Owoce dzikiej róży są pełne witamin, którym zawdzięczają liczne właściwości zdrowotne. Wzmacniają odporność i leczą infekcje oraz choroby serca, ale to niejedyne ich możliwości. Doskonale działają także na skórę, stres, i układ pokarmowy. Sprawdź, na co pomagają owoce dzikiej róży i jak je stosować. Przygotuj z nich domowy napar i nalewkę o leczniczych właściwościach.
Spis treści
Dzika róża (Rosa canina) najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i półcienistych. Preferuje wilgotną glebę z dobrym drenażem i jest odporna na niskie temperatury. Wspaniale prezentuje się zarówno w ogrodzie, jak i w bukietach oraz sezonowych dekoracjach. Warto ją jednak uprawiać nie tylko ze względu na walory estetyczne, ale przede wszystkim po to, by otrzymać zdrowe owoce, które są niezastąpionym źródłem witaminy C!
Owoce dzikiej róży znakomicie wspierają odporność, gdyż stanowią jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Mają jej 30 razy więcej niż cytrusy. Są też zasobne w witaminy A, B1, B2, E i K oraz kwas foliowy, a także rutynę i flawonoidy.
Pełne prozdrowotnych substancji czerwonawe korale chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie i wzmacniająco. Mogą też hamować rozwój czerniaka oraz wspierać leczenie osteoporozy. Owoce te zaleca się przy awitaminozach, nadciśnieniu, chorobach serca i układu trawiennego, a także przy problemach z nerkami, gdyż działają moczopędnie oraz zwalczają infekcje i zakażenia. Z kolei olej wytłaczany z ich nasion zawiera dużo prowitaminy A (głównie beta-karotenu).
Silnie pobudzają układ odpornościowy do pracy, wzmacniają serce i stan naczyń krwionośnych oraz działają przeciwzapalnie. Dzięki czemu przyspieszają leczenie infekcji i skracają czas ich trwania. Przyspieszają też odbudowę organizmu po zakończeniu choroby.
Oczyszczają też organizm z toksyn, które osiadają na stawach i powodują powstawanie zmian reumatycznych. Przyspieszają regenerację mięśnia sercowego, wzmacniają naczynia krwionośne i zwiększają aktywność układu odpornościowego.
Rozluźniają napięte mięśnie przez co pomagają wyciszyć stres. Regulują też ciśnienie tętnicze, ułatwiają zasypianie i poprawiają jakość snu.
Regulują wydzielanie soków trawiennych, dobrze wpływają na perystaltykę jelit, łagodzą zaparcia, kolki jelitowe i wzdęcia.
Dzika róża wykazuje właściwości rozjaśniające cerę. Poprawia jej koloryt i redukuje plamy pigmentacyjne, w tym piegi. Kosmetyki oparte na ekstraktach i olejku z pestek dzikiej róży odmładzają skórę, poprawiając jej nawilżenie, oraz sprawiając, że staje się bardziej elastyczna i gładka. Poza tym zawarte w owocach hydroksykwasy mają działanie złuszczające, które jest szczególnie istotne w przypadku pielęgnacji cery tłustej i mieszanej.
Choć są bardzo zdrowe, to jest kilka przeciwwskazań do stosowania. Przeciwwskazaniem jest zakrzepica żył oraz przebyty udar mózgu lub zator płucny. Przez 3 tygodnie po zawale nie wolno stosować owoców dzikiej róży, ponieważ zawierają one rugosynę. Składnik ten może prowadzić do tworzenia zakrzepów krwi.
Owoce dzikiej róży: zawierają rugosinę, która zagęszcza krew, dlatego osoby z chorobą zakrzepową powinny ich unikać, mogą zafałszowywać poziom glukozy we krwi, nie stosuj ich co najmniej 12 godzin przed badaniem.
Jest niewskazana dla diabetyków, bo zawiera dużą ilość cukru.
Składniki:
Przygotowanie:
Jak stosować:
Na odporność i mocne serce jedz po 1 łyżce konfitury dziennie przez 3 tyg.
Ma dużą skuteczność, ale może podrażniać śluzówkę żołądka.
Składniki:
Przygotowanie:
Jak stosować:
Pij po 1 łyżce nalewki:
Jest bezpieczny dla żołądka, a bez cukru dobry również dla cukrzyków.
Przygotowanie:
1 łyżkę suszonych owoców dzikiej róży (100 g/9,20 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Przecedź. Do smaku możesz dodać cytrynę i miód.
Jak stosować:
Między posiłkami pij po 1 szklance ciepłego naparu:
Charakterystyczne czerwone bądź pomarańczowe korale mogą być okrągłe i pękate lub podłużne. Niektóre są gładkie i lśniące, inne zaś szorstkie i kolczaste. Spośród ponad 1400 gatunków róży do dziś w Polsce dziko występuje 25 odmian.
Rozłożysty krzew o luźnym pokroju i szeroko rozkładających się, przewieszających pędach. Rośnie silnie, ale mniej ekspansywnie niż róża pomarszczona. Od czerwca do lipca obsypuje się białymi lub różowymi kwiatami. Wytwarza dość małe liście. Pomarańczowe lub czerwonawe owoce o wydłużonym, wrzecionowatym kształcie także są niewielkie.
Ekspansywnie rozrastający się krzew o sporych, intensywnie zielonych, pomarszczonych liściach. Jego duże owoce o pękatym, okrągławym kształcie (zdj. u góry) są pokryte błyszczącą skórką i wyglądem przypominają małe pomidory. Można z nich przygotowywać herbatki czy przetwory. Od czerwca do lipca ozdobę rośliny stanowią zjawiskowo pachnące ciemnoróżowe kwiaty.
Rośliny kwitną już na początku lata, a owocują pod koniec sierpnia oraz we wrześniu. Owoce zaczynają dojrzewać już w październiku, ale jeśli chcesz używać ich do celów leczniczych najlepiej zrywać je w listopadzie. Wtedy owoce są już dojrzałe i zawierają najwięcej leczniczych właściwości. Plony warto zbierać po przymrozkach – wówczas mają najwięcej witaminy C, ale wtedy sprawdzaj czy nie są nadgnite lub uszkodzone przez ptaki. Najlepiej robić to przed południem, gdy rosa odparuje z krzewów, ale pąki nie będą jeszcze rozgrzane słońcem.
Z części plonów przygotujmy zdrowe przetwory, resztę zaś wysuszmy. Miejmy jednak na uwadze, że z kilograma owoców otrzymamy ok. 50 dag suszu.
Pojedynczą warstwę owoców rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w temperaturze do 55 st. Jeśli owoce są duże to przekrój je wzdłuż.
Możesz usunąć gniazda nasienne tępym końcem noża lub małą łyżeczką. Możesz też wysuszyć je w suszarce do grzybów.
Po całkowitym wysuszeniu przechowuj je w zamykanym naczyniu lub torebce z papieru nie dłużej niż 1,5 roku.