Świąteczny tort piernikowy pachnący korzennymi przyprawami z delikatnym kremem z mascarpone i kremówką. Jest wilgotny i smakowity. Spróbuj koniecznie!
Tort piernikowy jest idealny na święta Bożego Narodzenia. Zrób go wcześniej, a w całym domu czuć będzie atmosferę nadchodzących świąt! Na pewno Ci posmakuje, dlatego możesz spokojnie przygotować go też z innej okazji – urodzin lub imienin. Wszystko zależy od tego, jak zdecydujesz się go udekorować. Podpowiadamy kilka pomysłów.
Jeżeli przygotowujesz tort piernikowy na święta Bożego Narodzenia, wierzch ciasta oblej lukrem, np. cynamonowym i ozdób go domowymi pierniczkami z pięknymi wzorkami lub kawałkami suszonej pomarańczy.
Jeśli tort ma być na inną okazję, możesz oblać go np. karmelem i posypać płatkami czekolady lub po prostu polewą czekoladową. Możesz też wierzch obsypać wiórkami kokosowymi i pokruszonymi skrawkami piernikowego ciasta.
Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 75 minut
Składniki
Przygotowanie