Placki z mascarpone to doskonała propozycja na śniadanie
Fot. 123RF
ABC gotowania
Serek mascarpone nie tylko do deserów. 5 najlepszych przepisów na śniadanie, obiad i kolację
Marta Barczyńska
21.01.2022 15:14
Serek mascarpone używamy najczęściej do tradycyjnego włoskiego deseru kawowego – tiramisu. Jednak doskonale sprawdzi się jako dodatek do placków, naleśników, omletów i owsianki na śniadanie, do zupy, mięsa czy zapiekanki – na obiad, sosu do makaronu – na kolację oraz różnych innych tortów czy deserów. Wypróbuj nasze przepisy.
Śniadanie, obiad, kolacja i deser z mascarpone? Czemu nie! Ten pyszny śmietankowy serek od kilku lat jest bardzo popularny w naszej kuchni. Ale można go wykorzystać nie tylko do słodkich deserów. Zobacz, jak przygotować dania obiadowe, kolacje i śniadanie.
Placki z mascarpone na śniadanie
Po nocy potrzebujemy więcej energii by zacząć dzień. Dlatego ser mascarpone, który jest wysokokaloryczny, będzie idealny jako składnik naszego śniadania. By ułatwić trawienie warto placuszki z mascarpone połączyć ze świeżymi, sezonowymi owocami, bogatymi w błonnik jak jabłka, gruszki czy marakuja lub zawierającymi dużo witaminy C jak cytrusy czy truskawki.
Placki syrniki z mascarpone
Placuszki te pochodzą z kuchni rosyjskiej i tradycyjnie robione są z twarogu, kaszy manny i żółtka. Jednak dodatek mascarpone sprawia, że dzięki kremowej konsystencji są jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
20 dag sera białego
5 dag serka mascarpone
jajko
3 łyżki kaszy manny
op. cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
olej
garść dowolnych owoców
Przygotowanie:
Ser biały mielimy. Mieszamy z serkiem mascarpone, żółtkiem, kaszą manną i cukrem wanilinowym.
Białko ubijamy i delikatnie mieszamy z masą serową.
Rękami zwilżonymi zimną wodą lepimy z masy małe kulki, spłaszczamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy wystygną – obsypujemy cukrem pudrem.
Placuszki podajemy obłożone owocami.
Nasza rada: Jeśli lubimy kokosowy smak do placuszków przed smażeniem można dodać 2 łyżki wiórków kokosowych i smażyć na oleju kokosowym. Jeśli wolimy orzechowy – 2 łyżki zmielonych orzechów. Dodatek wiórków czy orzechów sprawi, że placuszki będą zawierały zdrowe tłuszcze tzw. kwasy nasycone. Tłuszcze te nie odkładają się w postaci tkanki ale przyspieszają nasz metabolizm, a ulegając spaleniu – dodają energii.
Zupa z mascarpone na drugie śniadanie
Po obfitym pierwszym śniadaniu, drugie powinno być lekkie. Świetnie sprawdzi się zupa krem pomidorowa. Nie tylko rozgrzeje, ale i dostarczy sporo działającego przeciwutleniająco likopenu. Ponadto zimą pomidory nie są zbyt smaczne a dzięki ich upieczeniu i dodaniu sera mascarpone, zupa zyska bogatszy smak.
Zupa krem z pieczonych pomidorów z mascarpone
Składniki:
2 kg pomidorów
10 dag suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
cebula
2 szklanki bulionu
6 łyżek oleju
3 łyżki serka mascarpone
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
Przygotowanie:
Umyte pomidory kroimy na pół. Układamy na papierze do pieczenia razem z ząbkami czosnku. Skrapiamy olejem. Pieczemy 30 minut w 180 st,
Upieczone pomidory obieramy ze skórki.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i suszone pomidory. Dodajemy upieczone pomidory i czosnek. Zalewamy bulionem. Dodajemy zioła, paprykę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę gotujemy kwadrans. Miksujemy.
Zmiksowaną zupę podgrzewamy razem z serkiem mascarpone, mieszając aż się rozpuści. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub posypaną uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi lub sezamem.
