Zapalenie błony śluzowej żołądka może być rozpoznane u każdego, niezależnie od wieku i płci. Główną, choć nie jedyną przyczyną wystąpienia choroby jest bakteria Helicobacter Pylori. Zanim jednak udasz się lekarza, możesz złagodzić objawy i rozpocząć leczenie domowymi sposobami. Pomogą Ci ziołowe napary i herbatki, soki z warzyw, domowe kuracje i odpowiednia dieta.
Spis treści
Zgięta w pół osoba cierpiąca na zapalenie błony śluzowej żołądka to kolejny mit. Bywa, że nie dokuczają bóle, nudności ani wzdęcia. Na pewno jednak, gdy pojawiają się te nieprzyjemne objawy, trzeba zacząć leczenie. Najlepiej zalecone przez lekarza gastrologa - ale to nie zawsze od razu jest możliwe. Ratunkiem będą domowe terapie. Poprawią samopoczucie do czasu wizyty. Warto je stosować także potem - mogą być cennym uzupełnieniem zaleconych leków. Bardzo ważne jest też, by, na ile się da, ograniczyć czynniki sprzyjające rozwojowi choroby.
Winowajcą tej choroby najczęściej jest bakteria zadomowiona w żołądku - Helicobacter pylori. Jest powszechna – gdyby zbadać dziesięciu dorosłych, u co najmniej sześciu stwierdzono by jej występowanie. Najprawdopodobniej ma ją także większość osób w twoim otoczeniu. Ale tylko niektórzy odczuwają skutki jej obecności.
Bakteria zaczyna szkodzić, gdy układ odpornościowy słabnie. Jest inteligentna - przemieszcza się w głąb ścianek żołądka, gdzie jest mniej kwasu solnego. Aby jeszcze bardziej utrudnić pracę układowi odpornościowemu, zagrzebuje się w śluz i wydziela enzym, po którym kwas solny nie jest już tak silny. Bezpieczna w swoich pieleszach wytwarza toksyny uszkadzające śluzówkę. Aby to naprawić, żołądek wydziela więcej gastryny. Niestety, jest to błędne koło - gastryna goi ale też nasila produkcję kwasu solnego. A ten niszczy nie tylko bakterię ale i śluzówkę.
U około 30 procent osób z zapaleniem błony śluzowej żołądka przyczyną nie jest jednak H. pylorii. Co zatem powoduje takie problemy?
Lekarze wymieniają na pierwszym miejscu niesteroidowe leki przeciwzapalne. Zażywane, by uśmierzyć różnego rodzaju bóle i wyleczyć stany zapalne, już przy pierwszej dawce mogą stać się przyczyną płytkiego ubytku (tzw. nadżerki) w śluzówce i jej stanu zapalnego! Na takie skutki uboczne narażają m.in. środki z aspiryną, dikoflenakiem, ibuprofenem, ketoprofenem, naproksenem. Ryzyko to jeszcze bardziej rośnie, gdy są przyjmowane razem z lekami przeciwzakrzepowymi lun glikokortykosteroidami.
Wyniki badań wskazują na wyraźny związek między paleniem tytoniu i stanami zapalnymi w układzie pokarmowym. Palacze częściej chorują na chorobę wrzodową żołądka, trudniej sobie z nią radzą i mają jej nawroty po wyleczeniu. Składniki dymu plus Helicobacter pylorii to naprawdę groźny duet!
Stwierdzono, że tego typu problemy częściej mają osoby z grupą krwi 0. Tłumaczy się to m.in. występowaniem receptorów ułatwiających H. pylorii przyleganie do nabłonka. Zapalenie śluzówki żołądka i choroba wrzodowa mogą też być schorzeniami rodzinnymi - wykazano, że tak dzieje się w aż 50 proc. przypadków.
Czynniki narażające na zapalenie błony śluzowej w żołądku:
Przy zapaleniu błony śluzowej żołądka nie musisz od razu iść do apteki po syntetyczne lekarstwa. Potrzebne i skuteczne medykamenty znajdziesz też w sklepach zielarskich. Specjaliści fitoterapii wymieniają na pierwszym miejscu korzeń lukrecji. Potwierdzono, że skutecznie zwalcza ona bakterię H. pylorii i hamuje jej wzrost. Podobnie działa ziele lebiodki, zwłaszcza z rodzaju Origanum vulgare, O. majorana, O. dictamnus.
Dobroczynne działanie ma też ekstrakt z zielonej herbaty - zawarty w niej galusan epigallokatechiny EGCG nie pozwala, by H. pylorii wydzielała enzym osłabiający działanie kwasu solnego. Przeciwbakteryjne, a do tego gojące właściwości ma ekstrakt z propolisu (na etanolu) oraz czosnku. Babka lancetowata, nagietek i rumianek pomagają wyleczyć stan zapalny śluzówki i ją wygoić. Suplementy i herbatki z tymi składnikami kupisz w aptece lub zielarni.
Słynący z ziołolecznictwa O. Andrzej Klimuszko opracował specjalne, wieloskładnikowe mieszanki przeciwko chorobom przewodu pokarmowego, takim jak nadkwaśność żołądka, przewlekłe zapalenie śluzówki, wrzód żołądka i dwunastnicy. Wszystkie wymienione herbatki stosuj przez miesiąc, potem zrób 3 tygodnie przerwy i, jeśli trzeba, powtórz kurację.
