Owoce dzikiej róży – na co pomagają i jak je stosować?  Ich właściwości zdrowotne robią wrażenie!
Owoce dzikiej róży są skarbnicą witaminy C i mają wiele zdrowotnych właściwości
Fot. 123rf.com

Owoce dzikiej róży – na co pomagają i jak je stosować? Ich właściwości zdrowotne robią wrażenie!

Owoce dzikiej róży są pełne witamin, którym zawdzięczają liczne właściwości zdrowotne. Wzmacniają odporność i leczą infekcje oraz choroby serca, ale to niejedyne ich możliwości. Doskonale działają także na skórę, stres, i układ pokarmowy. Sprawdź, na co pomagają owoce dzikiej róży i jak je stosować. Przygotuj z nich domowy napar i nalewkę o leczniczych właściwościach.

Dzika róża (Rosa canina) najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i półcienistych. Preferuje wilgotną glebę z dobrym drenażem i jest odporna na niskie temperatury. Wspaniale prezentuje się zarówno w ogrodzie, jak i w bukietach oraz sezonowych dekoracjach. Warto ją jednak uprawiać nie tylko ze względu na walory estetyczne, ale przede wszystkim po to, by otrzymać zdrowe owoce, które są niezastąpionym źródłem witaminy C!

Właściwości zdrowotne owoców dzikiej róży

Owoce dzikiej róży znakomicie wspierają odporność, gdyż stanowią jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Mają jej 30 razy więcej niż cytrusy. Są też zasobne w witaminy A, B1, B2, E i K oraz kwas foliowy, a także rutynę i flawonoidy.

Pełne prozdrowotnych substancji czerwonawe korale chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie i wzmacniająco. Mogą też hamować rozwój czerniaka oraz wspierać leczenie osteoporozy. Owoce te zaleca się przy awitaminozach, nadciśnieniu, chorobach serca i układu trawiennego, a także przy problemach z nerkami, gdyż działają moczopędnie oraz zwalczają infekcje i zakażenia. Z kolei olej wytłaczany z ich nasion zawiera dużo prowitaminy A (głównie beta-karotenu).

Silnie pobudzają układ odpornościowy do pracy, wzmacniają serce i stan naczyń krwionośnych oraz działają przeciwzapalnie. Dzięki czemu przyspieszają leczenie infekcji i skracają czas ich trwania. Przyspieszają też odbudowę organizmu po zakończeniu choroby. 

Oczyszczają też organizm z toksyn, które osiadają na stawach i powodują powstawanie zmian reumatycznych.  Przyspieszają regenerację mięśnia sercowego, wzmacniają naczynia krwionośne i zwiększają aktywność układu odpornościowego. 

Rozluźniają napięte mięśnie przez co pomagają wyciszyć stres. Regulują też ciśnienie tętnicze, ułatwiają zasypianie i poprawiają jakość snu.

Regulują wydzielanie soków trawiennych, dobrze wpływają na perystaltykę jelit, łagodzą zaparcia, kolki jelitowe i wzdęcia.

Jak owoce dzikiej róży działają na skórę? Właściwości kosmetyczne

Dzika róża wykazuje właściwości rozjaśniające cerę. Poprawia jej koloryt i redukuje plamy pigmentacyjne, w tym piegi. Kosmetyki oparte na ekstraktach i olejku z pestek dzikiej róży odmładzają skórę, poprawiając jej nawilżenie, oraz sprawiając, że staje się bardziej elastyczna i gładka. Poza tym zawarte w owocach hydroksykwasy mają działanie złuszczające, które jest szczególnie istotne w przypadku pielęgnacji cery tłustej i mieszanej.

Kto nie powinien stosować owoców dzikiej róży? Przeciwwskazania

Choć są bardzo zdrowe, to jest kilka przeciwwskazań do stosowania. Przeciwwskazaniem jest zakrzepica żył oraz przebyty udar mózgu lub zator płucny. Przez 3 tygodnie po zawale nie wolno stosować owoców dzikiej róży, ponieważ zawierają one rugosynę. Składnik ten może prowadzić do tworzenia zakrzepów krwi.

Owoce dzikiej róży: zawierają rugosinę, która zagęszcza krew, dlatego osoby z chorobą zakrzepową powinny ich unikać, mogą zafałszowywać poziom glukozy we krwi, nie stosuj ich co najmniej 12 godzin przed badaniem.

Konfitura z owoców dzikiej róży na odporność i mocne serce

65044492_m
Konfitura z owoców dzikiej róży wzmacnia odporność i serce
Fot. 123rf.com

Jest niewskazana dla diabetyków, bo zawiera dużą ilość cukru.

Składniki:

  • 1 kg świeżych owoców bez pestek lub 3 szklanki suszonych owoców dzikiej róży
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce wsyp do rondelka, wlej 2 szklanki wody i odstaw na noc. Następnego dnia dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Jeśli używasz świeżych owoców, to od razu gotuj je w 1 szklance wody z dodatkiem cukru.
  2. Konfiturę zblenduj, dodaj sok z cytryny, przełóż do słoiczków i zapasteryzuj.

Jak stosować:

Na odporność i mocne serce jedz po 1 łyżce konfitury dziennie przez 3 tyg.

Nalewka z owoców dzikiej róży na odporność i choroby serca

138361443_m
Nalewka z owoców dzikiej róży na odporność i choroby serca
Fot. 123rf.com

Ma dużą skuteczność, ale może podrażniać śluzówkę żołądka.

