Tarta migdałowa z gruszkami. Przepis na pyszne, jesienne ciasto
Tarta migdałowa z gruszkami.
Fot. 123RF

Tarta migdałowa z gruszkami. Przepis na pyszne, jesienne ciasto

Tarta migdałowa z gruszkami podana do porannej kawy, pozytywnie nastroi na cały dzień. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!

Delikatne, kruche ciasto z masą migdałową i soczystymi gruszkami to idealne połączenie, którego musisz spróbować. Łączy najpopularniejszy z francuskich wypieków z polskimi owocami sezonowymi. Efektem są zniewalające smakiem desery.

Jakie odmiany gruszek najlepsze do ciast i deserów?

Komisówka 

To jedna z najsmaczniejszych gruszek deserowych. Owoce zbiera się od drugiej połowy września. Ma matową, zielono-żółtą skórkę. 

Konferencja

Pasuje do każdego rodzaju deserów. Owoce zbiera na przełomie września i października. Ma zielono-żółtą, matową skórkę. Jej miąższ jest słodki i soczysty.

Lukasówka

Doskonała do deserów. Zbiera się ją pod koniec września. Ma duże zielone owoce. Jest słodka o lekko winnym smaku. 

Tarta migdałowa z gruszkami

110966691_m
Tarta migdałowa z gruszkami.
123RF

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: ok. 75 minut

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru, sól
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/3 szklanki konfitury morelowej
  • 2 łyżki brandy lub amaretto

Gruszki w syropie:

  • 5 gruszek,
  • 250 ml wody
  • 125 ml białego wytrawnego wina,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,

Masa migdałowa:

  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 1 op. cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka brandy lub amaretto,
  • 125 g mielonych migdałów,
  • 40 g mąki pszennej.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na kawałki masło, żółtka i aromat. Posiekaj i zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Gruszki obierz i pokrój w ósemki.
  2. W szerokim rondlu zagotuj wodę z winem, cukrem i cynamonem. Włóż gruszki i gotuj pod przykryciem 15 minut i jeszcze 5 minut bez przykrycia. Osącz.
  3. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, na końcu dodając jajko. Wlej brandy. Wsyp mąkę i mielone migdały. Wymieszaj łyżką. Ciasto rozwałkuj i wlep nim natłuszczoną formę na tartę o śr 28 cm. Nakłuj widelcem. Rozsmaruj masę migdałową.
  4. Rozłóż gruszki, lekko je zatapiając w masie. Piecz ok. 30 minut w 180°C. Konfiturę zagotuj z brandy. Przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią wierzch lekko przestudzonej tarty.

Czytaj więcej