Doskonałe dania z drobiu na świąteczny stół. Trzy przepisy na pieczonego kurczaka i kaczkę
Pieczony kurczak ze złocistą skórką jest soczysty i aromatyczny
Fot. 123rf.com

Doskonałe dania z drobiu na świąteczny stół. Trzy przepisy na pieczonego kurczaka i kaczkę

Pieczony kurczak lub kaczka na świąteczny czy niedzielny obiad to klasyka. Szczególnie, jeśli mięso jest soczyste i aromatyczne, a skórka złocista i chrupiąca. Wypróbuj nasze przepisy na pieczonego kurczaka z warzywami, kaczkę w glazurze pomarańczowej oraz kurczaka pieczonego ze złocistą, chrupiącą skórką - to łatwe i przepyszne dania. Sprawdź też kilka sposobów na chrupiącą skórkę kurczaka. 

Pieczona tuszka kurczaka lub kaczki to doskonała propozycja na wykwintny, świąteczny obiad. Jeśli mięso jest dobrze przyprawione, jest aromatyczne, soczyste i ma chrupiącą skórkę. Taka potrawa doskonale komponuje się z grillowanymi warzywami, ryżem, lub ziemniakami. Świetnie będzie też smakować z surówką. Do kurczaka najlepiej pasuje surówka z selera, typu coleslaw lub wiosenna surówka z sałatą, pomidorem i ogórkiem z dodatkiem sosu vinegret. 

Co zrobić, by skórka na kurczaku była chrupiąca po upieczeniu?

Soczysty, aromatyczny kurczak ze złocistą, chrupiącą skórką, to prawdziwe niebo w gębie. Jak go przygotować, by miał chrupiącą skórkę? Jest na to kilka sposobów. 

Najpopularniejszy sposób, wykorzystany także w naszych przepisać, to użycie miodu. Kurczaka należy posmarować miodem i wstawić do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie należy wyjąć mięso, natrzeć w marynacie i piec. Skutecznym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki o łagodnym, maślanym posmaku, jest położenie na wierzchu wiórek masła. 

Aby uzyskać chrupiącą skórkę, można też przyprawy do kurczaka wymieszać z oliwą. Powstałą marynatę dokładnie wetrzeć w mięso. 

Kurczaka przygotowanego do pieczenia można też... sparzyć. Wystarczy rozciętego i leżącego na płasko kurczaka polać wrzątkiem. Skóra lekko się zbiegnie, a potem ładnie przyrumieni w piekarniku i nabierze chrupkości. Przyprawy lub marynatę wykładamy na kurczaka dopiero po sparzeniu.

Pieczony kurczak z rozmarynem i chrupiącą skórką

97376456_m
Pieczony złocisty kurczak z chrupiącą skórką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • średni kurczak Zagrodowy o wadze 1,5-2 kg
  • główka czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1-2 łyżki naturalnego miodu
  • sok z cytryny 
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka bardzo starannie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym (nie myj go!), a potem natrzyj obficie z zewnątrz i od środka solą.
  2. Odłóż 1-2 ząbki czosnku, resztę obierz i włóż do środka tuszki razem z gałązkami rozmarynu. Kurczaka umieść w piekarniku rozgrzanym do 220-230°C. Piecz na złoty kolor 60-90 min.
  3. Na 10 min przed końcem pieczenia zbierz część wytopionego tłuszczu. Połącz go z miodem, resztą posiekanego czosnku i sokiem z cytryny. Posmaruj tuszkę. Kurczak jest gotowy, gdy udka łatwo da się oddzielić od korpusu.

Pieczona kaczka w glazurze pomarańczowej

95205239_m
Pieczona kaczka w pomarańczowej glazurze
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • kaczka
  • skórka z 2 pomarańcz
  • 1/2 szkl. soku z pomarańczy
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka suszonej kolendry
  • kawałek korzenia imbiru
  • strąk chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 kwaśne jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Skórkę z pomarańczy wymieszaj w rondelku z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym, miodem, mąką, suszoną kolendrą, startym na tarce imbirem, posiekanym strąkiem chili oraz przeciśniętym czosnkiem. Składniki zagotuj, ogrzewaj dalej do zgęstnienia.
  2. Przygotowaną bejcę zdejmij z ognia, odstaw do przestudzenia. Natrzyj starannie kaczkę. Odłóż ją na noc do lodówki (pod przykryciem). Następnego dnia kaczkę nafaszeruj umytymi kwaśnymi jabłkami. Otwór zepnij wykałaczkami.
  3. Piecz kaczkę w temperaturze 180°C około 2 godziny. Co pewien czas polewaj powstającym sosem.

Kurczak pieczony z warzywami

28061583_m
Pieczony kurczak z warzywami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • kurczak (1,5-2 kg)
  • po łyżce suszonego tymianku i oregano
  • cytryna
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 kg warzyw (ziemniaki, marchewka, szalotka, pietruszka)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano. Do środka włóż pokrojoną na ćwiartki cytrynę i rozmaryn. Obrany czosnek pokrój w plasterki, umieść pomiędzy skórą kurczaka a mięsem (zrób nacięcia).
  2. Warzywa obierz, pokrój. Ułóż na blasze, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Na warzywach połóż kurczaka. Piecz 20 min w 180°C. Obróć kurczaka na bok, po kolejnych 20 min na drugi bok, a na koniec piersiami do góry.

Czytaj więcej