Pomysł na obiad: Kurczak z pieca na trzy sposoby – w ziołach, w miodowej glazurze, w czosnku
01.07.2021 08:58
Mięso z kurczaka cieszy się ogromnym powodzeniem w kuchni. Jest delikatne, smaczne i łatwe do przygotowania. Jeśli szukasz pomysłu na eleganckie i proste danie z drobiu, wypróbuj te przepisy na pieczonego kurczaka.
Kurczak rozmarynowo-cytrynowy
Składniki na 4 porcje:
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
2 cytryny
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1-2 gałązki rozmarynu
PRZYGOTOWANIE: ok. 100 minut
Cytryny starannie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. W miseczce wymieszaj miód z olejem, 2 łyżkami wody, sokiem i skórką cytrynową. Przypraw solą, pieprzem i imbirem.
Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj przygotowaną marynatą – z zewnątrz i wewnątrz. Włóż na całą noc do lodówki.
Odłożoną cytrynę pokrój w plasterki. Zamarynowanego kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Do tuszki włóż kilka plasterków cytryny oraz gałązki rozmarynu. Skrzydełka podwiń pod spód, a nogi zwiąż bawełnianą nicią. Tuszkę obłóż pozostałymi plastrami cytryny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 165°C. Piecz jeszcze ok. 80 minut. Aby kurczak miał chrupiącą skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj go lub spryskaj lekko osoloną wodą.
Udka w glazurze z miodem i sosem sojowym
Składniki na 6 porcji:
6 udek kurczaka
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki miodu
2 łyżki brandy lub whisky
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
PRZYGOTOWANIE: ok. 100 minut
Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, brandy i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Udka wyjmij z glazury i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej resztą marynaty, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 90 minut. W tym czasie udka 2-3 razy obróć, a w razie konieczności podlej wodą. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
RADA!
Jeśli korzeń imbiru jest mocno pofałdowany, łatwiej (i oszczędniej!) będzie ci go obrać nie nożem, ale łyżeczką do herbaty. Łyżeczką też możesz zetrzeć imbir na drobne wiórki.
Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku
Składniki na 4 porcje:
1 kurczak
70 g masła
4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
40 ząbków czosnku (ok. 3 główki)
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE: ok. 90 minut
Kurczaka opłucz i osusz. Do wnętrza tuszki włóż połowę masła, tymianek, posyp odrobiną pieprzu i soli. Z wierzchu poprósz solą i pieprzem i posmaruj resztą masła. Główki czosnku rozdziel na ząbki i obierz je.
Mięso ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Obok poukładaj ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C – z termoobiegiem. Piecz 80 minut, co jakiś czas podlewając wytwarzającym się sosem. Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sosem z pieczenia.
RADA!
Podobnie możesz przygotować udka kurczaka. Obsmaż je wcześniej na patelni, a w trakcie pieczenia podlej 2-3 łyżkami wermutu.