Czym zastąpić serek mascarpone? Najlepsze zamienniki domowej roboty – przepisy
Domowy ser mascarpone o smaku cytrusowym.
Fot. 123RF

Czym zastąpić serek mascarpone? Najlepsze zamienniki domowej roboty – przepisy

Tradycyjnie ser mascarpone, przygotowywany jest z tłustej, 36% śmietany. Ale robiąc go samemu w domu można przygotować go w wersji light, używając śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu (30 proc., 18 proc. a nawet 12 proc.). Klasyczną wersję mascarpone można zmodyfikować lub sprytnie zastąpić n kilka sposobów. Sprawdź, w jaki sposób! 

Serek mascarpone to delikatny, kremowy serek włoski, który jest często używany w deserach i sosach. Od innych serów odróżnia go to, że robiony jest nie z mleka, a ze śmietany. Ma aksamitną konsystencję i łagodny, słodko-maślany smak. Jest podstawą wielu włoskich deserów – najbardziej znany to tiramisu. Dodaje się go do zapiekanek i makaronów. Mascarpone, mimo że zawiera dużo cholesterolu (100 g to ponad 1/3 dopuszczalnej dziennej dawki cholesterolu), jest źródłem białka i wapnia. Ma mało sodu a za to sporo witaminy A (retinolu), która wzmacnia odporność i wspomaga widzenie. Ma też dużo witaminy B12, która wspiera pracę układu nerwowego, zapobiega anemii i zmniejsza uczucie znużenia (100 g pokrywa ok. 15 proc. dziennego zapotrzebowania).

Jak smakuje serek mascarpone?

Serek mascarpone ma łagodny, lekko słodkawy smak z nutą kremowości, co sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wielu różnych potraw. Można go porównać do innych kremowych serów, takich jak serek śmietankowy, chociaż mascarpone jest zwykle cięższe i bardziej smaczne.

Podobnie jak serek śmietankowy, mascarpone jest dobrze znanym składnikiem w wielu deserach, w tym w tradycyjnym włoskim tiramisu. Może być także używany jako alternatywa dla śmietany w niektórych przepisach, takich jak sosy do makaronu, a także jako składnik na krem do ciast i tarty.

Jeśli chodzi o smak, można go porównać do bardzo gęstej, kremowej wersji śmietany z lekką nutą słodyczy. Chociaż ma unikalny smak, który różni się od innych serów, jest wystarczająco delikatny, aby dobrze komponować się z wieloma innymi składnikami.

Mimo że ser mascarpone jest pyszny, to jest też bardzo tłusty (100 g pokrywa blisko 20 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego). A mascarpone w wersji light ciężko kupić w sklepie. Na szczęście ser mascarpone o obniżonej zawartości tłuszczu łatwo możemy zrobić same w domu. A ponieważ mascarpone to dosyć drogi ser – warto się pokusić o zrobienie jego domowych zamienników. Będą zdrowsze bo świeże i bez konserwantów.

Ser mascarpone można zastąpić na kilka sposobów

  1. Wystarczy dokładnie ubić mikserem opakowanie budyniu śmietankowego z puszką niesłodzonego mleka skondensowanego. I wstawić na 3-4 godziny do lodówki.
  2. Ser mascarpone zastąpi też mieszanka kremówki i żelatyny. 200 g śmietany kremówki ubijamy na sztywno. W 4 łyżkach ciepłej wody rozpuszczamy łyżkę żelatyny i łączymy ze śmietanką. Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.  
  3. Możemy też zmielić biały ser tłusty lub półtłusty i wymieszać z ubitą śmietanką 30 % lub 36 % w proporcji 1:1.
  4. Jeśli nie mamy sera mascarpone w domu, dobrze go zastąpi także ser typu Almette czy Philadelphia. 30 dag serka typu Almette czy Philadelphia ubijamy z 2 łyżkami naturalnego serka homogenizowanego, 3 łyżkami jogurtu greckiego i łyżką cukru pudru. Schładzamy w lodówce.

Możemy też pokusić się o zrobienie sera od zera samemu - w wersji light, wegańskiej, pomarańczowej, bardziej maślanej lub bardziej kwaśnej, a także wykorzystując domowy ser ricotta czy domową śmietankę crème fraîche.

Domowy ser mascarpone w wersji light – przepis

56453241_m
Domowy ser mascarpone.
123RF

Składniki:

  • 1 l śmietany 18%
  • 3 łyżki soku z cytryny 

Dodatkowo:

  • mniejszy i większy garnek do kąpieli wodnej
  • termometr kuchenny
  • podwójnie złożona gaza (lub jeśli masz chustę serowarską, ok. 12 zł/5 szt.)
  • sitko
  • łyżka
  • miska

Przygotowanie:

  1. Do większego garnka wlewamy do połowy wodę. Wkładamy mniejszy garnek, wlewamy do niego śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu śmietanę w kąpieli wodnej do temperatury 75°C – 80°C (sprawdzamy termometrem kuchennym).
  2. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy do chwili, aż śmietana zgęstnieje. Wyjmujemy garnek z kąpieli wodnej i odstawiamy przykryty do wystudzenia.
  3. W miskę wkładamy sitko, wyłożone podwójnie złożoną gazą. Przelewamy śmietanę. Zawiązujemy rogi gazy do środka i przykrywamy talerzykiem. Wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Uwaga! Mascarpone wchłania zapachy, dlatego w lodówce nie powinno być potraw o intensywnych zapachach, jak np. kapusta, śledzie, czosnek czy cebula.

