Grzybica jamy ustnej dotyka dorosłych oraz dzieci. Pojawia się zwykle wtedy, gdy szwankuje układ immunologiczny. Daje przykre dolegliwości, m.in. powoduje bolesne białe zmiany na wargach, języku, dziąsłach, wewnętrznej stronie policzków – tzw. pleśniawki. Grzybicę warto leczyć pod okiem lekarza dermatologa, ale możemy też próbować złagodzić jej objawy domowymi sposobami lub wspomagać nimi leczenie farmakologiczne.
Spis treści
Grzybicę jamy ustnej powoduje Candida albicans – grzyb, który naturalnie bytuje m.in. we florze bakteryjnej układu pokarmowego – i to u większości ludzi. W normalnych warunkach nie powoduje problemów zdrowotnych. Zdarza się jednak, że dochodzi do jego zbytniego namnażania – głównie wskutek obniżenia odporności, ale też złej diety, długotrwałego zażywania antybiotyków, leków sterydowych i antykoncepcyjnych, stosowania używek (np. papierosów, kawy) czy nadmiernego stresu. Prowadzi to do infekcji grzybiczej, zwanej kandydoza.
Objawy grzybicy zależą od miejsca, które zaatakowały drożdżaki. O tym, że mamy do czynienia z grzybicą jamy ustnej, mogą świadczyć następujące symptomy:
Dodatkowe objawy, takie jak ból żołądka, zgaga, wzdęcia, biegunki lub zaparcia, a nawet huśtawki nastrojów, zaburzenia pamięci, przewlekłe zmęczenie – mogą świadczyć o tym, że grzybica obejmuje również przewód pokarmowy.
W zaawansowanych przepadkach kandydozy chorobę leczy się farmakologicznie. Objawy niezbyt nasilonej grzybicy jamy ustnej, np. pleśniawki, złagodzą naturalne sposoby odgrzybiania organizmu.
Jak wyleczyć grzybicę jamy ustnej?
Grzybicę jamy ustnej, zwłaszcza nasiloną, trudno skutecznie wyleczyć bez wsparcia farmakologicznego. Dlatego dobrze jest zgłosić się po specjalistyczne leki przeciwgrzybicze do lekarza (najlepiej dermatologa).
Jeśli zakażenie grzybicze dotyczy samej jamy ustnej i nie jest zbyt nasilone, wystarczą leki miejscowe np. nystatyna w płynie. W przypadku, gdy zajęty jest przełyk, stosuje się flukonazol doustnie, natomiast leczenie zmian w obrębie żołądka polega na stosowaniu nystatyny, ketokonazolu, flukonazolu lub itrakonazolu.
Można zastosować miejscowo żel Sachol lub pastę Solcoseryl. Warto też uzupełnić niedobory witaminy B12, żelaza i kwasu foliowego. Warto też wspomóc odporność, bo gdy jest osłabiona, częściej łapiemy infekcje grzybicze.
Pomocne jest również zażywanie wyciągu z pestek grejpfruta, który skutecznie niszczy grzyby zasiedlające jelita – w tym szczepy Candida albicans. Co rano rozpuść 20 kropli ekstraktu w 1/2 szklanki soku albo ciepłej wody. Wypij na czczo.
W trakcie leczenia powinniśmy unikać używania tych samych sztućców, czy szklanek, co pozostali domownicy, aby ich nie zarazić.
Jeśli pleśniawki pojawiają się częściej niż 2 razy w roku, należy wykonać badania dodatkowe, aby wykluczyć towarzyszące im schorzenia.
Pleśniawki powstają na skutek zakażeń grzybiczych. Do ich rozwoju często dochodzi wskutek spadku odporności. Pleśniawki mogą pojawić się także w trakcie lub w niedługim czasie po leczeniu antybiotykiem, gdy organizm jest osłabiony walką z bakteriami. Jak wyglądają pleśniawki? Są to bolesne białe plamy (nalot) na języku, dziąsłach, podniebieniu, wewnętrznej stronie policzków, a także w gardle. Z powodu tych bolesnych zmian trudno jest gryźć, przełykać jedzenie, pić.
Ból i pieczenie z powodu pleśniawek możemy złagodzić domowymi sposobami. Wypróbuj:
Składniki:
Przygotowanie i stosowanie:
Pleśniawki u niemowląt i małych dzieci są bolesne, utrudniają ssanie i zawsze wymagają leczenia. Przy niewielkim nasileniu zmian można spróbować domowych sposobów, ale jeśli zawiodą, należy skonsultować się z pediatrą. Lekarz przepisze działającą przeciwgrzybicznie nystatynę. Smarujemy nią śluzówki dziecka po karmieniu. Przed karmieniem zaś myjemy pierś, a jeśli żywimy dziecko sztucznie mieszankami mlecznymi – sterylizujemy butelki i smoczki. Można to zrobić wrzątkiem lub w specjalnym sterylizatorze.
Podczas domowego leczenia grzybicy należy unikać w diecie cukrów i produktów, które go zawierają (czekolada, cukierki, dżemy, słodkie owoce i soki owocowe). Wystrzegaj się cukrów prostych, białego pieczywa (jedz razowe na zakwasie) i serów pleśniowych. Są one idealną pożywką dla grzybów.
W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw. Najlepiej kilka razy dziennie sięgać po świeże, sezonowe warzywa w różnych kolorach. W ten sposób dostarczymy organizmowi potrzebnej dawki witamin i minerałów. Koniecznie jedzmy produkty, które są źródłem witaminy C, np. czerwona papryka, natka pietruszki, brukselka, biała kapusta, borówki, kiwi, maliny, herbata i przetwory z dzikiej róży.
Ważnym składnikiem diety antygrzybicznej są również probiotyki, czyli produkty zawierające tzw. dobre bakterie kwasu mlekowego. Najwięcej zawierają ich: maślanka, naturalny jogurt, kiszonki i sok z kiszonek. Aby poprawiły skład flory bakteryjnej, sięgaj po nie każdego dnia.
Jedz jaja, wołowinę, jagnięcinę, śledzie, sardynki, łososia – zawierają zdrowe tłuszcze i składniki odżywcze, które regulują mikrobiom układu pokarmowego.
Pij co dzień 2,5 litra wody mineralnej oraz zielonej herbaty – oczyszczają ciało, usuwają toksyny wytwarzane przez grzyby.