Dopadło Cię przesilenie wiosenne? Pokonaj je dietą bogatą w żelazo, magnez i cynk
Izabela Byra
Anna Englisz
22.04.2021 16:20
Przesilenie wiosenne, znane też jako zespół wiosennego zmęczenia objawia się osłabieniem, brakiem energii, pogorszeniem koncentracji i sennością. Zanim odzyskamy równowagę po zimie, taki stan może trwać nawet kilka tygodni. Pomoże dieta bogata w żelazo, magnez i cynk. Podpowiemy przepisy na pyszne dania.
Wiosną zapotrzebowanie na żelazo, magnez i cynk jest większe. Biorą one udział w syntezie hormonów, funkcjonowaniu układu nerwowego, krwionośnego i mięśni.
Zasady diety na przesilenie wiosenne
Codziennie jedz 4-5 porcji warzyw lub owoców. Jedna porcja to tyle, ile mieści się w garści, około 100-120 g.
Staraj się, aby potrawy były różnorodne. To najlepszy sposób na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin.
Pij minimum 1,5 litra płynów dziennie. Najlepsze są napary ziołowe np. z pokrzywy, melisy, bratka trójbarwnego. Do herbaty lub wrzątku dodawaj suszone owoce, np. morele, śliwki, pigwę.
Produkty z białej mąki zastąp produktami pełnoziarnistymi, np. razowym lub z samych ziaren.
Makaron wybieraj pełnoziarnisty, zaś ryż brązowy lub dziki.
Produkty, które musisz jeść przy wiosennym zmęczeniu
Wiosenna dieta doda energii i chęci do życia, poprawi nastrój i przywrócą blask skórze. Jednak musisz przestrzegać jadłospisu.
Macha (czyt. macza) to sproszkowana japońska zielona herbata – bomba antyoksydacyjna. Zawiera katechiny, które są 100 razy silniejsze od przeciwutleniaczy w wit. C. Macha działa przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo i chronią, przed szkodliwym działaniem promieni społecznych. Neutralizuje wolne rodniki i wzmacnia odporność.
Dieta na przesilenie wiosenne – przepisy
Fasolowa zupa krem z grzanką z łososiem
Fasola jest źródłem magnezu i cynku, dzięki którym prawidłowo funkcjonują serce i układ krwionośny.
Składniki:
łyżeczka oliwy
ząbek czosnku
1/4 cebuli, 25 g
1/2 korzenia pietruszki, 25 g
ziemniak, 70 g
1/2 szklanki ugotowanej fasoli lub 1/2 puszki fasolki w zalewie, 90 g
1,5 szklanki bulionu warzywnego
liść laurowy
łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki majeranku
2 łyżki jogurtu, 40 g
kromka pieczywa razowego, 30 g
plaster wędzonego łososia, 30 g
Przygotowanie:
Posiekane cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojone w kostkę pietruszkę, ziemniak, odcedzoną fasolę, bulion, liść laurowy, majeranek i sok z cytryny. Wymieszaj i gotuj 20-25 minut. Wyjmij liść laurowy, dodaj jogurt i zmiksuj. Chleb podgrzej w piekarniku, dodaj łososia i podawaj z gorącą zupą.
Wątróbka cielęca z fasolką szparagową i brązowym ryżem
Wątróbka zawiera żelazo, miedź, cynk, potas i fosfor potrzebne do tworzenia krwinek i pracy neuronów.
Składniki:
wątróbka cielęca lub drobiowa, 150 g
2 garście mrożonej zielonej fasolki szparagowej, 150 g
ząbek czosnku
łyżka natki pietruszki
2 łyżeczki oleju rzepakowego
łyżeczka masła, 5 g
2 łyżki mąki orkiszowej razowej, 20 g
sól
pieprz
3 łyżki suchego ryżu brązowego, 45 g
Przygotowanie:
Wątróbkę pokrój na plasterki i obtocz w mące wymieszanej z pieprzem (nadmiar strzepnij). Masło i połowę oleju rozgrzej na patelni, włóż wątróbkę i smaż po około 2 minuty z obu stron. Na pozostałej części oleju podsmaż posiekany czosnek fasolkę szparagową, duś pod 15 minut. Dopraw fasolę i czosnek solą i pieprzem, dodaj wątróbkę i wymieszaj. Podawaj z ugotowanym ryżem i natką pietruszki.