Marzy Ci się kaczka pieczona, która jest soczysta i krucha w środku, a chrupiąca z zewnątrz? Zobacz, jak ją upiec, aby była idealna, w czym marynować, czym nadziewać, jaka glazura i dodatki pasują do kaczki. Podpowiemy też, jak upiec delikatną piersi z kaczki.
Kaczka lubi intensywne przyprawy, owocowe dodatki oraz długie pieczenie. Zobacz, jak w niezawodny sposób przyrządzić ją, aby wyszła idealnie soczysta i krucha w środku, a chrupiąca na zewnątrz. To prostsze niż myślisz!
Tuszkę natrzyj solą, pieprzem, skórką z pomarańczy, imbirem, kolendrą, anyżem i cynamonem. Możesz też użyć majeranku. Skrop łyżką octu winnego i sokiem z pomarańczy lub czerwonym winem. Marynuj 1-2 godziny.
Kaczkę wyjmij z lodówki 40 min przed pieczeniem. Średnią tuszkę (2 kg) piecz 2,5 godz. Zacznij od 220ºC. Po 30 min zmniejsz temp. do 200ºC. W trakcie obracaj kaczkę i polewaj tłuszczem.
Obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na ósemki 3 jabłka. Dodaj garść dowolnych suszonych owoców oraz cząstki pomarańczy. Nafaszeruj kaczkę.
Połącz 1/2 szklanki soku z pomarańczy, po 3 łyżki miodu i mąki ziemniaczanej, po łyżce sosu sojowego i kolendry, 3 tarte ząbki czosnku i chili. Zagotuj składniki glazury.
Przesmaż na maśle 2 ząbki czosnku i po kilka gałązek szałwii oraz tymianku. Dorzuć opakowanie kopytek. Usmaż na złoto, dopraw solą. Podaj z żurawiną.
Piersi mają pod skórą sporo tłuszczu. Nie musisz więc smażyć ich na maśle czy oleju. Smaż je na suchej patelni. Natnij skórkę w kratkę i ułóż doprawione mięso na rozgrzanej patelni (skórką do dołu). Po kilku minutach obróć. Smaż 2-3 min. Przełóż do piekarnika. Piecz 6-8 min w 180ºC.