Winne gruszki w czekoladowej polewie. Pyszny i... elegancki deser
Winne gruszki w czekoladowej polewie.
Fot. 123RF

Winne gruszki w czekoladowej polewie. Pyszny i... elegancki deser

Gruszki, czerwone wino, czekolada – to znakomite połączanie, które koniecznie musisz wypróbować!

Gruszki to jedne z najsłodszych owoców, do których idealnie pasuje czekolada i wytrawne wino. Temu deserowi nie oprze się żaden miłośnik słodyczy. Pięknie podane sprawdzą się także na wyjątkowe okazje.

Winne gruszki w czekoladowej polewie

93157374_m
Winne gruszki w czekoladowej polewie.
123RF

Liczba porcji: 4 porcji
Czas przygotowania: 40 min

Składniki

  • 4 twarde gruszki
  • 2-3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 4 goździki
  • laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 100 g ulubionej czekolady
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj i obierz, pozostaw ogonki. Do rondelka wlej czerwone wino. Dodaj miód, goździki, cynamon, anyż oraz ziele angielskie. Włóż gruszki. Gotuj je do miękkości, co jakiś czas obracając (ok. 30 minut).
  2. Czekoladę połam na małe kawałki, włóż do garnuszka. Dodaj mleko. Ogrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  3. Gruszki wyjmij z winnej zalewy, ustaw na talerzykach. Polej gorącą czekoladą i od razu podawaj na stół.

 

Czytaj więcej