Serek mascarpone nie tylko do deserów. 5 najlepszych przepisów na śniadanie, obiad i kolację
Placki z mascarpone to doskonała propozycja na śniadanie
Fot. 123RF

Serek mascarpone nie tylko do deserów. 5 najlepszych przepisów na śniadanie, obiad i kolację

Serek mascarpone używamy najczęściej do tradycyjnego włoskiego deseru kawowego – tiramisu. Jednak doskonale sprawdzi się jako dodatek do placków, naleśników, omletów i owsianki na śniadanie, do zupy, mięsa czy zapiekanki – na obiad, sosu do makaronu – na kolację oraz różnych innych tortów czy deserów. Wypróbuj nasze przepisy.

Śniadanie, obiad, kolacja i deser z mascarpone? Czemu nie! Ten pyszny śmietankowy serek od kilku lat jest bardzo popularny w naszej kuchni. Ale można go wykorzystać nie tylko do słodkich deserów. Zobacz, jak przygotować dania obiadowe, kolacje i śniadanie. 

Placki z mascarpone na śniadanie

Po nocy potrzebujemy więcej energii by zacząć dzień. Dlatego ser mascarpone, który jest wysokokaloryczny, będzie idealny jako składnik naszego śniadania. By ułatwić trawienie warto placuszki z mascarpone połączyć ze świeżymi, sezonowymi owocami, bogatymi w błonnik jak jabłka, gruszki czy marakuja lub zawierającymi dużo witaminy C jak cytrusy czy truskawki.

Placki syrniki z mascarpone

141625954_m
Syrniki, nazywane też serniczkami albo twarożnikami, warto jeść razem z owocami.
123RF

Placuszki te pochodzą z kuchni rosyjskiej i tradycyjnie robione są z twarogu, kaszy manny i żółtka. Jednak dodatek mascarpone sprawia, że dzięki kremowej konsystencji są jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

  • 20 dag sera białego
  • 5 dag serka mascarpone
  • jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej
  • garść dowolnych owoców

Przygotowanie:

  1. Ser biały mielimy. Mieszamy z serkiem mascarpone, żółtkiem, kaszą manną i cukrem wanilinowym.
  2. Białko ubijamy i delikatnie mieszamy z masą serową.
  3. Rękami zwilżonymi zimną wodą lepimy z masy małe kulki, spłaszczamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy wystygną – obsypujemy cukrem pudrem.
  4. Placuszki podajemy obłożone owocami.

Nasza rada: Jeśli lubimy kokosowy smak do placuszków przed smażeniem można dodać 2 łyżki wiórków kokosowych i smażyć na oleju kokosowym. Jeśli wolimy orzechowy – 2 łyżki zmielonych orzechów. Dodatek wiórków czy orzechów sprawi, że placuszki będą zawierały zdrowe tłuszcze tzw. kwasy nasycone. Tłuszcze te nie odkładają się w postaci tkanki ale przyspieszają nasz metabolizm, a ulegając spaleniu – dodają energii.

Zupa z mascarpone na drugie śniadanie

Po obfitym pierwszym śniadaniu, drugie powinno być lekkie. Świetnie sprawdzi się zupa krem pomidorowa. Nie tylko rozgrzeje, ale i dostarczy sporo działającego przeciwutleniająco likopenu. Ponadto zimą pomidory nie są zbyt smaczne a dzięki ich upieczeniu i dodaniu sera mascarpone, zupa zyska bogatszy smak.

Zupa krem z pieczonych pomidorów z mascarpone

42914581_m
Zupa krem z pieczonych pomidorów z mascarpone
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 kg pomidorów 
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Przygotowanie:

  1. Umyte pomidory kroimy na pół. Układamy na papierze do pieczenia razem z ząbkami czosnku. Skrapiamy olejem. Pieczemy 30 minut w 180 st,
  2. Upieczone pomidory obieramy ze skórki.
  3. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i suszone pomidory. Dodajemy upieczone pomidory i czosnek. Zalewamy bulionem. Dodajemy zioła, paprykę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę gotujemy kwadrans. Miksujemy. 
  4. Zmiksowaną zupę podgrzewamy razem z serkiem mascarpone, mieszając aż się rozpuści. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub posypaną uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi lub sezamem.

