Białe warzywa, burak, czy brokuł? Wybierz swoją ulubioną zupę krem!
Zupa-krem z białych warzyw
Fot. 123RF

Białe warzywa, burak, czy brokuł? Wybierz swoją ulubioną zupę krem!

Zupa krem to świetny sposób na sycący i zdrowy posiłek. Dostarcza organizmowi białka oraz cennych witamin. Sprawdź jak przygotować kremy z: białych warzyw, brokułów, buraków lub dyni.

Sprawdzone przepisy na zupy krem

Krem z białych warzyw

54095373_l
Krem z białych warzyw.
123RF
  • Na maśle zeszklij cebulę.
  • Dodaj pokrojone w kostkę: 3 ziemniaki, 3 pietruszki i 1/2 selera.
  • Zalej 1,5 l wody.
  • Przypraw jarzynką.
  • Gotuj do miękkości warzyw.
  • Dodaj 125 g mascarpone i szklankę śmietanki.
  • Zblenduj.
  • Przypraw muszkatem.

Zupa krem z brokułów

90158325_l
Krem z brokułów
123RF
  • Na maśle zeszklij cebulę, dodaj 50 dag różyczek brokułów, chwilę smaż.
  • Zalej 500 ml bulionu.
  • Gotuj 20 min.
  • Dolej 100 ml słodkiej śmietanki i 100 ml jogurtu naturalnego.
  • Przypraw gałką muszkatołową i oregano.
  • Zblenduj.

Krem z buraków

burak
Krem z buraków.
123RF
  • Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodaj drobno pokrojone pieczone buraki i tymianek.
  • Podsmaż, potem dolej sok z 1 pomarańczy i 1 l bulionu.
  • Gotuj 10 minut.
  • Zblenduj.
  • Przypraw.
  • Podaj z kleksem śmietany.
  • Skrop glassą balsamiczną.

Krem z dyni i marchewki

dynia
Krem z dyni i marchewki.
123RF
  • Na maśle zeszklij czosnek, startą skórkę pomarańczy i posiekaną papryczkę chili.
  • Dodaj po 40 dag pokrojonej dyni i marchewki, zalej szklanką soku z pomarańczy i 1,5 l bulionu.
  • Ugotuj do miękkości.
  • Dodaj mascarpone.
  • Zblenduj.
  • Przypraw.

Czytaj więcej