Roladki z kurczaka z mascarpone na obiad
Mięso, także drobiowe, ma wysoki stopień termogeniczności tzn. że nasz organizm, kiedy je trawi, wytwarza ciepło. Nie tylko jest nam ciepłej, ale i zwiększa się nasz metabolizm. Dlatego, nawet jeśli dodamy do posiłku dość tłusty ser jakim jest mascarpone, nie musimy obawiać się dodatkowych kilogramów.
Roladki drobiowe z mascarpone w szynce parmeńskiej
Składniki:
50 dag mięsa mielonego drobiowego
10 dag sera mascarpone
papryka czerwona
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżka posiekanej natki
6 plasterków surowej, podsuszanej szynki (np. parmeńskiej, serano itp.) lub boczku
2 łyżki oleju
garść pomidorków koktajlowych
garść rzeżuchy, kiełków lub świeżego tymianku
Przygotowanie:
Paprykę pieczemy 30 minut w 180 st. Obieramy ze skórki i wydrążamy.
Mięso miksujemy z serem mascarpone i papryką. Doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy z natką.
Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa beczułki i zawijamy je w plastry szynki.
Obsmażamy roladki. Przekładamy je razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy pokrojonymi na połówki pomidorkami. Zapiekamy 20 minut w 180 st. Podajemy posypane rzeżuchą.
Nasza rada: Dodatkowo mięso można posypać uprażonymi pestkami słonecznika.
Tarta z serkiem mascarpone na deser
Kwaskowy smak marakui dobrze przełamuje śmietankowy smak masy serowej. Nasiona marakui obniżają poziom złego cholesterolu więc warto je łączyć z serem mascarpone, który ma sporo cholesterolu (dziennie nie powinniśmy dostarczać więcej niż 300 mg cholesterolu, a 100 g mascarpone zawiera aż 123 mg cholesterolu).
Tarta z kremem mascarpone i marakują
Składniki:
30 dag mąki (pszennej lub pełnoziarnistej)
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
25 dag śmietanki 36 proc.
25 dag serka mascarpone
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru wanilinowego
4 marakuje
Przygotowanie:
Siekamy masło z mąką i cukrem pudrem. Zagniatamy razem z mąką. Ciasto owijamy folią i schładzamy przez godzinę w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy rozwałkowanym ciastem, robiąc brzegi wysokości 2-3 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 st.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i mascarpone i ponownie ubijamy. Rozpuszczamy żelatynę w 4-5 łyżkach wody. Miksujemy z masą.
Na ostudzone ciasto wykładamy masę serową. Chłodzimy w lodówce do stężenia. Przed podaniem polewamy miąższem z marakui.
Nasza rada: Zamiast marakui na ciasto możemy wylać galaretkę cytrynową, pomarańczową czy brzoskwiniową. Dwie galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Możemy zmiksować je z 50 dag brzoskwiń lub 50 dag mandarynek z puszki. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka trochę stężeje (nie zastygnie całkowicie), wylewamy na zastygnięte ciasto i wkładamy do lodówki do ponownego stężenia.
Makaron z serkiem mascarpone na kolację
Makaron z łososiem i mascarpone dostarczy zdrowych kwasów omega-3. Jeśli chcesz, by danie było jeszcze zdrowsze – wybierz makaron pełnoziarnisty.
Makaron tagliatelle z łososiem i mascarpone
Składniki:
cebula
2 ząbki czosnku
10 dag wędzonego łososia lub surowej polędwicy z łososia
2 łyżki serka mascarpone
łyżka oleju
łyżeczka masła
20 dag makaronu
sól
pieprz
pęczek koperku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodajemy 4-5 łyżek wody i dusimy 2 minuty pod przykryciem.
Dodajemy pokrojonego łososia (wędzonego lub surowego ugotowanego wcześniej przez 25 minut na parze) i ser mascarpone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.
Sos wykładamy na makaron.
Nasza rada: By kolacja była jeszcze zdrowsza do sosu możesz dodać brokuł, groszek lub cukinię. Warzywa dostarczą błonnik, który pomoże szybciej strawić kolację i mniej tłuszczyku odłoży się w nasze "bioderka".