Jemiołę kojarzymy przede wszystkim jako świąteczną dekorację zachęcającą nas do czułości. Ale nie każdy wie, że jest to również ziele o właściwościach leczniczych. Jak działa, na co pomaga i jak je stosować? Sprawdź, kiedy i jak zbierać ziele jemioły, jak je suszyć i przechowywać. Przygotuj domowy napar i nalewkę z jemioły i dowiedz się, jak je stosować do celów zdrowotnych.
Spis treści
Najlepiej kupić je na bazarku tuż przez świętami. Możesz je ususzyć lub zrobić domową nalewkę na winie.
Ziele jemioły pospolitej zawiera bardzo cenne lektyny i fitosterole. Mają one korzystny wpływ na organizm. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby ziele nie było pozyskiwane z drzew rosnących przy ruchliwych drogach.
Obniża ciśnienie krwi i pomaga je uregulować. Wzmacnia mięsień sercowy i zapobiega jego nadmiernej kurczliwości. Spowalnia chorobę miażdżycową.
Rozluźnia napięte mięśnie, łagodzi stres i rozdrażnienie. Stosowane wieczorem pomaga łagodnie wejść w sen i poprawia jego jakość.
Pobudza kłębuszki nerkowe do filtracji krwi i działa moczopędnie. Hamuje przywieranie patogenów do ścian pęcherza moczowego, moczowodów i cewki moczowej. Łagodzi też ból przy infekcjach dróg moczowych.
Przeciwwskazaniem do stosowania wyciągów z ziela jemioły jest niskie ciśnienie. Owoce jemioły zawierają substancje toksyczne i nie wolno ich jeść.
Ziele jemioły zaczyna dojrzewać już na początku grudnia, ale jeśli chcesz używać je do celów leczniczych, najlepsze będzie to zrywane w drugiej połowie grudnia lub w styczniu. Wtedy ziele zawiera najwięcej leczniczych właściwości. Może być również po przymrozkach.
Najwięcej substancji leczniczych mają listki i małe gałązki, o przekroju nie większym niż 0,5 cm grubości. Ziele powinno mieć jasnozielony kolor, wpadający w żółty. Odrywaj lub ucinaj nieuszkodzone ziele bez przebarwień. Zacznij je przetwarzać nie później niż 2 dni po zbiorach.
Liście i małe łodyżki pokrój na drobne kawałki. Susz w piekarniku pojedynczą warstwę ziela w temperaturze do 35 st. Ziele zawiera niewielkie ilości wody i szybko się suszy.
Po wysuszeniu przechowuj je w zamykanym naczyniu lub papierowej torbie nie dłużej niż rok.
Napar 2 łyżeczki ziela jemioły (100 g/8,20 zł) zalej 1 szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie przecedź.
Szklankę jemioły zalej 5 szklankami czerwonego wina wytrawnego, zamknij i odstaw na 3 tyg. w ciepłe, ciemne miejsce. Codziennie pomieszaj nastaw. Przecedź i przechowuj w ciemnej szafce do 1,5 roku.