Jak przechować gruszki na zimę, by jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżych owoców?
Zebrane w sadzi gruszki należy przenieść do zimnego pomieszczenia i tam je przechować na zimę..
Fot. 123RF

Jak przechować gruszki na zimę, by jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżych owoców?

Pyszne i zdrowe gruszki warto jeść nie tylko wtedy, gdy przychodzi czas ich zbioru. Część zebranych lub kupionych w sezonie gruszek warto przechować w odpowiednich warunkach na zimę. Dowiedz się, w jaki sposób zabezpieczyć owoce przed psuciem i jakie odmiany długo pozostają świeże.

Zastanawiasz się, jak przechować gruszki, by jak najdłużej były zdrowe i soczyste? Przede wszystkim warto wiedzieć, że gruszki wymagają innej temperatury do przechowywania niż jabłka, pozostałe warunki są podobne – sprawdź jakie?

Jak przechować gruszki na zimę? 

108199543_m
Gruszki najlepiej przechowywać w przewiewnych skrzynkach wyłożonych papierem. 
123RF

Przechowanie gruszek na zimę jest sporym wyzwaniem. Gruszki  są bardzo delikatne, przez co przechowują się krócej i gorzej niż jabłka i nie powinny być trzymane razem z nimi. Gruszki potrzebują bowiem temperatury od 0 do -1°C, czyli lekko ujemnej, podczas gdy jabłka należy przechowywać w temperaturze dodatniej (od 0 do 3°C).

Pamiętajmy też, że do składowania nadają się tylko zdrowe, nieuszkodzone owoce. Ponadto te zebrane bez szypułek szybciej ulegają gniciu, więc trzeba od razu je zjeść lub przeznaczyć na przetwory.

Gruszki najlepiej przechowywać w przewiewnych skrzynkach wyłożonych papierem. Pojemników nie należy stawiać bezpośrednio na podłodze.

Odmiany gruszek najlepsze do przechowywania

156362293_m
 'Konferencja' to odmiana gruszek, które dobrze się przechowują.
123RF
  1. 'David'.  Wyróżnia się bardzo małą wrażliwością na parcha gruszy. Jej owoce dojrzewają w połowie października.
  2. 'Dicolor'. Owoce tej gruszy dojrzewają pod koniec września. Można przechować je do końca grudnia, a w chłodni nawet do lutego.
  3. 'Erika'. Najlepsza odmiana do przechowywania. Jej duże owoce są gotowe do zbioru od połowy października.
  4. 'Konferencja'. Jedna z najpłodniejszych i najmniej wymagających odmian. Silnie wydłużone owoce zbiera się od połowy września.
  5. 'Ksenia'. Wykazuje małą wrażliwość na parcha gruszy i zarazę ogniową. Jej owoce dojrzewają na początku października.

Dlaczego warto jeść gruszki cały rok – właściwości zdrowotne 

Bogactwo składników mineralnych

Gruszki stanowią prawdziwą skarbnicę potasu. Są bogate również w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, cynk, selen, bor, a nawet jod. Zawierają także witaminy: A, B1, B2, C, E i PP.

Pomoc w odchudzaniu

Owoce te są idealne dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają bowiem dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii. Ponadto mają niski indeks glikemiczny – szybko wyrównują stężenie glukozy we krwi, dodając energii i na długo zapewniając uczucie sytości.

Spowolnienie procesów starzenia

Regularne spożywanie gruszek pobudza mózg do wydajniejszego działania. Zawarty w nich bor pomaga nam się skupić i poprawia pamięć. Przeciwdziała także ubytkom wapnia, dzięki czemu gruszki zapobiegają osteoporozie.

 

Czytaj więcej