Gruszki duszone w soku z pomarańczy do doskonały pomysł na deser z naszych polskich owoców sezonowych. Są miękkie i jędrne, a w połączeniu z sosem rozpływają się w ustach. Spróbuj koniecznie!
Gruszki w sosie pomarańczowym z miodem i korzennymi przyprawami smakują wybornie. Ale jesień ma dla nas więcej darów. Dlatego podajemy też patenty na pyszne owoce z piekarnika.
Gruszki z mascarpone
Owoce przekrój, pozbaw gniazd nasiennych, ułóż na blasze. Skrop cytryną, obłóż mascarpone. Polej miodem. Piecz ok. 15 min w 180°C.
Jabłka z bakaliami
Wydrążone jabłka napełnij rodzynkami lub żurawiną, miodem, płatkami migdałów i posiekanymi orzechami. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C.
Śliwki z migdałami
Połówki śliwek ułóż na blasze. W miejsca po pestkach włóż migdały. Polej miodem z cynamonem. Piecz 20 min w 180°C.
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
Przygotowanie