Dopadło Cię przesilenie wiosenne? Pokonaj je dietą bogatą w żelazo, magnez i cynk
Owoce i warzywa to źródło dobrego humoru.
Fot. 123RF

Dopadło Cię przesilenie wiosenne? Pokonaj je dietą bogatą w żelazo, magnez i cynk

Przesilenie wiosenne, znane też jako zespół wiosennego zmęczenia objawia się osłabieniem, brakiem energii, pogorszeniem koncentracji i sennością. Zanim odzyskamy równowagę po zimie, taki stan może trwać nawet kilka tygodni. Pomoże dieta bogata w żelazo, magnez i cynk. Podpowiemy przepisy na pyszne dania.

 

Wiosną zapotrzebowanie na żelazo, magnez i cynk jest większe. Biorą one udział w syntezie hormonów, funkcjonowaniu układu nerwowego, krwionośnego i mięśni.

Zasady diety na przesilenie wiosenne

  • Codziennie jedz 4-5 porcji warzyw lub owoców. Jedna porcja to tyle, ile mieści się w garści, około 100-120 g.
  • Staraj się, aby potrawy były różnorodne. To najlepszy sposób na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin.
  • Pij minimum 1,5 litra płynów dziennie. Najlepsze są napary ziołowe np. z pokrzywy, melisy, bratka trójbarwnego. Do herbaty lub wrzątku dodawaj suszone owoce, np. morele, śliwki, pigwę.
  • Produkty z białej mąki zastąp produktami pełnoziarnistymi, np. razowym lub z samych ziaren.
  • Makaron wybieraj pełnoziarnisty, zaś ryż brązowy lub dziki.

Produkty, które musisz jeść przy wiosennym zmęczeniu

Wiosenna dieta doda energii i chęci do życia, poprawi nastrój i przywrócą blask skórze. Jednak musisz przestrzegać jadłospisu.

Te produkty są zalecane:

  • Makrela, łosoś, śledzie, sardynki, dorsz 
  • Kasza owsiana, gryczana, otręby, komosa ryżowa, amarantus, ciemny ryż
  • Jogurt, kefir, maślanka, twaróg, jaja
  • Oliwa, olej lniany, ryżowy, sezamowy
  • Marchew, dynia, bataty, kapusta biała, pekińska, oliwki, suszone pomidory, kapary, kiełki, szpinak, sałata, jarmuż, fasola 
  • Mango, suszone owoce, cytryna, grejpfrut, banany, ananas, awokado, borówki
  • Orzechy, nasiona, migdały,
  • Kakao, karob, miód, pyłek pszczeli
  • Woda, rooibos, napar z pokrzywy produkty
54514925_m
Produkty, które musisz jeść przy wiosennym zmęczeniu.
123RF

Tych produktów unikaj:

  • Mąka i pieczywo białe, pieczywo cukiernicze, pączki, ciastka 
  • Cukierki, mleczna czekolada, słodkie napoje mleczne, kakaowe 
  • Suszone owoce kandyzowane, owoce w syropie cukrowym 
  • Cukier, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy
  • Gotowe dania, mrożona pizza, parówki, konserwy, pasztety 
  • Tłuste mleko, tłusta śmietana 
  • Orzeszki o różnych smakach, chipsy 
  • Smalec, słonina, tłuste mięsa

Pij machę

Macha (czyt. macza) to sproszkowana japońska zielona herbata – bomba antyoksydacyjna. Zawiera katechiny, które są 100 razy silniejsze od przeciwutleniaczy w wit. C. Macha działa przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo i chronią, przed szkodliwym działaniem promieni społecznych. Neutralizuje wolne rodniki i wzmacnia odporność.

Dieta na przesilenie wiosenne – przepisy

Fasolowa zupa krem z grzanką z łososiem

Fasola jest źródłem magnezu i cynku, dzięki którym prawidłowo funkcjonują serce i układ krwionośny.

Składniki:

  • łyżeczka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli, 25 g
  • 1/2 korzenia pietruszki, 25 g 
  • ziemniak, 70 g 
  • 1/2 szklanki ugotowanej fasoli lub 1/2 puszki fasolki w zalewie, 90 g
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego 
  • liść laurowy 
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • 1/4 łyżeczki majeranku 
  • 2 łyżki jogurtu, 40 g 
  • kromka pieczywa razowego, 30 g 
  • plaster wędzonego łososia, 30 g 

Przygotowanie:

Posiekane cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojone w kostkę pietruszkę, ziemniak, odcedzoną fasolę, bulion, liść laurowy, majeranek i sok z cytryny. Wymieszaj i gotuj 20-25 minut. Wyjmij liść laurowy, dodaj jogurt i zmiksuj. Chleb podgrzej w piekarniku, dodaj łososia i podawaj z gorącą zupą.

27242529_m
Fasolowa zupa krem z grzanką z łososiem.
123RF

Wątróbka cielęca z fasolką szparagową i brązowym ryżem

Wątróbka zawiera żelazo, miedź, cynk, potas i fosfor potrzebne do tworzenia krwinek i pracy neuronów.

Składniki:

  • wątróbka cielęca lub drobiowa, 150 g
  • 2 garście mrożonej zielonej fasolki szparagowej, 150 g
  • ząbek czosnku
  • łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • łyżeczka masła, 5 g
  • 2 łyżki mąki orkiszowej razowej, 20 g 
  • sól 
  • pieprz 
  • 3 łyżki suchego ryżu brązowego, 45 g

Przygotowanie:

Wątróbkę pokrój na plasterki i obtocz w mące wymieszanej z pieprzem (nadmiar strzepnij). Masło i połowę oleju rozgrzej na patelni, włóż wątróbkę i smaż po około 2 minuty z obu stron. Na pozostałej części oleju podsmaż posiekany czosnek fasolkę szparagową, duś pod 15 minut. Dopraw fasolę i czosnek solą i pieprzem, dodaj wątróbkę i wymieszaj. Podawaj z ugotowanym ryżem i natką pietruszki.

57313803_m
Smażona wątróbka cielęca.
123RF

 

Czytaj więcej