Owoce jałowca są nam doskonale znane jako przyprawa do mięs, sosów, pasztetu i bigosu. Ale warto je wykorzystać nie tylko w kuchni. Owoce jałowca mają bowiem wiele właściwości zdrowotnych. Jak działają i na co je stosować? Sprawdź, jak zbierać, suszyć i przechowywać jagody jałowca i przygotuj z nich leczniczy napar i nalewkę.
Spis treści
Owoce jałowca nie tylko nadają potrawom aromatu, ale też ułatwiają ich trawienie i działają leczniczo. Aby wykorzystać ich właściwości, można z nich przygotować napar i nalewkę.
Najważniejszym ich składnikiem są rozgrzewające olejki eteryczne, w tym kamfora, garbniki katechinowe i lecznicze żywice. Dzięki temu mają korzystny wpływ na organizm.
Pobudzają do pracy kłębuszki nerkowe i przyspieszają filtrację krwi. Działają też antyseptycznie i hamują przywieranie patogenów do ścian dróg moczowych. Są polecane przy obrzękach i infekcjach dróg moczowych.
Wzmacniają pracę serca, ułatwiają wentylację powietrza w płucach i lekko pobudzają krążenie krwi. Dzięki temu dodają energii i lekko podnoszą ciśnienie. Działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, łagodzą także przebieg stanów zapalnych i przyspieszają gojenie ran.
Owoce rosną i dojrzewają 2 lata, ale do celów leczniczych i kulinarnych nadają się wyłącznie te dojrzałe. Te dojrzałe mają granatowy, a nawet czarny kolor z jasnym nalotem, który łatwo schodzi po potarciu palcem. Powinny mieć żywiczny, charakterystyczny zapach.
Najlepiej zbierać je w grudniu, tuż po pierwszych przymrozkach, ale nie później, ponieważ ptaki często je uszkadzają. Zrywaj całe owoce bez plam i uszkodzeń. Zacznij je przetwarzać nie później niż 2 dni po zbiorach.
Pojedynczą warstwę owoców rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w temperaturze do 45 st. Owoce zawierają mało wody, dlatego łatwo je przesuszyć. Będą gotowe, gdy po naciśnięciu będą twarde i lekko elastyczne w środku. Możesz też wysuszyć je w suszarce do grzybów.
Po całkowitym wysuszeniu przechowuj je w zamykanym naczyniu lub torebce z papieru nie dłużej niż 1,5 roku.
1 łyżeczkę owoców jałowca (12 g/2,70 zł) rozdrobnij, zalej 1 szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Przecedź.
Jak stosować napar z owoców jałowca?
1 szklankę owoców jałowca rozdrobnij, zalej 5 szklankami alkoholu 40 proc., zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Przecedź i przechowuj w ciemnej szafce do 1,5 roku.
Jak stosować nalewkę z owoców jałowca?