Tort marchewkowy z kremem mascarpone. Pyszny deser, który pokocha cała rodzina
Tort marchewkowy z kremem mascarpone.
Fot. 123RF

Tort marchewkowy z kremem mascarpone. Pyszny deser, który pokocha cała rodzina

Torcik marchewkowy to połączenie pysznego, wilgotnego ciasta marchewkowego i wyśmienitego, śmietankowego kremu mascarpone. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!

Torcik marchewkowy to idealny wybór dla tych, którzy lubią łączyć słodkie desery ze zdrowymi warzywami. Marchewkowe ciasto przełożone słodkim śmietankowym kremem z odrobiną skórki cytrynowej smakuje tak wybornie, że posmakuje całej rodzinie. To także porcja warzyw, które w łatwy sposób można przemycić naszym pociechom. Dzieci pokochają ten tort jeszcze bardziej, jeśli pokusisz się o piękne dekoracje z lukru plastycznego.

Jakie witaminy ma marchew?

Przede wszystkim marchew jest jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku i wzmacnia odporność. Marchew zawiera też mnóstwo witamin, takich jak m.in.:

  • Witamina C
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Witamina E
  • Witamina K
  • Tiamina
  • Ryboflawina
  • Niacyna

Warto jeść to warzywo, bo ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Wzmacnia odporność, pomaga walczyć ze złym cholesterolem, nadmiarem wolnych rodników czy pomaga w profilaktyce cukrzycy.

Tort marchewkowy z kremem mascarpone

98021575_m
Tort marchewkowy z kremem mascarpone.
123RF

Składniki

Ciasto:

  • 5 dużych jajek
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka cynamonu po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mieszanki do piernika
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich

Krem:

  • 50 dag mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 schłodzonej kremówki
  • skórka otarta z cytryny

Przygotowanie

  1. Jajka ubij z cukrem. Dodaj rozpuszczone, przestudzone masło, wsyp mąki z proszkiem do pieczenia i sodą, marchewkę, przyprawy, orzechy. Wymieszaj, przelej do tortownicy. Piecz w 180 st. do suchego patyczka. 
  2. Ostudź, przekrój na placki. Przełóż kremem z mascarpone utartym z cukrem i skórką z cytryny z dodatkiem ubitej kremówki.

 

Czytaj więcej