Nawet jeśli masz swój ulubiony przepis na szarlotkę, warto skusić się na małą, pyszną odmianę... Poznaj przepis na smakowity jabłecznik z karmelem.
Masz od dawna swój ulubiony typ szarlotki, ale chciałabyś coś urozmaicić? Czasami wystarczą niewielkie zmiany i powstaje nowy smak. Sprawdź, jak pyszna jest szarlotka z dodatkiem karmelizowanego cukru.
Przygotowanie ok. 30 min • Porcja ok. 330 kcal
• Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 12 porcji
Składniki na ciasto:
Na nadzienie:
Dodatkowo:
Nie trzeba dużego doświadczenia, by zrobić karmel we własnej kuchni.
Karmel otrzymujemy z samego cukru, który jest poddawany ogrzewaniu. Istnieją dwie metody przyrządzania karmelu: sucha i mokra.
Metoda sucha jest szybsza, ale także trudniejsza: na patelni o grubym dnie rozsypujemy cukier i całość podgrzewamy, aż kolor cukru zmieni się na brązowy. Ten proces zachodzi jednak bardzo szybko i właśnie na tym polega jego trudność! Bo gdy cukier stanie się mocno brązowy lub nawet czarny, jest gorzki i już bezużyteczny.
Bezpieczniej zatem przyrządzić karmel na mokro. Na patelnię wsyp 1,5 szklanki cukru i dodaj 8 łyżek wody. Stale mieszając ogrzewaj do rozpuszczenia cukru (powinien się rozpuścić przed zagotowaniem wody). Jednolitą gęstą masę przestań mieszać. Teraz ogrzewaj ją jedynie delikatnie obracając patelnią. Karmel jest gotowy, gdy zyska złoty kolor.
Tak przygotowany może posłużyć jako polewa do deserów lub można z niego wykonać fantazyjne dekoracje do ciasta, może też być podstawą np. sosu karmelowego (do gorącego karmelu na patelni dodaj masło, śmietankę kremówkę, wymieszaj).