Kolendra to zioło o wszechstronnym zastosowaniu, cenione zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Czym kolendra różni się od pietruszki, do jakich potraw najlepiej ją dodawać oraz jakie są jej zdrowotne właściwości? Wypróbuj przepisy na napary i nalewki z kolendry, które wspomagają trawienie i poprawiają zdrowie.
Spis treści
Kolendrę łatwo pomylić z natką pietruszki. Liście kolendry są bardzo zbliżone wyglądem do liści natki pietruszki, mają bardzo podobny kształt, są tylko minimalnie większe. Gdy jednak powąchamy listki kolendry, nie będziemy mieli wątpliwości, o jaką roślinę chodzi. Tego zapachu nie da się pomylić z żadnym innym.
Kolendra jest uprawiana od co najmniej 3 tysięcy lat, wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego. Obecnie jest jednak niemal wszędzie, w kuchniach azjatyckich, latynoamerykańskich, bliskowschodnich i europejskich. Uprawia się ją m.in. w Chinach, Indiach (są kolendrowym potentatem, tu uprawia się najwięcej tej rośliny), Pakistanie, Gruzji, Armenii, Argentynie, Europie Środkowej, Maroko, Etiopii i Syrii.
W kuchni indyjskiej na przykład nasiona kolendry są składnikiem mieszanki curry, zaś w meksykańskiej liście kolendry są wykorzystywane do przygotowania sosu guacamole. Wielbiciele kuchni wietnamskiej odnajdą wyrazisty aromat i smak kolendry na przykład w zupie pho. W kuchni gruzińskiej czy ormiańskiej kolendra jest nazywana królową przypraw. Aromat kolendry, jej smak jest w tym rejonie świata wszechobecny. Można odnieść wrażenie, że bez tej rośliny nie byłoby tamtejszej kuchni.
W Polsce kolendra jest hodowana na plantacjach, można ją spotkać również rosnąc dziko.
Najpopularniejszym gatunkiem tej rośliny jest kolendra siewna (łacińska nazwa to Coriandrum sativum L.). W zależności od regionu uprawy owoce kolendry różnią się rozmiarem i kształtem, a zielone liście smakiem. Na przykład gruzińskie są ostre w smaku, bardzo wyraziste, a syryjskie łagodne. Wszystkie mają unikatowy, pikantny smak i wyrazisty aromat. Nasiona zaś mają subtelny, lekko cytrusowy smak.
Porównanie kolendry z pietruszką ma pewne uzasadnienia. Ze względu na podobieństwo nazywana jest niekiedy chińską lub meksykańską pietruszką.
W smaku obu roślin dadzą się wyczuć świeże nuty. Podczas obróbki termicznej (np. gotowania, smażenia czy pieczenia) tracą one wiele z tej intensywności, ale za to oddają swój aromat i smak potrawom.
Liście kolendry, w przeciwieństwie do gorzkawej natki pietruszki, mają lekko anyżowy, cytrusowy smak i zapach.
Historycznie rzecz biorąc natka pietruszki królowała w Europie i Ameryce Północnej. Kolenda natomiast była w tym czasie ulubionym ziołem w Ameryce Południowej, Azji, Afryce Północnej. Teraz te geograficzne granice się zacierają. Kuchnia azjatycka, bliskowschodnia, gruzińska, czy ormiańska stały się popularne w Europie, a wraz z nimi także kolendra.
Kolendra jest ceniona nie tylko za swój oryginalny smak i aromat. Ma także długą historię zastosowania w medycynie ludowej.
Olejki eteryczne obecne w kolendrze mają działanie przeciwzapalne, hamują reakcje zapalne w tkankach. Działają także na układ nerwowy, uspokajają. Dlatego w wielu krajach na różnych kontynentach wykorzystuje kolendrę do leczenia różnego rodzaju dolegliwości, takich jak problemy trawienne, infekcje bakteryjne i grzybicze, cukrzyca, a nawet jako środek uspokajający i przeciwlękowy.
Kolendra jest niskokaloryczna i dostarcza dużo antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Pomaga tym samym zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.
W olejku eterycznym w kolendrze znajdziemy m.in. linalool, limonen czy estragol. Substancje te poprawiają procesy trawienne w organizmie, łagodzą bóle brzucha i nudności po jedzeniu, redukują wzdęcia. Najsilniej działa linalol. Wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Po zlikwidowaniu napięcia mięśniowego, poprawia się perystaltyka jelit. Olejek sprawdzi się więc w bólach brzucha powodowanych wzdęciami.
