Tarta migdałowa z gruszkami. Przepis na pyszne, jesienne ciasto
14.11.2022 15:53
Tarta migdałowa z gruszkami podana do porannej kawy, pozytywnie nastroi na cały dzień. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!
Delikatne, kruche ciasto z masą migdałową i soczystymi gruszkami to idealne połączenie, którego musisz spróbować. Łączy najpopularniejszy z francuskich wypieków z polskimi owocami sezonowymi. Efektem są zniewalające smakiem desery.
Jakie odmiany gruszek najlepsze do ciast i deserów?
Komisówka
To jedna z najsmaczniejszych gruszek deserowych. Owoce zbiera się od drugiej połowy września. Ma matową, zielono-żółtą skórkę.
Konferencja
Pasuje do każdego rodzaju deserów. Owoce zbiera na przełomie września i października. Ma zielono-żółtą, matową skórkę. Jej miąższ jest słodki i soczysty.
Lukasówka
Doskonała do deserów. Zbiera się ją pod koniec września. Ma duże zielone owoce. Jest słodka o lekko winnym smaku.
Tarta migdałowa z gruszkami
Liczba porcji: 12 porcji Czas przygotowania: ok. 75 minut
Składniki
180 g mąki pszennej
60 g cukru pudru, sól
125 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
1/3 szklanki konfitury morelowej
2 łyżki brandy lub amaretto
Gruszki w syropie:
5 gruszek,
250 ml wody
125 ml białego wytrawnego wina,
1/2 szklanki cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
Masa migdałowa:
125 g masła,
1 jajko,
100 g drobnego cukru,
1 op. cukru wanilinowego,
1 łyżka brandy lub amaretto,
125 g mielonych migdałów,
40 g mąki pszennej.
Przygotowanie
Mąkę przesiej i wymieszaj ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na kawałki masło, żółtka i aromat. Posiekaj i zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Gruszki obierz i pokrój w ósemki.
W szerokim rondlu zagotuj wodę z winem, cukrem i cynamonem. Włóż gruszki i gotuj pod przykryciem 15 minut i jeszcze 5 minut bez przykrycia. Osącz.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, na końcu dodając jajko. Wlej brandy. Wsyp mąkę i mielone migdały. Wymieszaj łyżką. Ciasto rozwałkuj i wlep nim natłuszczoną formę na tartę o śr 28 cm. Nakłuj widelcem. Rozsmaruj masę migdałową.
Rozłóż gruszki, lekko je zatapiając w masie. Piecz ok. 30 minut w 180°C. Konfiturę zagotuj z brandy. Przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią wierzch lekko przestudzonej tarty.