Migdałowa szarlotka. Wykwintna wersja tradycyjnego ciasta z jabłkami
11.10.2021 10:51
Pyszna szarlotka z migdałami, masą jabłkową, kremem śmietanowym i sosem karmelowym. Jeśli jesteś zmęczona klasyczną wersją ciasta z jabłkami, wypróbuj ten przepis. Nie pożałujesz!
Migdałowa szarlotka z delikatnym kremem jest niezwykle aromatyczna i pyszna, a migdały i jabłka bardzo zdrowe. Zobacz przepis!
Dlaczego warto zrobić szarlotkę z migdałami?
Migdały mają niską zawartość węglowodanów, ale za to wysoką zawartość zdrowych tłuszczów, białka i błonnika.
To czyni je doskonałym wyborem dla osób z cukrzycą. Kolejnym dobrodziejstwem migdałów jest ich wyjątkowo wysoka zawartość magnezu. Magnez jest minerałem zaangażowanym w kontrolę poziomu cukru we krwi. Co ciekawe, 25-38% osób z cukrzycą typu 2 cierpi na niedobór magnezu. Pozbycie się tego niedoboru znacząco obniża poziom cukru we krwi i poprawia działanie insuliny.
Z podanym przepisem można poeksperymentować tak, aby nadawał się dla diabetyków. Wystarczy zrezygnować z kremu i sosu karmelowego, a cukier zastąpić ksylitolem. Zamiast mąki pszennej można użyć mąki migdałowej.
Migdałowa szarlotka – przepis
Liczba porcji: 16 Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
3 szklanki mąki
5 żółtek
1/2 szklanki mielonych migdałów
250 g masła
cukier puder
proszek do pieczenia
śmietana
1,5 kg jabłek
orzechy
1 op. galaretki
1/2 l kremówki
żelatyna
sos karmelowy
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj ze zmielonymi na pył migdałami, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżeczką proszku do pieczenia, żółtkami i 2 łyżkami śmietany. Dodaj pokrojone zimne masło. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na 30 min do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Włóż do rondla. Skrop odrobiną wody (lub, ewentualnie, soku z cytryny). Duś do momentu, aż jabłka zmiękną. Zdejmij z ognia. Wsyp galaretkę w proszku (np. cytrynową) oraz 2-3 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub innych). Wymieszaj i ostudź.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Wylep nim spód dużej tortownicy. Piecz w temp. 180°C 25-30 minut. Ostudź. Na zimny spód wyłóż masę jabłkową. Odstaw do lekkiego stężenia.
Rozpuść w 1/4 szklanki wody 1 łyżkę żelatyny, przestudź. Ubij na sztywno kremówkę. Dalej ubijając, dosyp 2 łyżki cukru pudru. Połącz masę z żelatyną. Wyłóż na warstwę jabłek. Odstaw do stężenia. Polej sosem karmelowym i dowolnie ozdób, np. migdałami.