Blender kielichowy czy ręczny? Podpowiadamy, czym najlepiej blendować owoce i warzywa
Blendery kielichowe mają z reguły większą moc niż ręczne.
Fot. 123RF

Blender kielichowy czy ręczny? Podpowiadamy, czym najlepiej blendować owoce i warzywa

Wybór blendera to dziś niełatwe zadanie. Na rynku dostępne są modele ręczne i kielichowe. Ponadto, w zależności od potrzeb, możemy zdecydować o mocy urządzenia. Dzięki naszemu zestawieniu najważniejszych cech urządzeń ta decyzja stanie się znacznie prostsza. Sprawdź wady i zalety różnego typu blenderów, by kupić sprzęt idealny dla siebie.

Sezon na młode owoce i warzywa w pełni. Blender pomoże zrobić z nich pyszne zupy, sosy, koktajle. Ale przyda się też przez cały rok.

Do czego przyda się blender?

Blender to „młodszy brat” robota kuchennego. Jego specjalizacją jest rozdrabnianie, czyli blendowanie. Będzie zatem przydatny w codziennym użytku (np. do przecierania jarzynowych zup i sosów, robienia zdrowych koktajli owocowo-warzywnych), ale też pomoże podczas robienia przetworów (np. musów oraz dżemów owocowych czy przecierów warzywnych). Blender przyda się więc, gdy chcemy wprowadzić więcej warzyw i zdrowych potraw do diety. Ale wiele zastosowań urządzenia zależy od naszej fantazji, np. blenderem ręcznym można wymieszać ciasto (np. na naleśniki), zrobić lody czy masę na pasztet.

Jaką moc produktu wybrać?

Do okazjonalnego użytku wystarczy blender o mocy 300-600 W. Jeśli potrzebujemy go do twardszych produktów, wybierzmy model o mocy 1000 W i więcej.

Rodzaje blenderów

W sklepach dostępne są dwa rodzaje blenderów – ręczne i kielichowe. Który z nich wybrać? 

Blender kielichowy – wady i zalety

Blender kielichowy to niewielkie stojące urządzenie, które warto mieć pod ręką, jeśli sporo gotujemy i mamy dostatecznie dużo miejsca na blacie.

Zalety

  • Nie trzeba dodatkowych naczyń. Blender kielichowy wyposażony jest w kielich, w którym rozdrabnia się produkty (nie ma ryzyka, że będą się rozpryskiwać). Najczęściej jest on plastikowy, w droższych modelach – z hartowanego szkła (najłatwiej je umyć, nie zabarwia się, jest też bardzo trwałe). Bardziej praktyczny jest duży kielich, zwracajmy więc uwagę na jego pojemność (od 1 do 2,5 l). 
  • Bezpieczny. Noże znajdują się w dnie kielicha, więc jest małe ryzyko, że się skaleczymy. 
  • Wygodny. Często ma otwór w pokrywce (zamykany dodatkowym wieczkiem) – można przez niego dorzucać produkty w czasie miksowania. Nie trzeba trzymać urządzenia w ręce, co przy dłuższym miksowaniu może być męczące. 
  • Stabilny. Blendery stacjonarne (czyli kielichowe) są stabilne, mają specjalne podkładki, które zapobiegają przesuwaniu się urządzenia.
  • Mocny. Takie urządzenia mają z reguły większą moc niż ręczne. Dzięki temu dobrze radzą sobie nawet z twardymi owocami i warzywami.

Wady

  • Głośny. Większa moc silnika sprawia, że urządzenie jest dość hałaśliwe podczas pracy
  • Trudny do czyszczenia. Dotyczy to dolnej części kielicha, w której znajdują się noże.
  • Drogi. Zwykle kosztuje więcej niż blender ręczny.

Blender ręczny – wady i zalety

153674538_m
Blender ręczny.
123 RF

Ręczny blender może być bardzo przydatnym pomocnikiem dla tych z nas, które nie są pasjonatkami gotowania albo mają małe kuchnie.

Zalety

  • Łatwy do przechowywania. Blender ręczny składa się z rękojeści, w której znajduje się silnik i przyciski sterujące oraz końcówki z wbudowanymi nożami. Obie części się rozkręca, więc zajmują niewiele miejsca w szufladzie.
  • Wygodny w użyciu. Blender ręczny jest lekki. Do tego zupy, kremy czy sosy można rozdrobnić bezpośrednio w naczyniu, w którym były przygotowywane. Dzięki temu będziemy miały mniej zmywania.
  • Dobry do małych gospodarstw. Jeśli gotujemy dla dwóch osób i nie robimy dużej ilości przetworów, blender ręczny będzie wygodniejszy, bo lepiej sprawdza się do miksowania mniejszej ilości produktów.
  • Łatwy do oczyszczenia. Element z wbudowanymi nożami można umyć bezpośrednio pod strumieniem wody, co ułatwia wypłukanie resztek.
  • Tani. Zwykle kosztuje mniej niż kielichowe.

Wady 

  • Mniej bezpieczny. Noże nie są osłonięte.
  • Wymaga trzymania. To męczące, zwłaszcza przy twardych produktach.
  • Brudzi. Często podczas pracy rozbryzguje miksowaną masę na boki.

Blendery wysokoobrotowe do zadań specjalnych

44703140_m
W blenderze wysokoobrotowym można m.in. kruszyć kostki lodu.
123 RF

W sklepach znajdziemy blendery kielichowe, które mają znacznie wyższą moc i dużo szybsze obroty niż typowe urządzenia, nawet do 2000 W. Do czego się przydają?

Blendery wysokoobrotowe umożliwiają więcej, niż typowe urządzenia. Da się w nich kruszyć i rozdrabniać bardzo twarde produkty, jak np. kostki lodu czy ziarenka kawy. Dzięki bardzo wysokim obrotom takie blendery idealnie nadają się również do emulgowania (można w nich w kilka minut przygotować domowy majonez) oraz rozdrabniania do płynnej postaci (np. można zrobić w nich owocowy sok z dużą ilością rozdrobnionego miąższu).

Szybkie obroty noża umożliwiają przemielenie ziaren i zrobienie mąki domowej produkcji np. z gryki czy płatków owsianych. Minusem tych wydajnych urządzeń jest cena (kosztują ponad 500 zł).

Akcesoria do blenderów ręcznych

Dzięki akcesoriom blender staje się urządzeniem wielofunkcyjnym. Najczęściej można je kupić od razu w zestawie ze sprzętem.

  1. Kielich, o małej pojemności, akurat do przyrządzenia szklanki koktajlu czy zblendowania porcji zupy. Dopasowany wielkością do końcówki z nożem.
  2. Trzepaczka do ubijania białek, bitej śmietany czy mieszania rzadkiego ciasta, np. na naleśniki.
  3. Rozdrabniacz. Niewielkie naczynie z nożem w pokrywie lub w dnie, napędzane silnikiem blendera – świetne do siekania czosnku, cebuli, warzyw, mielenia orzechów.

Czytaj więcej