Jak zapobiegać odwodnieniu u osób starszych, które często mają problemy z odczuwaniem pragnienia? Warto pamiętać, że nie tylko picie wody jest dobrym sposobem na nawodnienie organizmu. Tę rolę spełniają również soczyste owoce i warzywa, a na dodatek uzupełniają braki składników mineralnych, szczególnie ważnych dla zdrowia seniora.
Osoby starsze są najbardziej narażone na odwodnienie – przede wszystkim dlatego, że w mniejszym stopniu odczuwają pragnienie. Z wiekiem pogarsza się funkcjonowanie tych obszarów mózgu, które za to odpowiadają.
Seniorzy tłumaczą też, że piją mniej, by nie korzystać zbyt często z toalety, co jest dla nich uciążliwe, np. z powodu niepełnosprawności. Bez względu jednak na przyczyny ograniczania napojów, jest to niebezpieczne dla ich zdrowia. Jak skutecznie zapobiegać odwodnieniu?
Nie wystarczy zadbać o to, by senior zawsze miał pod ręką przysłowiową szklankę wody. Przypominajmy regularnie, by się napił, sprawdźmy, czy to zrobił – senior powinien wypijać co najmniej 2 litry wody na dobę (ok. 30 ml na kilogram masy ciała). Pamiętajmy, że co najmniej 20 procent potrzebnych płynów możemy dostarczyć w postaci produktów stałych i półpłynnych.
Owoce i warzywa nie tylko dobrze nawadniają, ale również dostarczają witamin i minerałów szczególnie cennych dla osób w starszym wieku. Do tego są bardzo smaczne, więc rodzic chętnie po nie sięgnie.
Wystarczy, że do domowej lemoniady dodamy poza cukrem odrobinę soli. W ten sposób lemoniada stanie się izotonikiem, czyli napojem, który silnie nawadnia i jednocześnie uzupełnia braki soli mineralnych w organizmie.
Do naczynia wlej 400 ml wody, wsyp 1/8 łyżeczki soli, dodaj 2 łyżki miodu i sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, 1/2 cytryny, 1/2 limonki. Dokładnie wymieszaj i gotowe. Podawaj w małych szklaneczkach – picie dużych porcji na raz gorzej nawadnia, ponieważ nerki dostają zbyt szybko sygnał do produkcji moczu.
Przygotujesz je bez trudu w blenderze, miksując sezonowe owoce z dodatkami, które zwiększają pożywność koktajlu i podkręcają smak. Oto propozycje znanej dietetyczki Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.
Umieść w wysokim naczyniu, a następnie zmiksuj 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, 1/2 szklanki gorącej wody, 1 szklankę mleka roślinnego, 1 szklankę owoców jagodowych (maliny, borówki, jagody, truskawki), 1 łyżkę zarodków pszennych, 2 krople olejku waniliowego.
Zmiksuj garść malin (ok. 70g), 1 plaster arbuza grubości ok. 7 cm (bez pestek), 5 listków mięty, 1/4 cytryny. Więcej pomysłów na orzeźwiające i jednocześnie pożywne koktajle znajdziesz na blogu Katzarzyny Błażejewskiej-Stuhr.
Wyświetl ten post na Instagramie.