Andruty. Trzy doskonałe lwowskie przepisy na wafle przekładane
Andruty
Fot. 123 RF

Andruty. Trzy doskonałe lwowskie przepisy na wafle przekładane

Zapraszamy w smakowitą podróż do Lwowa, miasta niezliczonych kulinarnych skarbów, wśród których szczególne miejsce zajmują andruty. Te cienkie kruche wafle są symbolem lokalnej tradycji cukierniczej.  Wypróbuj trzy doskonałe lwowskie przepisy na deser z  przekładanych wafli.

Andruty to lekki deser z kruchych wafli – idealny na karnawałowe imprezy. Tym razem zachęcamy do odkrycia trzech lwowskich przepisów na andruty. Marianna Dushar, znana nie tylko w Ukrainie specjalistka od dawnych tradycji kulinarnych Galicji i kulinarna blogerka, zwraca uwagę, że we Lwowie jest mnóstwo przepisów na ten tradycyjny deser. „Gospodynie lwowskie uważały i uważają za swój święty obowiązek do klasycznego przepisu na przekładane wafle dodać jeszcze coś od siebie” – wyjaśnia Pani Stefa.

Andruty. Na co zwrócić uwagę, gdy przekładamy wafle?

W andrutach najważniejsza jest chrupkość, dlatego istotne jest, aby wafle nie nasiąkały kremem. Bo wtedy zamiast fantastycznego chrupiącego ciasta dostaniemy kruszący się mokry papier. Dlatego śmietana w andrutach jest zwykle tłusta, bardzo często występuje wspólnie z gotowanym twarogiem oraz wszelkiego rodzaju dodatkami – mielonymi orzechami, kakao, piankami, bezą, marmoladą, kremem kokosowym, kawą, koniakiem” - radzi Marianna Dushar.

Nim posmarujemy wierzch i boki wafli kremem, należy je obciążyć, przez około godzinę, np. kładąc na wierzch coś cięższego (książki), aby wafle się posklejały. 

Andruty lwowskie – przepis podstawowy

 -
Lwowskie andruty
123 RF

Wafle przekładamy kremem ze skondensowanego mleka, albo kremem kawowym, polewamy czekoladową polewą, ewentualnie dodajemy orzechy lub wiórki kokosowe.

Składniki:

  • Wafle – 3 do 5 warstw
  • Puszka skondensowanego mleka
  • 100 gr masła

Przygotowanie:

  1. Gotujemy mleko skondensowane na bardzo małym ogniu, w zamkniętej puszce, ostrożnie, aby nie wybuchło, przez około 2 godz.
  2. Następnie mieszamy masło i mleko do osiągnięcia jednorodnej konsystencji. Powstanie w ten sposób krem.
  3. Smarujemy nim wafle, formując kształt tortu.
  4. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  5. Zastygnięte wafle Kroimy na trójkąty.

To jest podstawa deseru, wzbogacamy go (ewentualnie) o składniki wspomniane wyżej. 

Andruty lwowskie Pani Stefy (trzy warianty)

 -
Andruty lwowskie Pani Stefy
123 RF

Propozycja pierwsza:

  • 3 warstwy kremu maślano - kawowego
  • plus 3 warstwy konfitury morelowej wymieszanej z grubo posiekanymi orzechami włoskimi
  • plus 3 warstwy kremu maślano-kawowego.

Nie tylko warstwy wafli, ale też wierzch i boki smarujemy kremem i posypujemy drobno startymi orzechami.

Propozycja druga:

  • 3 warstwy kremu: masło z dodatkiem brandy (kieliszek)
  • plus 3 warstwy pianki marshmallow zmielonej na jednolitą masę
  • plus 3 warstwy kremu maślano-czekoladowego.

Wierzch i boki możemy posmarować kremem i posypać wybraną posypką.

Propozycja trzecia:

  • Wszystkie wafle smarujemy na przemian kremem czekoladowym i kokosowym, wierzch i boki dowolnym z nich, posypujemy wiórkami kokosowymi.

Andruty można smarować dowolnym kremem, pamiętając, że nie są to zwykłe przekładane wafle posmarowane kremem. Ostateczny efekt zależy od naszych inwencji, pomysłów i ulubionych smaków.

Andruty lwowskie z Grand Cafe Leopolis we Lwowie, według cukiernika, Kiryła Karpiszyna

Kiryłiandruty
Andruty lwowskie Kiryła Karpiszyna
Mat. pras. Grand Cafe Leopolis, Lwów
 -
Andruty lwowskie Kiryła Karpiszyna
Mat. pras. Grand Cafe Leopolis, Lwów

Składniki:

  • wafle
  • mleko skondensowane - 2 puszki
  • 120 g masła
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny 
  • 100 g praliny orzechowej – jest to mieszanka orzechów laskowych (80 g) i cukru pudru (20 g)  
  • 30 g (kieliszek) brandy lub ciemnego rumu (według uznania)
  • 150 ml likieru śliwkowego (śliwowicy), ewentualnie odrobina dżemu lub powideł śliwkowych 
  • 40 g konfitury z róży 

Przygotowanie:

  • Mleko skondensowane gotujemy w puszce na najmniejszym możliwym ogniu, aż zgęstnieje. Można lekko przedziurawić górne wieczko, aby puszka nie wybuchła. 
  • Teraz przygotowujemy pralinę orzechową: karmelizujemy orzechy laskowe z cukrem pudrem na suchej patelni, aż powstanie karmel. Czekamy aż wystygnie i mielimy w blenderze na masę o konsystencji pasty.
  • Ubijamy mikserem zgęstniałe już mleko skondensowane i masło, aż do uzyskania luźnej, jednolitej masy. Dodajemy sok z cytryny i pralinę orzechową.
  • W osobnej misce mieszamy likier śliwkowy i konfiturę różaną. Smarujemy wafle kremem. 2 i ostatni wafel smarujemy likierem z konfiturą różaną.
  • Możemy udekorować kremem i posypać mielonymi orzechami.

Andruty - przepis na domowe ciasto

Najczęściej kupujemy gotowe wafle, ale nie jest trudno upiec je samemu.

 -
Andruty
123 RF

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/5 kostki masła
  • szklanka pełnotłustego mleka
  • jedno jajko
  • pół szklanki cukru
  1. Miksujemy w misce mleko, cukier oraz mąkę, aż powstanie jednolita, gładka masa.
  2. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy.
  3. W garnuszku roztapiamy masło na małym ogniu.
  4. Płynne masło dodajemy do masy. 
  5. Formę do pieczenia wafli (andrutów) smarujemy masłem.
  6. Wlewamy ciasto, ale ostrożnie. Nie może być go zbyt dużo, wafle mają być cienkie. 
  7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 6 minut, aż lekko się zrumienią.

 

 

Czytaj więcej