Ponadto olejek z kolendry znalazł zastosowanie w leczeniu zapalenia błony śluzowej żołądka i biegunek.
Olejek eteryczny pozyskiwany z nasion kolendry jest znany również ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych. Pomaga zwalczać szkodliwe drobnoustroje, takie jak na przykład gronkowiec złocisty, bakterie salmonella czy E. Coli odpowiedzialne m.in. za zatrucia pokarmowe.
Kolendra może być również wsparciem dla osób z zaburzeniami metabolicznymi. Pozytywnie oddziałuje na poziom glukozy we krwi, a także lipidów. Zalecana jest więc diabetykom oraz osobom mającym problemy z wysokim poziomem cholesterolu.
Nasiona kolendry są źródłem witamin C i A oraz kwasów tłuszczowych: petroselinowego i linolowego.
Kolendra jest bogata w błonnik (100 g nasion dostarcza 41,9 g błonnika), który wspomaga trawienie. Roślina chroni także błony śluzowe jelita grubego przed nowotworami.
Kolendra poprawia również apetyt. Nasiona kolendry są doskonałym źródłem składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, potas, wapń, mangan, cynk i magnez.
Kolendra na kaszel, rany i nerwy
W kosmetyce wykorzystuje się chętnie olejek z kolendry. W połączeniu z olejkiem z szałwii, bergamotki, bzu oraz kwiatu jabłoni jest wykorzystywany do wyrobu kompozycji zapachowych i perfum. Używa się go także jako środka zapachowego do produkcji mydeł, kremów lub balsamów oraz w peelingach, ponieważ świetnie złuszcza zrogowaciałą warstwę skóry, usuwając martwe komórki naskórka.
Olejek z nasion kolendry ma właściwości przeciwbólowe i przeciwskurczowe. Rozpylony w powietrzu poprawia nastrój, relaksuje. Można go stosować w kominku aromaterapeutycznym lub w inhalatorze, aby złagodzić stres i napięcie oraz zwiększyć pewność siebie.
Nie ma jakichś specjalnych przeciwwskazań do stosowania kolendry w kuchni, czy kosmetyce. Wystarczy zachować pewien umiar, tak jak w wypadku innych ziół. Zbyt częste stosowanie świeżych i suszonych owoców kolendry może bowiem wywołać nudności, senność i bóle głowy. Nasiona kolendry mają czynnik przeciw witaminowy (anty B1), który jest odporny na temperaturę. Dlatego nadmiar kolendry przy długotrwałym stosowaniu może być przyczyną niedoboru witaminy B1.
Olejku kolendrowego nie powinny stosować kobiety w ciąży i dzieci.
Reguluje trawienie, działa rozkurczowo, zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
Właściwości zdrowotnych kolendry warto wzmocnić nasionami kopru włoskiego. Wspierają pracę jelit i pobudzają produkcję soków trawiennych. Dzięki temu łagodzą wzdęcia, zmniejszają uczucie pełności i dyskomfortu po ciężkich daniach oraz przyspieszają trawienie. Wspierają też leczenie biegunki.
Składniki:
Przygotowanie:
Najlepsza jest świeża kolendra. Możemy ja kupić lub zapewnić sobie stały dostęp hodując kolendrę w doniczce lub w ogródku. Kolendrę wysiewa się do gruntu pod koniec marca i na początku kwietnia, natomiast zbiory odbywają się kolejnego roku od czerwca do sierpnia.
Roślina potrzebuje sporo słońca, ale najlepiej rośnie w dość niskich temperaturach, około 12–15 stopni C. Lubi żyzną glebę oraz dużo wody na podstawce, w przeciwnym razie może bardzo szybko zwiędnąć.
Liście kolendry są bardzo delikatne i szybko więdną, dlatego kolendra sprzedawana jest w doniczkach lub w formie suszonych liści.
Nasiona kolendry zbieramy dojrzałe, kiedy zaczynają brunatnieć. Obcinamy łodygi razem z nasionami i umieszczamy je w papierowej torbie w ciepłym, zacienionym miejscu do wyschnięcia. Gdy łodygi i nasiona wyschną, owoce oddzielamy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Podczas suszenia zielone części kolendry tracą część swego oryginalnego aromatu. Jeśli mamy nadmiar świeżych, ściętych liści, zamiast suszyć lepiej je umyć, osuszyć, pokroić i zamrozić w szczelnie zamykanym pojemniczku.
Drugim sposobem na zamrożenie kolendry jest umieszczenie posiekanych listków w pojemniczkach na kostki lodu i zalanie jej oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym.