Owoce jałowca mają cenne zdrowotne właściwości. Jak działają i co z nich zrobić?
Owoce jałowca mają wiele właściwości zdrowotnych
Fot. 123rf.com

Owoce jałowca mają cenne zdrowotne właściwości. Jak działają i co z nich zrobić?

Owoce jałowca są nam doskonale znane jako przyprawa do mięs, sosów, pasztetu i bigosu. Ale warto je wykorzystać nie tylko w kuchni. Owoce jałowca mają bowiem wiele właściwości zdrowotnych. Jak działają i na co je stosować? Sprawdź, jak zbierać, suszyć i przechowywać jagody jałowca i przygotuj z nich leczniczy napar i nalewkę. 

Owoce jałowca nie tylko nadają potrawom aromatu, ale też ułatwiają ich trawienie i działają leczniczo. Aby wykorzystać ich właściwości, można z nich przygotować napar i nalewkę. 

Właściwości zdrowotne owoców jałowca

Najważniejszym ich składnikiem są rozgrzewające olejki eteryczne, w tym kamfora, garbniki katechinowe i lecznicze żywice. Dzięki temu mają korzystny wpływ na organizm.

Pobudzają do pracy kłębuszki nerkowe i przyspieszają filtrację krwi. Działają też antyseptycznie i hamują przywieranie patogenów do ścian dróg moczowych. Są polecane przy obrzękach i infekcjach dróg moczowych.

Wzmacniają pracę serca, ułatwiają wentylację powietrza w płucach i lekko pobudzają krążenie krwi. Dzięki temu dodają energii i lekko podnoszą ciśnienie. Działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, łagodzą także przebieg stanów zapalnych i przyspieszają gojenie ran.

Jak zbierać owoce jałowca?

Owoce rosną i dojrzewają 2 lata, ale do celów leczniczych i kulinarnych nadają się wyłącznie te dojrzałe. Te dojrzałe mają granatowy, a nawet czarny kolor z jasnym nalotem, który łatwo schodzi po potarciu palcem. Powinny mieć żywiczny, charakterystyczny zapach.

Najlepiej zbierać je w grudniu, tuż po pierwszych przymrozkach, ale nie później, ponieważ ptaki często je uszkadzają. Zrywaj całe owoce bez plam i uszkodzeń. Zacznij je przetwarzać nie później niż 2 dni po zbiorach.

Jak suszyć owoce jałowca i je przechowywać?

Pojedynczą warstwę owoców rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w temperaturze do 45 st. Owoce zawierają mało wody, dlatego łatwo je przesuszyć. Będą gotowe, gdy po naciśnięciu będą twarde i lekko elastyczne w środku. Możesz też wysuszyć je w suszarce do grzybów.

Po całkowitym wysuszeniu przechowuj je w zamykanym naczyniu lub torebce z papieru nie dłużej niż 1,5 roku.

Jak zrobić i na co stosować napar z owoców jałowca?

1 łyżeczkę owoców jałowca (12 g/2,70 zł) rozdrobnij, zalej 1 szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Przecedź.

Jak stosować napar z owoców jałowca?

  • Przy infekcjach dróg moczowych pij po 1/2 szklanki ciepłego naparu 2 razy dziennie przez 7-9 dni.
  • Aby zmniejszyć obrzęki i zatrzymanie wody w organizmie, pij 1/2 szklanki naparu dziennie przez 7 dni (pij też przynajmniej 1,5 l wody dziennie).
  • Przy niskim ciśnieniu, braku energii pij po 1/2 szklanki naparu 2 razy dziennie przez 3-5 dni. 
  • Trudno gojące się rany i podrażnienia przemywaj letnim naparem 5 razy dziennie przez 5-10 dni.

Nalewka z owoców jałowca: przepis i stosowanie

1 szklankę owoców jałowca rozdrobnij, zalej 5 szklankami alkoholu 40 proc., zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Przecedź i przechowuj w ciemnej szafce do 1,5 roku.

Jak stosować nalewkę z owoców jałowca?

  • Przy infekcjach dróg moczowych pij po 1 łyżeczce nalewki rozcieńczonej w szklance wody 2 razy dziennie przez 7-9 dni. 
  • Aby zmniejszyć obrzęki i zatrzymanie wody w organizmie, pij 1 łyżeczkę nalewki dziennie przez 7 dni (pij też przynajmniej 1,5 l wody dziennie).
  • Przy niskim ciśnieniu, braku energii pij po 1 łyżeczce nalewki 2 razy dziennie przez 3-5 dni.

 

 

Czytaj więcej