Pieczone jabłka z kaszą jaglaną, rodzynkami i miodem – pomysł na pyszny i zdrowy deser
Fot. 123rf/picsel

Pieczone jabłka z kaszą jaglaną, rodzynkami i miodem – pomysł na pyszny i zdrowy deser

To jedne z najzdrowszych owoców. Nic dziwnego, że dietetycy zalecają zjedzenie co najmniej dwóch jabłek w ciągu dnia

Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną

 Składniki

  • 4 duże jabłka
  • 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej lub płatków owsianych
  • 3 łyżki płynnego miodu, np. wrzosowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 
  • garść orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Jabłka wyszorować, delikatnie odciąć górną część, a z dolnej wydrążyć gniazda nasienne oraz trochę miąższu.
  2. Kaszę jaglaną lub płatki owsiane połączyć z roztopionym masłem i miodem. Dobrze wymieszać, po czym dorzucić rodzynki, suszoną żurawinę, posiekane orzechy włoskie, a także orzechy laskowe. Całość dokładnie połączyć. Do smaku można dodać kilka kropel soku z cytryny.
  3. Farsz przełożyć do jabłkowych miseczek, przykryć odciętymi wierzchami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec przez 30-40 min, aż jabłka będą miękkie.
  4. Po upieczeniu owoce odstawić na 5 min, aby delikatnie przestygły. Przed podaniem farsz polać maślanym płynem powstałym w trakcie pieczenia.

Mus do ciast

Składniki 

  • 2-3 kg kwaskowatych jabłek
  • 700 g cukru

Przygotowanie

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w cząstki.
  • Wrzucić do rondla z grubym dnem i delikatnie podlać wodą. Gotować na małym ogniu, często mieszając, gdyż mus może łatwo przywierać do dna. Dusić, aż jabłka całkowicie się rozpadną.
  • Wsypać cukier (w razie potrzeby dodać go więcej). Dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 20 min, aż woda odparuje i całość zgęstnieje.
  • Gorący mus przelać do słoiczków.

Lizaki z jabłek

 Składniki

  • 4 kwaskowate jabłka 
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • sok z 1 cytryny
  • dowolna posypka

Przygotowanie

  • Jabłka dokładnie wyszorować, osuszyć, pokroić w ósemki, usunąć z nich gniazda nasienne i każdy kawałek ostrożnie nabić na patyczek. Owoce obficie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  • W osobnych naczyniach roztopić w kąpieli wodnej białą i gorzką czekoladę, po czym delikatnie je ostudzić.
  • Lizaki maczać w czekoladzie, a następnie obtaczać w posypce ulubionego rodzaju. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Czytaj więcej