Migdałowa szarlotka. Wykwintna wersja tradycyjnego ciasta z jabłkami
Migdałowa szarlotka.
Fot. 123RF

Migdałowa szarlotka. Wykwintna wersja tradycyjnego ciasta z jabłkami

Pyszna szarlotka z migdałami, masą jabłkową, kremem śmietanowym i sosem karmelowym.  Jeśli jesteś zmęczona klasyczną wersją ciasta z jabłkami, wypróbuj ten przepis. Nie pożałujesz!

Migdałowa szarlotka z delikatnym kremem jest niezwykle aromatyczna i pyszna, a migdały i jabłka bardzo zdrowe. Zobacz przepis!

Dlaczego warto zrobić szarlotkę z migdałami?

Migdały mają niską zawartość węglowodanów, ale za to wysoką zawartość zdrowych tłuszczów, białka i błonnika.

To czyni je doskonałym wyborem dla osób z cukrzycą. Kolejnym dobrodziejstwem migdałów jest ich wyjątkowo wysoka zawartość magnezu. Magnez jest minerałem zaangażowanym w kontrolę poziomu cukru we krwi. Co ciekawe, 25-38% osób z cukrzycą typu 2 cierpi na niedobór magnezu. Pozbycie się tego niedoboru znacząco obniża poziom cukru we krwi i poprawia działanie insuliny.

Z podanym przepisem można poeksperymentować tak, aby nadawał się dla diabetyków. Wystarczy zrezygnować z kremu i sosu karmelowego, a cukier zastąpić ksylitolem. Zamiast mąki pszennej można użyć mąki migdałowej.

Migdałowa szarlotka – przepis

68096290_m
Migdałowa szarlotka.
123RF.

Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 250 g masła
  • cukier puder
  • proszek do pieczenia
  • śmietana
  • 1,5 kg jabłek
  • orzechy
  • 1 op. galaretki
  • 1/2 l kremówki
  • żelatyna
  • sos karmelowy

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj ze zmielonymi na pył migdałami, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżeczką proszku do pieczenia, żółtkami i 2 łyżkami śmietany. Dodaj pokrojone zimne masło. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na 30 min do lodówki.
  2. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Włóż do rondla. Skrop odrobiną wody (lub, ewentualnie, soku z cytryny). Duś do momentu, aż jabłka zmiękną. Zdejmij z ognia. Wsyp galaretkę w proszku (np. cytrynową) oraz 2-3 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub innych). Wymieszaj i ostudź.
  3. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Wylep nim spód dużej tortownicy. Piecz w temp. 180°C 25-30 minut. Ostudź. Na zimny spód wyłóż masę jabłkową. Odstaw do lekkiego stężenia.
  4. Rozpuść w 1/4 szklanki wody 1 łyżkę żelatyny, przestudź. Ubij na sztywno kremówkę. Dalej ubijając, dosyp 2 łyżki cukru pudru. Połącz masę z żelatyną. Wyłóż na warstwę jabłek. Odstaw do stężenia. Polej sosem karmelowym i dowolnie ozdób, np. migdałami.

 

Czytaj więcej