Gruszki duszone w soku z pomarańczy do doskonały pomysł na zdrowy deser z naszych polskich owoców sezonowych. Są miękkie i jędrne, a w połączeniu z sosem rozpływają się w ustach. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Gruszki to samo zdrowie, nic zatem dziwnego, że są idealnymi owocami na deser. Zaleca się je osobom dbającym o linię, gruszka o wadze 100 g to tylko 58 kalorii.
Gruszki zawierają sporo wody oraz błonnika, który wspomaga trawienie. Na przewód pokarmowy działają niczym miotła, usuwając z niego niestrawione resztki pokarmów. Gruszki dają uczucie sytości na dłużej. Lekko podduszone lub zapiekane są lekkostrawne.
Po gruszki bez obaw mogą sięgać panie w okresie menopauzy. Zwłaszcza wtedy, gdy mają kłopoty z utrzymaniem cukru w ryzach. Owoce te mają niski indeks glikemiczny – IG 38. Po zjedzeniu gruszek nie podnosi się więc gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Gruszka to jeden z niewielu owoców, który zawiera bor. Ten pierwiastek zmniejsza wypłukiwanie wapnia, fosforu i magnezu z kości. Jest to ważne dla kobiet w okresie menopauzy, które są szczególnie narażone na rozwój osteoporozy. Ponadto bor poprawia funkcjonowanie mózgu usprawniając pamięć krótko- i długotrwałą, koordynację ruchową, zdolność analizy problemu i koncentracji uwagi.
Gruszki w sosie pomarańczowym z miodem i korzennymi przyprawami smakują wybornie. Ale te pyszne owoce można też zapiec w piekarniku.
Gruszki z mascarpone
Owoce przekrój, pozbaw gniazd nasiennych, ułóż na blasze. Skrop cytryną, obłóż mascarpone. Polej miodem. Piecz ok. 15 min w 180°C.
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
Przygotowanie