Domowa ricotta zamiast mascarpone – przepis

Jednym z zastępników mascarpone może być ricotta. Jednak ser ten ma grudkową konsystencję i jest wilgotniejszy. Dlatego, by jak najbardziej przypominał mascarpone warto go zmiksować z ubitą śmietaną kremówką. 

163433783_m
Ścięte kawałki mleka do przygotowania ricotty.
123RF

Składniki:

  • 2 litry świeżego mleka 3,2% (niepasteryzowane)
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

  • duży, szeroki garnek
  • termometr kuchenny
  • duża miska
  • sitko
  • metr gazy

Przygotowanie:

  1. Do  garnka wlewamy mleko, dodajemy sól i powoli gotujemy, aż mleko osiągnie temperaturę 85°C – 90°C (sprawdzamy termometrem).
  2. Do mleka dodajemy sok z cytryny, mieszamy i trzymamy na bardzo małym ogniu, aż się zetnie. Odstawiamy do ostudzenia.
  3. Do dużej miski wkładamy sitko i wykładamy je gazą złożoną na 4 części.
  4. Zbieramy łyżką cedzakową z mleka większe ścięte kawałki i układamy je na sitku. Następnie przelewamy przez sitko resztę mleka, lejąc delikatnie przy brzegu sitka, nie po zebranych kawałkach.
  5. Zostawiamy ser do odsączenia na sitku na godzinę. Następnie zawijamy gazę w sakiewkę, wkładamy w czystą miseczkę i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
  6. Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę i miksujemy ją z ricottą. 

Francuski crème fraîche zamiast mascarpone – przepis

Mascarpone możemy też zastąpić francuską gęstą śmietaną crème fraîche (czytaj krem fresz). Jednak jest ona mniej maślana, a bardziej kwaskowa niż mascarpone.

9360795_m
Domowa śmietanka crème fraîche.
123RF

Składniki:

  • 200 ml słodkiej śmietany 30% – 36%
  • 2 łyżki maślanki naturalnej

Dodatkowo:

  • duży, zakręcany słoik

Przygotowanie:

  1. Śmietanę i maślankę wlewamy do słoika, zakręcamy i porządnie mieszamy. Słoik zakręcamy i stawiamy w ciepłym miejscu (w temperaturze ok. 25°C) na 36 godz, aż całość zgęstnieje. Konsystencja śmietany powinna zmienić się z płynnej na kremową
  2. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin lun dłużej. Śmietana powinna jeszcze bardziej zgęstnieć.
  3. Przechowujemy w lodówce do 1- 2 tygodni.

Domowy ser typu mascarpone bez laktozy – przepis

Ser mascarpone zawiera laktozę. Im jesteśmy starsi, tym tolerancja laktozy spada (może objawiać się to skłonnościami do biegunek). Dlatego warto wypróbować sera mascarpone bez laktozy. Ma on kokosowo-orzechowy smak i luźniejszą konsystencję niż klasyczny ser mascarpone.

94281517_m
Wegański ser mascarpone bez laktozy.
123RF

Składniki:

  • 10 dag orzechów nerkowca
  • 80 ml mleczka kokosowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu lub syropu klonowego czy z agawy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zalewamy wodą na noc (8-12 godzin). 
  2. Ze schłodzonego w lodówce mleka zdejmujemy gęstą, ściętą warstwę mleczka kokosowego.
  3. Miksujemy z blenderze orzechy razem z mleczkiem i pozostałymi składnikami. Schładzamy w lodówce aż do ścięcia.

Domowy ser a'la mascarpone na bazie masła i kwaśnej śmietany – przepis

 Jeśli nie jesteśmy fanami słodkiego smaku, możemy ser mascarpone zrobić z 18 proc. kwaśnej śmietany.

126585849_m
Ser typu mascarpone z masła i kwaśnej śmietany.
123RF

Składniki:

  • 20 dag masła 82% tłuszczu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 

Przygotowanie:

  1. Masło zostawiamy do ocieplenia i gdy osiągnie temperaturę pokojową, ucieramy je z cukrem na puszystą masę.
  2. Cały czas ucierając, do masy dodajemy po łyżeczce śmietany. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Domowy ser mascarpone o smaku cytrusowym z mleka pasteryzowanego – przepis

Ser ten ma cytrynowo-pomarańczowy smak i kremową, mleczną konsystencję. Będzie idealny do kremowego sernika pomarańczowego.

105322318_m
Pomarańczowy serek typu mascarpone.
123RF

Składniki:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego
  • 3 cytryny (ok. 150 ml soku)
  • 4 pomarańcze (ok. 500 ml wyciśniętego soku)

Dodatkowo:

  • garnek
  • termometr kuchenny
  • rózga
  • sitko 
  • gaza
  • miska

Przygotowanie:

  1. Z cytryn i pomarańczy wyciskamy sok.
  2. W garnku podgrzewamy mleko do temperatury 90°C – 95°C. Dodajemy sok i mieszamy rózgą.
  3. Podgrzewamy tak długo aż z mleka oddzieli się serwatka i zrobi skrzep.
  4. W miskę wkładamy sitko i wykładamy gazą złożoną na 3. Przelewamy skrzep z serwatką. Zostawiamy do ocieknięcia na 4 godziny.
  5. Zamykamy sakiewkę z gazy. Przekładamy ser do czystej miseczki i chłodzimy 2-3 godziny w lodówce.

Czytaj więcej