Składniki:

  • 3 szklanki świeżych owoców bez pestek lub 2 szklanki suszonych owoców dzikiej róży 
  • 4 szklanki alkoholu 40 proc.
  • 5 goździków (12 g/2,70 zł)

Przygotowanie:

  1. Owoce i goździki wsyp do słoja, wlej alkohol i zamknij. Odstaw naczynie na 4 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Przecedź i rozlej do butelek.
  2. Przechowuj w ciemnej szafce do 1,5 roku.

Jak stosować:

Pij po 1 łyżce nalewki:

  • przy chorobach serca 2 razy dziennie przez 2 tygodnie,
  • aby odbudować odporność raz dziennie przez 2 tygodnie.
  • przy przeziębieniu, grypie, infekcjach dróg oddechowych 3 razy dziennie przez 7-9 dni.
  • przy rozdrażnieniu, nerwowości, problemach z zasypianiem lub gdy się często wybudzasz w nocy pij 2 razy dziennie przez 4-6 dni.
  • przy niestrawności, kolce jelitowej, zaparciach pij 2 razy dziennie przez 3-4 dni.

Napar z owoców dzikiej róży na infekcje i choroby serca

154747678_m
Napar z owoców dzikiej róży na infekcje i choroby serca
Fot. 123rf.com

Jest bezpieczny dla żołądka, a bez cukru dobry również dla cukrzyków.

Przygotowanie:

1 łyżkę suszonych owoców dzikiej róży (100 g/9,20 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Przecedź. Do smaku możesz dodać cytrynę i miód.

Jak stosować:

Między posiłkami pij po 1 szklance ciepłego naparu:

  • przy schorzeniach serca 3 razy dziennie przez 3 tygodnie,
  • przy osłabieniu organizmu i częstych infekcjach raz dziennie przez 3 tygodnie.
  • przy przeziębieniu, grypie, infekcjach dróg oddechowych 3 razy dziennie przez 7-9 dni.
  • przy rozdrażnieniu, nerwowości, problemach z zasypianiem lub gdy się często wybudzasz w nocy pij 2 razy dziennie przez 4-6 dni.
  • przy niestrawności, kolce jelitowej, zaparciach pij  2 razy dziennie przez 3-4 dni.

Najpopularniejsze gatunki dzikiej róży 

Charakterystyczne czerwone bądź pomarańczowe korale mogą być okrągłe i pękate lub podłużne. Niektóre są gładkie i lśniące, inne zaś szorstkie i kolczaste. Spośród ponad 1400 gatunków róży do dziś w Polsce dziko występuje 25 odmian.

Róża dzika (Rosa canina) 

Rozłożysty krzew o luźnym pokroju i szeroko rozkładających się, przewieszających pędach. Rośnie silnie, ale mniej ekspansywnie niż róża pomarszczona. Od czerwca do lipca obsypuje się białymi lub różowymi kwiatami. Wytwarza dość małe liście. Pomarańczowe lub czerwonawe owoce o wydłużonym, wrzecionowatym kształcie także są niewielkie.

Róża pomarszczona (Rosa rugosa)

Ekspansywnie rozrastający się krzew o sporych, intensywnie zielonych, pomarszczonych liściach. Jego duże owoce o pękatym, okrągławym kształcie (zdj. u góry) są pokryte błyszczącą skórką i wyglądem przypominają małe pomidory. Można z nich przygotowywać herbatki czy przetwory. Od czerwca do lipca ozdobę rośliny stanowią zjawiskowo pachnące ciemnoróżowe kwiaty.

Kiedy zbierać owoce dzikiej róży?

Rośliny kwitną już na początku lata, a owocują pod koniec sierpnia oraz we wrześniu. Owoce zaczynają dojrzewać już w październiku, ale jeśli chcesz używać ich do celów leczniczych najlepiej zrywać je w listopadzie. Wtedy owoce są już dojrzałe i zawierają najwięcej leczniczych właściwości.  Plony warto zbierać po przymrozkach – wówczas mają najwięcej witaminy C, ale wtedy sprawdzaj czy nie są nadgnite lub uszkodzone przez ptaki. Najlepiej robić to przed południem, gdy rosa odparuje z krzewów, ale pąki nie będą jeszcze rozgrzane słońcem.

Z części plonów przygotujmy zdrowe przetwory, resztę zaś wysuszmy. Miejmy jednak na uwadze, że z kilograma owoców otrzymamy ok. 50 dag suszu.

Jak zbierać owoce dzikiej roży?

  • Najlepsze odmiany mają dużo miąższu i mniejsze gniazda nasienne.
  • Dojrzałe owoce są czerwone lub pomarańczowe.
  • Zbieraj całe owoce bez przebarwień.
  • Zacznij je przetwarzać nie później niż 2 dni po zbiorach.

Jak suszyć owoce dzikiej róży i je przechowywać?

Pojedynczą warstwę owoców rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w temperaturze do 55 st. Jeśli owoce są duże to przekrój je wzdłuż.

Możesz usunąć gniazda nasienne tępym końcem noża lub małą łyżeczką. Możesz też wysuszyć je w suszarce do grzybów.

Po całkowitym wysuszeniu przechowuj je w zamykanym naczyniu lub torebce z papieru nie dłużej niż 1,5 roku.

 

Czytaj więcej