Białe warzywa, burak, czy brokuł? Wybierz swoją ulubioną zupę krem!
Edyta Maluta-Gęsior
12.04.2021 13:52
Zupa krem to świetny sposób na sycący i zdrowy posiłek. Dostarcza organizmowi białka oraz cennych witamin. Sprawdź jak przygotować kremy z: białych warzyw, brokułów, buraków lub dyni.
Sprawdzone przepisy na zupy krem
Krem z białych warzyw
Na maśle zeszklij cebulę.
Dodaj pokrojone w kostkę: 3 ziemniaki, 3 pietruszki i 1/2 selera.
Zalej 1,5 l wody.
Przypraw jarzynką.
Gotuj do miękkości warzyw.
Dodaj 125 g mascarpone i szklankę śmietanki.
Zblenduj.
Przypraw muszkatem.
Zupa krem z brokułów
Na maśle zeszklij cebulę, dodaj 50 dag różyczek brokułów, chwilę smaż.
Zalej 500 ml bulionu.
Gotuj 20 min.
Dolej 100 ml słodkiej śmietanki i 100 ml jogurtu naturalnego.
Przypraw gałką muszkatołową i oregano.
Zblenduj.
Krem z buraków
Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj drobno pokrojone pieczone buraki i tymianek.
Podsmaż, potem dolej sok z 1 pomarańczy i 1 l bulionu.
Gotuj 10 minut.
Zblenduj.
Przypraw.
Podaj z kleksem śmietany.
Skrop glassą balsamiczną.
Krem z dyni i marchewki
Na maśle zeszklij czosnek, startą skórkę pomarańczy i posiekaną papryczkę chili.
Dodaj po 40 dag pokrojonej dyni i marchewki, zalej szklanką soku z pomarańczy i 1,5 l bulionu.