów lub można z niego wykonać fantazyjne dekoracje do ciasta, może też być podstawą np. sosu karmelowego (do gorącego karmelu na patelni dodaj masło, śmietankę kremówkę, wymieszaj).

 

Czytaj więcej