Pieczone jabłka z kaszą jaglaną, rodzynkami i miodem – pomysł na pyszny i zdrowy deser
Katarzyna Gawęda-Białostocka
31.03.2021 14:56
To jedne z najzdrowszych owoców. Nic dziwnego, że dietetycy zalecają zjedzenie co najmniej dwóch jabłek w ciągu dnia
Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną
Składniki
4 duże jabłka
6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej lub płatków owsianych
3 łyżki płynnego miodu, np. wrzosowego
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
2 łyżki masła
Przygotowanie
Jabłka wyszorować, delikatnie odciąć górną część, a z dolnej wydrążyć gniazda nasienne oraz trochę miąższu.
Kaszę jaglaną lub płatki owsiane połączyć z roztopionym masłem i miodem. Dobrze wymieszać, po czym dorzucić rodzynki, suszoną żurawinę, posiekane orzechy włoskie, a także orzechy laskowe. Całość dokładnie połączyć. Do smaku można dodać kilka kropel soku z cytryny.
Farsz przełożyć do jabłkowych miseczek, przykryć odciętymi wierzchami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec przez 30-40 min, aż jabłka będą miękkie.
Po upieczeniu owoce odstawić na 5 min, aby delikatnie przestygły. Przed podaniem farsz polać maślanym płynem powstałym w trakcie pieczenia.
Mus do ciast
Składniki
2-3 kg kwaskowatych jabłek
700 g cukru
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w cząstki.
Wrzucić do rondla z grubym dnem i delikatnie podlać wodą. Gotować na małym ogniu, często mieszając, gdyż mus może łatwo przywierać do dna. Dusić, aż jabłka całkowicie się rozpadną.
Wsypać cukier (w razie potrzeby dodać go więcej). Dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 20 min, aż woda odparuje i całość zgęstnieje.
Gorący mus przelać do słoiczków.
Lizaki z jabłek
Składniki
4 kwaskowate jabłka
100 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
sok z 1 cytryny
dowolna posypka
Przygotowanie
Jabłka dokładnie wyszorować, osuszyć, pokroić w ósemki, usunąć z nich gniazda nasienne i każdy kawałek ostrożnie nabić na patyczek. Owoce obficie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
W osobnych naczyniach roztopić w kąpieli wodnej białą i gorzką czekoladę, po czym delikatnie je ostudzić.
Lizaki maczać w czekoladzie, a następnie obtaczać w posypce ulubionego rodzaju. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.