Torcik marchewkowy to połączenie pysznego, wilgotnego ciasta marchewkowego i wyśmienitego, śmietankowego kremu mascarpone. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!
Torcik marchewkowy to idealny wybór dla tych, którzy lubią łączyć słodkie desery ze zdrowymi warzywami. Marchewkowe ciasto przełożone słodkim śmietankowym kremem z odrobiną skórki cytrynowej smakuje tak wybornie, że posmakuje całej rodzinie. To także porcja warzyw, które w łatwy sposób można przemycić naszym pociechom. Dzieci pokochają ten tort jeszcze bardziej, jeśli pokusisz się o piękne dekoracje z lukru plastycznego.
Przede wszystkim marchew jest jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku i wzmacnia odporność. Marchew zawiera też mnóstwo witamin, takich jak m.in.:
Warto jeść to warzywo, bo ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Wzmacnia odporność, pomaga walczyć ze złym cholesterolem, nadmiarem wolnych rodników czy pomaga w profilaktyce cukrzycy.
Składniki
Ciasto:
Krem:
Przygotowanie