Pyszne i zdrowe gruszki warto jeść nie tylko wtedy, gdy przychodzi czas ich zbioru. Część zebranych lub kupionych w sezonie gruszek warto przechować w odpowiednich warunkach na zimę. Dowiedz się, w jaki sposób zabezpieczyć owoce przed psuciem i jakie odmiany długo pozostają świeże.
Spis treści
Zastanawiasz się, jak przechować gruszki, by jak najdłużej były zdrowe i soczyste? Przede wszystkim warto wiedzieć, że gruszki wymagają innej temperatury do przechowywania niż jabłka, pozostałe warunki są podobne – sprawdź jakie?
Przechowanie gruszek na zimę jest sporym wyzwaniem. Gruszki są bardzo delikatne, przez co przechowują się krócej i gorzej niż jabłka i nie powinny być trzymane razem z nimi. Gruszki potrzebują bowiem temperatury od 0 do -1°C, czyli lekko ujemnej, podczas gdy jabłka należy przechowywać w temperaturze dodatniej (od 0 do 3°C).
Pamiętajmy też, że do składowania nadają się tylko zdrowe, nieuszkodzone owoce. Ponadto te zebrane bez szypułek szybciej ulegają gniciu, więc trzeba od razu je zjeść lub przeznaczyć na przetwory.
Gruszki najlepiej przechowywać w przewiewnych skrzynkach wyłożonych papierem. Pojemników nie należy stawiać bezpośrednio na podłodze.
Bogactwo składników mineralnych
Gruszki stanowią prawdziwą skarbnicę potasu. Są bogate również w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, cynk, selen, bor, a nawet jod. Zawierają także witaminy: A, B1, B2, C, E i PP.
Pomoc w odchudzaniu
Owoce te są idealne dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają bowiem dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii. Ponadto mają niski indeks glikemiczny – szybko wyrównują stężenie glukozy we krwi, dodając energii i na długo zapewniając uczucie sytości.
Spowolnienie procesów starzenia
Regularne spożywanie gruszek pobudza mózg do wydajniejszego działania. Zawarty w nich bor pomaga nam się skupić i poprawia pamięć. Przeciwdziała także ubytkom wapnia, dzięki czemu gruszki zapobiegają osteoporozie.