Tort piernikowy z kremem mascarpone. Przepis na pyszne ciasto świąteczne
Tort piernikowy z kremem mascarpone.
Fot. 123RF

Tort piernikowy z kremem mascarpone. Przepis na pyszne ciasto świąteczne

Świąteczny tort piernikowy pachnący korzennymi przyprawami z delikatnym kremem z mascarpone i kremówką. Jest wilgotny i smakowity. Spróbuj koniecznie!

Tort piernikowy jest idealny na święta Bożego Narodzenia. Zrób go wcześniej, a w całym domu czuć będzie atmosferę nadchodzących świąt! Na pewno Ci posmakuje, dlatego możesz spokojnie przygotować go też z innej okazji – urodzin lub imienin. Wszystko zależy od tego, jak zdecydujesz się go udekorować. Podpowiadamy kilka pomysłów.

Czym udekorować tort piernikowy?

Jeżeli przygotowujesz tort piernikowy na święta Bożego Narodzenia, wierzch ciasta oblej lukrem, np.  cynamonowym i ozdób go domowymi pierniczkami z pięknymi wzorkami lub kawałkami suszonej pomarańczy.

Jeśli tort ma być na inną okazję, możesz oblać go np. karmelem i posypać płatkami czekolady lub po prostu polewą czekoladową. Możesz też wierzch obsypać wiórkami kokosowymi i pokruszonymi skrawkami piernikowego ciasta. 

Tort piernikowy z kremem mascarpone

Tort piernikowy z kremem mascarpone   11386588_m
Tort piernikowy z kremem mascarpone
Fot. 123rf.com

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 75 minut

Składniki 

  • 50 g rodzynek
  • po 100 g cukru i margaryny
  • 2 jajka
  • rum
  • 50 g miodu
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • mleko
  • 2 łyżki kakao
  • po 450 g kremówki i serka mascarpone
  • cukier puder
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalej 3 łyżkami rumu. Odstaw do namoczenia. Margarynę utrzyj na puch z żółtkami i cukrem. Dodaj miód, mąkę przesianą z sodą, przyprawę korzenną i naturalne kakao. Wlej 200 ml mleka, zmiksuj na gładkie ciasto.
  2. Białka ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą. Na koniec dodaj osączone rodzynki, wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C ok. 50 min. Ostudź.
  3. Mascarpone i kremówkę zmiksuj na krem, dodając kilka łyżek cukru pudru do smaku. Ciasto przekrój na blaty, przełóż kremem. Resztą posmaruj wierzch tortu. Dowolnie go udekoruj, np. wg jednego z naszych pomysłów wyżej. 

Czytaj więcej