Winne gruszki w czekoladowej polewie. Pyszny i... elegancki deser
23.09.2021 13:30
Gruszki, czerwone wino, czekolada – to znakomite połączanie, które koniecznie musisz wypróbować!
Gruszki to jedne z najsłodszych owoców, do których idealnie pasuje czekolada i wytrawne wino. Temu deserowi nie oprze się żaden miłośnik słodyczy. Pięknie podane sprawdzą się także na wyjątkowe okazje.
Winne gruszki w czekoladowej polewie
Liczba porcji: 4 porcji Czas przygotowania: 40 min
Składniki
4 twarde gruszki
2-3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki miodu
4 goździki
laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
2 ziarna ziela angielskiego
100 g ulubionej czekolady
1 łyżka mleka
Przygotowanie
Gruszki umyj i obierz, pozostaw ogonki. Do rondelka wlej czerwone wino. Dodaj miód, goździki, cynamon, anyż oraz ziele angielskie. Włóż gruszki. Gotuj je do miękkości, co jakiś czas obracając (ok. 30 minut).
Czekoladę połam na małe kawałki, włóż do garnuszka. Dodaj mleko. Ogrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Gruszki wyjmij z winnej zalewy, ustaw na talerzykach. Polej gorącą czekoladą i od razu podawaj na stół.