Jakie owoce i warzywa zapobiegną odwodnieniu w upały? Dieta nawadniająca dla seniorów
Owoce dobrze nawadniają i dostarczają składników szczególnie cennych dla osób w starszym wieku.
Fot. 123RF

Jakie owoce i warzywa zapobiegną odwodnieniu w upały? Dieta nawadniająca dla seniorów

Jak zapobiegać odwodnieniu u osób starszych, które często mają problemy z odczuwaniem pragnienia? Warto pamiętać, że nie tylko picie wody jest dobrym sposobem na nawodnienie organizmu. Tę rolę spełniają również soczyste owoce i warzywa, a na dodatek uzupełniają braki składników mineralnych, szczególnie ważnych dla zdrowia seniora.

Osoby starsze są najbardziej narażone na odwodnienie – przede wszystkim dlatego, że w mniejszym stopniu odczuwają pragnienie. Z wiekiem pogarsza się funkcjonowanie tych obszarów mózgu, które za to odpowiadają.

Seniorzy tłumaczą też, że piją mniej, by nie korzystać zbyt często z toalety, co jest dla nich uciążliwe, np. z powodu niepełnosprawności. Bez względu jednak na przyczyny ograniczania napojów, jest to niebezpieczne dla ich zdrowia. Jak skutecznie zapobiegać odwodnieniu?

Nie czekaj, aż senior poprosi o picie

Nie wystarczy zadbać o to, by senior zawsze miał pod ręką przysłowiową szklankę wody. Przypominajmy regularnie, by się napił, sprawdźmy, czy to zrobił – senior powinien wypijać co najmniej 2 litry wody na dobę (ok. 30 ml na kilogram masy ciała). Pamiętajmy, że co najmniej 20 procent potrzebnych płynów możemy dostarczyć w postaci produktów stałych i półpłynnych.

91497020_m
Nie czekaj, aż senior poprosi o picie.
Źródło

Jakie owoce i warzywa najlepiej nawadniają?

Owoce i warzywa nie tylko dobrze nawadniają, ale również dostarczają witamin i minerałów szczególnie cennych dla osób w starszym wieku. Do tego są bardzo smaczne, więc rodzic chętnie po nie sięgnie.

  • Arbuz składa się z wody aż w 92 procentach! Zawiera też dużą ilość likopenu – związku, który zmniejsza m.in. ryzyko raka prostaty, miażdżycy, a także obniża ciśnienie krwi. Pokrój plastry arbuza w kostkę i połóż na talerzyku do podjadania.
  • Melon to podobnie jak arbuz sama woda i składniki mineralne ważne dla serca (potas) i układu nerwowego (witaminy z grupy B). Obierz owoc ze skórki, wyciągnij pestki z miąższu i podawaj na surowo, bez dodatków jako deser lub przekąskę.
  • Ogórki pomagają w nawodnieniu i w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi (potas). Są w nich też przeciwutleniacze (m.in. β-karoten, witamina C, witamina A, zeaksantyna i luteina), które chronią przed chorobami związanymi ze starzeniem się organizmu.
  • Pomidory to podobnie jak ogórki bogactwo przeciwutleniaczy, w tym działającego antynowotworowo. Podając pomidory i ogórki razem, skrop potrawę sokiem z cytryny lub octem jabłkowym – zapobiegniesz stratom witaminy, które pojawiają się, gdy łączymy te warzywa.
  • Papryka zawiera aż 92 proc wody, a ponadto sprzyja zdrowiu układu kostnego i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Łącz ją z produktami zawierającymi żelazo, gdyż zawarta w niej witamina C wspomaga jego wchłanianie. Takie zestawienie jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na anemię.
  • Na liście pełnych witamin sezonowych smakołyków, które mają w składzie ponad 90 procent wody, są też: truskawki, brzoskwinie, sałata, cukinia, seler naciowy, kalafior, kapusta.

Łatwy przepis na napój elektrolitowy

Wystarczy, że do domowej lemoniady dodamy poza cukrem odrobinę soli. W ten sposób lemoniada stanie się izotonikiem, czyli napojem, który silnie nawadnia i jednocześnie uzupełnia braki soli mineralnych w organizmie.

Jak zrobić domowy izotonik?

Do naczynia wlej 400 ml wody, wsyp 1/8 łyżeczki soli, dodaj 2 łyżki miodu i sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, 1/2 cytryny, 1/2 limonki. Dokładnie wymieszaj i gotowe. Podawaj w małych szklaneczkach – picie dużych porcji na raz gorzej nawadnia, ponieważ nerki dostają zbyt szybko sygnał do produkcji moczu.

59407528_m
Domowy napój elektrolitowy.
123RF

Mocno nawadniające koktajle mogą zastąpić posiłek w upalny dzień

Przygotujesz je bez trudu w blenderze, miksując sezonowe owoce z dodatkami, które zwiększają pożywność koktajlu i podkręcają smak. Oto propozycje znanej dietetyczki Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.

Smoothie na śniadanie

Umieść w wysokim naczyniu, a następnie zmiksuj 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, 1/2 szklanki gorącej wody, 1 szklankę mleka roślinnego, 1 szklankę owoców jagodowych (maliny, borówki, jagody, truskawki), 1 łyżkę zarodków pszennych, 2 krople olejku waniliowego.

Malinowo–arbuzowy koktajl na orzeźwienie 

Zmiksuj garść malin (ok. 70g), 1 plaster arbuza grubości ok. 7 cm (bez pestek), 5 listków mięty, 1/4 cytryny. Więcej pomysłów na orzeźwiające i jednocześnie pożywne koktajle znajdziesz na blogu Katzarzyny Błażejewskiej-Stuhr.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Katarzyna Błażejewska-Stuhr (@kach_blazejewska_dietetyk)

Czytaj więcej