Roladki z kurczaka z mascarpone na obiad

Mięso, także drobiowe, ma wysoki stopień termogeniczności tzn. że nasz organizm, kiedy je trawi, wytwarza ciepło. Nie tylko jest nam ciepłej, ale i zwiększa się nasz metabolizm. Dlatego, nawet jeśli dodamy do posiłku dość tłusty ser jakim jest mascarpone, nie musimy obawiać się dodatkowych kilogramów.

Roladki drobiowe z mascarpone w szynce parmeńskiej

58449043_m
Roladki drobiowe z mascarpone w szynce parmeńskiej
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 10 dag sera mascarpone
  • papryka czerwona
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 6 plasterków surowej, podsuszanej szynki (np. parmeńskiej, serano itp.) lub boczku
  • 2 łyżki oleju
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść rzeżuchy, kiełków lub świeżego tymianku

Przygotowanie:

  1. Paprykę pieczemy 30 minut w 180 st. Obieramy ze skórki i wydrążamy.
  2. Mięso miksujemy z serem mascarpone i papryką. Doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy z natką. 
  3. Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa beczułki i zawijamy je w plastry szynki. 
  4. Obsmażamy roladki. Przekładamy je razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy pokrojonymi na połówki pomidorkami. Zapiekamy 20 minut w 180 st. Podajemy posypane rzeżuchą.

Nasza rada: Dodatkowo mięso można posypać uprażonymi pestkami słonecznika. 

Tarta z serkiem mascarpone na deser

Kwaskowy smak marakui dobrze przełamuje śmietankowy smak masy serowej. Nasiona marakui obniżają poziom złego cholesterolu więc warto je łączyć z serem mascarpone, który ma sporo cholesterolu (dziennie nie powinniśmy dostarczać więcej niż 300 mg cholesterolu, a 100 g mascarpone zawiera aż 123 mg cholesterolu).

Tarta z kremem mascarpone i marakują

179941696_m
Tarta z kremem mascarpone i marakują
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 30 dag mąki (pszennej lub pełnoziarnistej)
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 25 dag śmietanki 36 proc.
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 4 marakuje

Przygotowanie:

  1. Siekamy masło z mąką i cukrem pudrem. Zagniatamy razem z mąką. Ciasto owijamy folią i schładzamy przez godzinę w lodówce.
  2. Ciasto rozwałkowujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy rozwałkowanym ciastem, robiąc brzegi wysokości 2-3 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 st.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i mascarpone i ponownie ubijamy. Rozpuszczamy żelatynę w 4-5 łyżkach wody. Miksujemy z masą.
  4. Na ostudzone ciasto wykładamy masę serową. Chłodzimy w lodówce do stężenia. Przed podaniem polewamy miąższem z marakui. 

Nasza rada: Zamiast marakui na ciasto możemy wylać galaretkę cytrynową, pomarańczową czy brzoskwiniową. Dwie galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Możemy zmiksować je z 50 dag brzoskwiń lub 50 dag mandarynek z puszki. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka trochę stężeje (nie zastygnie całkowicie), wylewamy na zastygnięte ciasto i wkładamy do lodówki do ponownego stężenia. 

Makaron z serkiem mascarpone na kolację

Makaron z łososiem i mascarpone dostarczy zdrowych kwasów omega-3. Jeśli chcesz, by danie było jeszcze zdrowsze – wybierz makaron pełnoziarnisty.

Makaron tagliatelle z łososiem i mascarpone

55877046_m
Makaron tagliatelle z łososiem i mascarpone
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag wędzonego łososia lub surowej polędwicy z łososia
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • łyżka oleju
  • łyżeczka masła
  • 20 dag makaronu
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodajemy 4-5 łyżek wody i dusimy 2 minuty pod przykryciem.
  3. Dodajemy pokrojonego łososia (wędzonego lub surowego ugotowanego wcześniej przez 25 minut na parze) i ser mascarpone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.
  4. Sos wykładamy na makaron.

Nasza rada: By kolacja była jeszcze zdrowsza do sosu możesz dodać brokuł, groszek lub cukinię. Warzywa dostarczą błonnik, który pomoże szybciej strawić kolację i mniej tłuszczyku odłoży się w nasze "bioderka". 

 

 

Czytaj więcej