Przygotuj 9 składników - po 50 g suszonych ziół:
Połącz ze sobą i dobrze wymieszaj przygotowane zioła. Nabierz kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalej szklanką wrzącej wody, przykryj na 3 godziny. Przecedź, lekko podgrzej, wypij 20 minut przed posiłkiem. Stosuj 3 razy dziennie.
Przygotuj 11 składników - po 50 g suszonych ziół:
Po zmieszaniu ziół odmierz kopiastą łyżkę, zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem 3 godziny. Przecedź, lekko podgrzej, wypij 20 minut przed posiłkiem.
Potrzebne ci będzie 11 ziół - po 50 g:
Przygotuj i stosuj napar jak wyżej.
Potrzebne składniki to 11 ziół - po 50 g suszonych:
Sposób przygotowania naparu i zasady stosowania - jak wyżej.
Czeska zielarka, Maria Treben, autorka słynnej Apteki Pana Boga zaleca przy zapaleniu błony śluzowej żołądka picie maceratu ze ślazu:
Czubatą łyżeczkę ziela moczyć przez dwanaście godzin w filiżance zimnej wody. Później macerat podgrzać i przecedzić. Wypijać małymi łykami na ciepło do 4 filiżanek dziennie.
Chińska medycyna też ma swoje sposoby na leczenie zapalenia błony śluzowej żołądka. Według chińskiego profesora Lin Qiangliang: "...nic nie może się równać z herbacianym liściem, który choć jest tak mały, wywiera tak istotne i daleko idące skutki..."
W jednej ze swoich książek proponuje on 3 rodzaje naparów herbacianych, które mogą być pomocne przy ostrym i przewlekłym zapaleniu żołądka i jelit.
Jest zalecana przy ostrym stanie zapalnym. Przygotuj 3 g liści zielonej herbaty i 3 g suszonego imbiru. Wsyp do filiżanki, wymieszaj i zalej wrzątkiem. Przykryj i parz 10 minut. Pij tak często, jak zwykłą herbatę.
60 g liści zielonej herbaty zmieszaj z 30 g suszonego imbiru i rozkrusz na drobny proszek. 3 g proszku zalej wrzątkiem. Pij 2-3 razy w ciągu dnia przy ostrym zapaleniu żołądka i jelit.
Potrzebne składniki: 25 g korzenia dzwonkowca kosmatego, 50 g ryżu. Ryż praż na patelni aż stanie się suchy i żółty. Przełóż do garnuszka, dodaj dzwonkowiec, zalej 4 filiżankami wody. Gotuj tak długo, aż połowa wody wyparuje. Pij ciepły napój co drugi dzień (za każdym razem powinien być świeżo przyrządzony).
Czasem wystarczą zakupy w warzywniaku - najlepiej z ekologicznymi produktami! - by przygotować kojącą, leczniczą miksturę, która wyleczy stan zapalny błony śluzowej żołądka.
Jej liście zawierają sok o właściwościach gojących. Jest on bogaty w kleiste śluzy, ochronną dla śluzówki witaminę U oraz zapobiegającą jej krwawieniu wit. K, a także siarkę i sole potasowe. Pijąc go, przyspieszysz zabliźnianie się ranek.
Świeże liście opłucz pod bieżącą wodą i przeciśnij przez sokowirówkę. Pij po 1/2 szklanki rano 30 minut przed śniadaniem i po południu.
Chociaż wydawać by się mogło, że picie go to ryzykowny pomysł - wielu naturoterapeutów poleca jego stosowanie. Ważne jest, by wybrać warzywa o gładkiej, równej, jednobarwnej skórce i jak najmniej wgłębionych oczkach. Ziemniaki nie powinny być nigdzie zazielenione - ostrzega to przed toksyczną solaniną.
Warzywa opłucz pod bieżącą wodą i obierz ze skórki, pokrój w kawałki i przeciśnij przez sokowirówkę. Możesz też zetrzeć je na tarce o małych oczkach i wycisnąć z papki sok przez gazę. Pij po 1/2 szklanki 3 razy dziennie 30 minut przed jedzeniem.
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zmieszaj z 1/2 łyżeczki kozieradki. Zalej gorącym mlekiem, odstaw do zaparzenia. Pij 2 razy dziennie i na noc (szczególnie jeśli miewasz nocne bóle żołądka).
Warto poobserwować, co szkodzi i wyeliminować to z jadłospisu. Ogólnie zalecane jest, by jeść mało, a często, pokarmy, które będą łagodne dla żołądka - gotowane i rozdrobnione, nietłuste. Smażone i grillowane, a do tego z dużą ilością tłuszczu długo zalegają w żołądku, pobudzając wydzielanie kwasu. Pokarmy lepiej też jak najmniej przyprawiać. Od ostatniej wskazówki są jednak wyjątki - dozwolone a nawet wskazane są: cynamon, czosnek, kminek, koper, tymianek. Przyprawy te działają leczniczo przy zapaleniu śluzówki żołądka.
Trzeba unikać dużej ilości błonnika (może mechanicznie podrażniać) i produktów pełnoziarnistych, a także cebuli, fasoli, grochu, kalarepy, ogórków, pora, rzepy, rzodkiewki, soczewicy, soi, warzyw kapustnych. Zamiast surowych owoców bezpieczniejsze będą gotowane lub prażone, i też nie wszystkie - najmniej ryzykowne mogą być brzoskwinie, morele, niektóre odmiany jabłek, a także owoce jagodowe.