Andruty. Trzy doskonałe lwowskie przepisy na wafle przekładane
26.01.2024 10:38
Zapraszamy w smakowitą podróż do Lwowa, miasta niezliczonych kulinarnych skarbów, wśród których szczególne miejsce zajmują andruty. Te cienkie kruche wafle są symbolem lokalnej tradycji cukierniczej. Wypróbuj trzy doskonałe lwowskie przepisy na deser z przekładanych wafli.
Andruty to lekki deser z kruchych wafli – idealny na karnawałowe imprezy. Tym razem zachęcamy do odkrycia trzech lwowskich przepisów na andruty. Marianna Dushar, znana nie tylko w Ukrainie specjalistka od dawnych tradycji kulinarnych Galicji i kulinarna blogerka, zwraca uwagę, że we Lwowie jest mnóstwo przepisów na ten tradycyjny deser. „Gospodynie lwowskie uważały i uważają za swój święty obowiązek do klasycznego przepisu na przekładane wafle dodać jeszcze coś od siebie” – wyjaśnia Pani Stefa.
Andruty. Na co zwrócić uwagę, gdy przekładamy wafle?
„W andrutach najważniejsza jest chrupkość, dlatego istotne jest, aby wafle nie nasiąkały kremem. Bo wtedy zamiast fantastycznego chrupiącego ciasta dostaniemy kruszący się mokry papier. Dlatego śmietana w andrutach jest zwykle tłusta, bardzo często występuje wspólnie z gotowanym twarogiem oraz wszelkiego rodzaju dodatkami – mielonymi orzechami, kakao, piankami, bezą, marmoladą, kremem kokosowym, kawą, koniakiem” - radzi Marianna Dushar.
Nim posmarujemy wierzch i boki wafli kremem, należy je obciążyć, przez około godzinę, np. kładąc na wierzch coś cięższego (książki), aby wafle się posklejały.
Andruty lwowskie – przepis podstawowy
Wafle przekładamy kremem ze skondensowanego mleka, albo kremem kawowym, polewamy czekoladową polewą, ewentualnie dodajemy orzechy lub wiórki kokosowe.
Składniki:
Wafle – 3 do 5 warstw
Puszka skondensowanego mleka
100 gr masła
Przygotowanie:
Gotujemy mleko skondensowane na bardzo małym ogniu, w zamkniętej puszce, ostrożnie, aby nie wybuchło, przez około 2 godz.
Następnie mieszamy masło i mleko do osiągnięcia jednorodnej konsystencji. Powstanie w ten sposób krem.
Smarujemy nim wafle, formując kształt tortu.
Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Zastygnięte wafle Kroimy na trójkąty.
To jest podstawa deseru, wzbogacamy go (ewentualnie) o składniki wspomniane wyżej.
Andruty lwowskie Pani Stefy (trzy warianty)
Propozycja pierwsza:
3 warstwy kremu maślano - kawowego
plus 3 warstwy konfitury morelowej wymieszanej z grubo posiekanymi orzechami włoskimi
plus 3 warstwy kremu maślano-kawowego.
Nie tylko warstwy wafli, ale też wierzch i boki smarujemy kremem i posypujemy drobno startymi orzechami.
Propozycja druga:
3 warstwy kremu: masło z dodatkiem brandy (kieliszek)
plus 3 warstwy pianki marshmallow zmielonej na jednolitą masę
plus 3 warstwy kremu maślano-czekoladowego.
Wierzch i boki możemy posmarować kremem i posypać wybraną posypką.
Propozycja trzecia:
Wszystkie wafle smarujemy na przemian kremem czekoladowym i kokosowym, wierzch i boki dowolnym z nich, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Andruty można smarować dowolnym kremem, pamiętając, że nie są to zwykłe przekładane wafle posmarowane kremem. Ostateczny efekt zależy od naszych inwencji, pomysłów i ulubionych smaków.
Andruty lwowskie z Grand Cafe Leopolis we Lwowie, według cukiernika, Kiryła Karpiszyna
Składniki:
wafle
mleko skondensowane - 2 puszki
120 g masła
sok wyciśnięty z 1 cytryny
100 g praliny orzechowej – jest to mieszanka orzechów laskowych (80 g) i cukru pudru (20 g)
30 g (kieliszek) brandy lub ciemnego rumu (według uznania)
150 ml likieru śliwkowego (śliwowicy), ewentualnie odrobina dżemu lub powideł śliwkowych
40 g konfitury z róży
Przygotowanie:
Mleko skondensowane gotujemy w puszce na najmniejszym możliwym ogniu, aż zgęstnieje. Można lekko przedziurawić górne wieczko, aby puszka nie wybuchła.
Teraz przygotowujemy pralinę orzechową: karmelizujemy orzechy laskowe z cukrem pudrem na suchej patelni, aż powstanie karmel. Czekamy aż wystygnie i mielimy w blenderze na masę o konsystencji pasty.
Ubijamy mikserem zgęstniałe już mleko skondensowane i masło, aż do uzyskania luźnej, jednolitej masy. Dodajemy sok z cytryny i pralinę orzechową.
W osobnej misce mieszamy likier śliwkowy i konfiturę różaną. Smarujemy wafle kremem. 2 i ostatni wafel smarujemy likierem z konfiturą różaną.
Możemy udekorować kremem i posypać mielonymi orzechami.
Andruty - przepis na domowe ciasto
Najczęściej kupujemy gotowe wafle, ale nie jest trudno upiec je samemu.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/5 kostki masła
szklanka pełnotłustego mleka
jedno jajko
pół szklanki cukru
Miksujemy w misce mleko, cukier oraz mąkę, aż powstanie jednolita, gładka masa.
Dodajemy jajko i ponownie miksujemy.
W garnuszku roztapiamy masło na małym ogniu.
Płynne masło dodajemy do masy.
Formę do pieczenia wafli (andrutów) smarujemy masłem.
Wlewamy ciasto, ale ostrożnie. Nie może być go zbyt dużo, wafle mają być cienkie.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 6 minut, aż lekko się zrumienią.