Gruszki w sosie pomarańczowym – zdrowy owocowy deser dla dbających o linię
Gruszki w sosie pomarańczowym.
Fot. 123RF

Gruszki w sosie pomarańczowym – zdrowy owocowy deser dla dbających o linię

Gruszki duszone w soku z pomarańczy do doskonały pomysł na zdrowy deser z naszych polskich owoców sezonowych. Są miękkie i jędrne, a w połączeniu z sosem rozpływają się w ustach. Spróbuj koniecznie!

Gruszki to samo zdrowie, nic zatem dziwnego, że są idealnymi owocami na deser.  Zaleca się je osobom dbającym o linię, gruszka o wadze 100 g to tylko 58 kalorii. 

Dlaczego warto jeść gruszki na deser?

Gruszki zawierają sporo wody oraz błonnika, który wspomaga trawienie. Na przewód pokarmowy działają niczym miotła, usuwając z niego niestrawione resztki pokarmów. Gruszki dają uczucie sytości na dłużej. Lekko podduszone lub zapiekane są lekkostrawne.

Po gruszki bez obaw mogą sięgać panie w okresie menopauzy. Zwłaszcza wtedy, gdy mają kłopoty z utrzymaniem cukru w ryzach. Owoce te mają niski indeks glikemiczny – IG 38. Po zjedzeniu gruszek nie podnosi się więc gwałtownie poziomu cukru we krwi. 

Gruszka to jeden z niewielu owoców, który zawiera bor. Ten pierwiastek zmniejsza wypłukiwanie wapnia, fosforu i magnezu z kości. Jest to ważne dla kobiet w okresie menopauzy, które są szczególnie narażone na rozwój osteoporozy. Ponadto bor poprawia funkcjonowanie mózgu usprawniając pamięć krótko- i długotrwałą, koordynację ruchową, zdolność analizy problemu i koncentracji uwagi. 

Jak przygotować gruszki z piekarnika?

Gruszki w sosie pomarańczowym z miodem i korzennymi przyprawami smakują wybornie. Ale  te pyszne owoce można też zapiec w piekarniku.

Gruszki z mascarpone

Owoce przekrój, pozbaw gniazd nasiennych, ułóż na blasze. Skrop cytryną, obłóż mascarpone. Polej miodem. Piecz ok. 15 min w 180°C.

Gruszki w sosie pomarańczowym

51116066_m
Gruszki w sosie pomarańczowym.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 4 duże dojrzałe gruszki
  • 3 pomarańcze
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 goździk
  • 5 łyżek miodu

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj, przekrój na połówki. Ostrożnie wydrąż gniazda nasienne. Pomarańcze wyszoruj, sparz. Z jednej otrzyj skórkę. Ze wszystkich pomarańczy wyciśnij sok. Wlej go na patelnię.
  2. Dodaj gwiazdki anyżu, cynamon, goździk oraz miód. Włóż gruszki. Ogrzewaj kilka minut pod przykryciem, aż gruszki lekko zmiękną. Wyjmij je.
  3. Do soku z miodem i przyprawami wsyp skórkę otartą z pomarańczy. Ogrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje, a skórka zrobi się miękka. Połówki gruszek ułóż na półmisku, polej gęstym sosem ze skórką pomarańczową. Od razu podawaj.

 

Czytaj więcej