Zimowa zupa meksykańska z mięsem i fasolą jest idealna na zimę.
Fot. 123rf.com
Obiady
Gęste i pożywne zupy idealne na zimę. 5 przepisów, które przygotujesz w mniej niż godzinę
Kinga Różycka-Kościuk
01.02.2022 09:15
Najlepsze zupy zimowe są tłuste, sycące, gęste i rozgrzewające. A na dodatek pyszne! Nasze propozycje to zarówno klasyki w bardziej pożywnej wersji, jak i zupy z egotyczną, pikantną nutą. Wypróbuj naszą zupę meksykańską, ogórkową, krem z marchewki, kapuśniak i grochówkę w wersji zimowej. Wszystkie przygotujesz w mniej niż godzinę!
O ile latem stawiamy na lekkie dania ze świeżych warzyw, to zimą chcemy i potrzebujemy zupełnie czegoś innego. O wiele bardziej smakują nam gęste, sycące i rozgrzewające zupy z dużą zawartością mięsa i warzyw. Dlatego koniecznie powinnaś wypróbować nasze przepisy na zimowe zupy - są tak pożywne, że nie będziesz musiała jeść drugiego dania!
Jakie zupy są najlepsze na zimę?
Idealna zupa zimowa powinna być gęsta, tłusta, sycąca i rozgrzewająca. Jakie składniki zapewnią taki efekt? Mięso, kiszonki i warzywa strączkowe zaspokoją głód i dostarczą niezbędnej porcji białka oraz witamin. Efekt sytości zimowej zupy wzmocni dodatek kasz, soczewicy, grochu oraz ziaren fasoli.
Do zup na zimę możesz dodać intensywne, ostre przyprawy - dzięki temu danie będzie miało silniejsze właściwości rozgrzewające. Nie żałuj więc chili, kolorowego pieprzu, czosnku, imbiru a także suszonych ziół.
Ciężkostrawne dania, w tym zimowe zupy, mogą się jednak odbić niekorzystnie na naszym układzie pokarmowym, przede wszystkim żołądku i jelitach. Dlatego warto dodać do nich suszony majeranek, rozmaryn, cząber, koperek, oregano czy tymianek, które podkreślą smak potraw i jednocześnie ułatwią trawienie zup.
Zupa meksykańska z mięsem i fasolą na zimę
Składniki:
1 cebula
250 g mielonej wołowiny
po 1 puszce fasoli, kukurydzy i pomidorów
czosnek, chili
50 g nachosów
1 papryka
sól, pieprz, kumin
olej
kolendra i awokado do dekoracji
Sposób przygotowania:
Posiekaj w kostkę cebulę, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj mieloną wołowinę. Oprósz mięso solą, pieprzem, chili i kuminem. Smaż na złoty kolor. Wlej 1,2 l wody. Gotuj zupę pod przykryciem 20 minut.
Dodaj osączoną kukurydzę, fasolę (czerwoną) oraz rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą. Dorzuć oczyszczoną i posiekaną paprykę. Ogrzewaj 10 minut.
Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powinna być pikantna. Posyp pokruszonymi nachosami (czipsami kukurydzianymi), wymieszaj i zdejmij z ognia. Przed podaniem udekoruj plasterkami awokado oraz listkami świeżej kolendry.
Zimowa zupa ogórkowa z pęczakiem
Składniki:
3 ogórki kiszone
masło
1 szklanka zalewy z ogórków
2 marchewki
pietruszka
2 ziemniaki
4 łyżki kaszy pęczak
sól, pieprz, cukier
gęsta kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Ogórki posiekaj, przesmaż na łyżce masła. Dodaj zalewę ze słoika, duś 20 minut. W garnku zagotuj litr wody. Wrzuć posiekaną marchew, pietruszkę, pokrojone drobno ziemniaki oraz kaszę. Dodaj szczyptę soli. Gotuj do miękkości składników.
Dodaj ogórki z zalewą, w której się dusiły. Ogrzewaj całość razem jeszcze kilka minut. Dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj na stół ze śmietaną.
Pikantna zupa krem z marchewki z imbirem na zimę
Składniki:
600 g marchewki
1/2 pora
1 pietruszka
masło
1 pomarańcza
2 cm
korzenia imbiru
1 l bulionu
1 chili
100 g fety
sól, pieprz, czosnek
Sposób przygotowania:
Marchewkę obierz, pokrój w kostkę lub plasterki. Połówkę pora (biała część) oczyść, posiekaj. w garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki masła. Podduś pora.
Dodaj obraną i startą na tarce o dużych oczkach pietruszkę oraz przygotowaną marchewkę. Chwilę smaż razem, mieszając. Wlej bulion.
Pomarańczę sparz, wyszoruj. Z połowy owocu otrzyj skórkę. Wyciśnij sok z całej pomarańczy. Dodaj go do garnka razem ze skórką. Dorzuć obrany i starty na tarce korzeń imbiru. Duś całość pod przykryciem 40 min.
Gotową zupę zdejmij z ognia, dodaj połowę sera feta. Zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw go do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz posiekaną papryczką chili (jeśli nie usuniesz z niej nasionek, będzie bardziej pikantna). Gęsty krem rozlej do miseczek. Udekoruj resztą sera. Jeśli chcesz, do zupy podaj tosty.
Zimowa grochówka z boczkiem
Składniki:
1 cebula
po 200 g wędzonego boczku i łuskanego grochu
olej
2-3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
liść laurowy, ziele ang.
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Poszatkuj obraną cebulę, przesmaż ją na łyżce oleju. Dodaj obrane i starte na tarce marchewki oraz pietruszkę. Wrzuć boczek, przepłukany na sicie groch, 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Wlej 1,5 l wody. Gotuj pod przykryciem 40 minut.
Ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Dodaj do gotującej się zupy. Ogrzewaj razem jeszcze 15-20 minut. Boczek wyjmij, pokrój w plasterki. Zupę dopraw do smaku startym na tarce czosnkiem, solą i pieprzem. Podawaj z plasterkami boczku.
Zimowy kapuśniak na wędzonym udku
Składniki:
1 wędzone udko kurczaka
200 g mrożonej włoszczyzny
200 g kiszonej kapusty
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
3 ziemniaki
świeży lub suszony koperek
sól, pieprz
wędzona papryka
cukier
Sposób przygotowania:
Wędzone udko kurczaka włóż do garnka, zalej 1,5 l wody. Dodaj mrożoną włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj 10 min.
Kapustę kiszoną poszatkuj (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją wcześniej i starannie odciśnij), dodaj do wywaru. Ogrzewaj pod przykryciem 30 minut. Osobno ugotuj z solą obrane i drobno pokrojone ziemniaki. Dodaj do kapuśniaku. Zdejmij z ognia.
Zupę dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką, cukrem oraz koperkiem. Wyjmij wędzone udko, mięso posiekaj. Rozłóż na talerze, zalej zupą.