Gęste i pożywne zupy idealne na zimę. 5 przepisów, które przygotujesz w mniej niż godzinę
Zimowa zupa meksykańska z mięsem i fasolą jest idealna na zimę.
Fot. 123rf.com

Gęste i pożywne zupy idealne na zimę. 5 przepisów, które przygotujesz w mniej niż godzinę

Najlepsze zupy zimowe są tłuste, sycące, gęste i rozgrzewające. A na dodatek pyszne! Nasze propozycje to zarówno klasyki w bardziej pożywnej wersji, jak i zupy z egotyczną, pikantną nutą. Wypróbuj naszą zupę meksykańską, ogórkową, krem z marchewki, kapuśniak i grochówkę w wersji zimowej. Wszystkie przygotujesz w mniej niż godzinę!

O ile latem stawiamy na lekkie dania ze świeżych warzyw, to zimą chcemy i potrzebujemy zupełnie czegoś innego. O wiele bardziej smakują nam gęste, sycące i rozgrzewające zupy z dużą zawartością mięsa i warzyw. Dlatego koniecznie powinnaś wypróbować nasze przepisy na zimowe zupy - są tak pożywne, że nie będziesz musiała jeść drugiego dania!

Jakie zupy są najlepsze na zimę?

Idealna zupa zimowa powinna być gęsta, tłusta, sycąca i rozgrzewająca. Jakie składniki zapewnią taki efekt? Mięso, kiszonki i warzywa strączkowe zaspokoją głód i dostarczą niezbędnej porcji białka oraz witamin. Efekt sytości zimowej zupy wzmocni dodatek kasz, soczewicy, grochu oraz ziaren fasoli.

Do zup na zimę możesz dodać intensywne, ostre przyprawy - dzięki temu danie będzie miało silniejsze właściwości rozgrzewające. Nie żałuj więc chili, kolorowego pieprzu, czosnku, imbiru a także suszonych ziół.

Ciężkostrawne dania, w tym zimowe zupy, mogą się jednak odbić niekorzystnie na naszym układzie pokarmowym, przede wszystkim żołądku i jelitach. Dlatego warto dodać do nich suszony majeranek, rozmaryn, cząber, koperek, oregano czy tymianek, które podkreślą smak potraw i jednocześnie ułatwią trawienie zup. 

Zupa meksykańska z mięsem i fasolą na zimę

46903669_m
Zimowa zupa meksykańska z mięsem i fasolą 
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 cebula
  • 250 g mielonej wołowiny
  • po 1 puszce fasoli, kukurydzy i pomidorów
  • czosnek, chili
  • 50 g nachosów
  • 1 papryka
  • sól, pieprz, kumin
  • olej
  • kolendra i awokado do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj w kostkę cebulę, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj mieloną wołowinę. Oprósz mięso solą, pieprzem, chili i kuminem. Smaż na złoty kolor. Wlej 1,2 l wody. Gotuj zupę pod przykryciem 20 minut.
  2. Dodaj osączoną kukurydzę, fasolę (czerwoną) oraz rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą. Dorzuć oczyszczoną i posiekaną paprykę. Ogrzewaj 10 minut.
  3. Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powinna być pikantna. Posyp pokruszonymi nachosami (czipsami kukurydzianymi), wymieszaj i zdejmij z ognia. Przed podaniem udekoruj plasterkami awokado oraz listkami świeżej kolendry.

Zimowa zupa ogórkowa z pęczakiem

164747678_m
Zimowa zupa ogórkowa z kaszą pęczak
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 3 ogórki kiszone
  • masło
  • 1 szklanka zalewy z ogórków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 4 łyżki kaszy pęczak
  • sól, pieprz, cukier
  • gęsta kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki posiekaj, przesmaż na łyżce masła. Dodaj zalewę ze słoika, duś 20 minut. W garnku zagotuj litr wody. Wrzuć posiekaną marchew, pietruszkę, pokrojone drobno ziemniaki oraz kaszę. Dodaj szczyptę soli. Gotuj do miękkości składników.
  2. Dodaj ogórki z zalewą, w której się dusiły. Ogrzewaj całość razem jeszcze kilka minut. Dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj na stół ze śmietaną.

Pikantna zupa krem z marchewki z imbirem na zimę

90068311_m
Pikantna marchewkowa zupa krem z imbirem na zimę 
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 600 g marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 pietruszka
  • masło
  • 1 pomarańcza
  • 2 cm
  • korzenia imbiru
  • 1 l bulionu
  • 1 chili
  • 100 g fety
  • sól, pieprz, czosnek

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz, pokrój w kostkę lub plasterki. Połówkę pora (biała część) oczyść, posiekaj. w garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki masła. Podduś pora.
  2. Dodaj obraną i startą na tarce o dużych oczkach pietruszkę oraz przygotowaną marchewkę. Chwilę smaż razem, mieszając. Wlej bulion.
  3. Pomarańczę sparz, wyszoruj. Z połowy owocu otrzyj skórkę. Wyciśnij sok z całej pomarańczy. Dodaj go do garnka razem ze skórką. Dorzuć obrany i starty na tarce korzeń imbiru. Duś całość pod przykryciem 40 min.
  4. Gotową zupę zdejmij z ognia, dodaj połowę sera feta. Zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw go do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz posiekaną papryczką chili (jeśli nie usuniesz z niej nasionek, będzie bardziej pikantna). Gęsty krem rozlej do miseczek. Udekoruj resztą sera. Jeśli chcesz, do zupy podaj tosty.

Zimowa grochówka z boczkiem

26534231_m
Zimowa grochówka z wędzonym boczkiem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 cebula
  • po 200 g wędzonego boczku i łuskanego grochu
  • olej
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • liść laurowy, ziele ang.
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj obraną cebulę, przesmaż ją na łyżce oleju. Dodaj obrane i starte na tarce marchewki oraz pietruszkę. Wrzuć boczek, przepłukany na sicie groch, 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Wlej 1,5 l wody. Gotuj pod przykryciem 40 minut.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Dodaj do gotującej się zupy. Ogrzewaj razem jeszcze 15-20 minut. Boczek wyjmij, pokrój w plasterki. Zupę dopraw do smaku startym na tarce czosnkiem, solą i pieprzem. Podawaj z plasterkami boczku.

Zimowy kapuśniak na wędzonym udku

114802395_m
Zimowy kapuśniak na wędzonym udku z kurczaka
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 wędzone udko kurczaka
  • 200 g mrożonej włoszczyzny
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziemniaki
  • świeży lub suszony koperek
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Wędzone udko kurczaka włóż do garnka, zalej 1,5 l wody. Dodaj mrożoną włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj 10 min.
  2. Kapustę kiszoną poszatkuj (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją wcześniej i starannie odciśnij), dodaj do wywaru. Ogrzewaj pod przykryciem 30 minut. Osobno ugotuj z solą obrane i drobno pokrojone ziemniaki. Dodaj do kapuśniaku. Zdejmij z ognia.
  3. Zupę dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką, cukrem oraz koperkiem. Wyjmij wędzone udko, mięso posiekaj. Rozłóż na talerze, zalej zupą.

Czytaj więcej