Dieta przeciwudarowa wzmocni naczynia krwionośne i zapobiegnie zakrzepom. Poznaj jej zasady
Dieta przeciwudarowa opiera się na produktach, których właściwości zapobiegają zakrzepom
Fot. 123rf.com

Dieta przeciwudarowa wzmocni naczynia krwionośne i zapobiegnie zakrzepom. Poznaj jej zasady

Dieta przeciwudarowa wzmacnia naczynia krwionośne, chroni je przed uszkodzeniami oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów. Opiera się na produktach o właściwościach przeciwzakrzepowych, ale nie jest restrykcyjna i wyklucza tylko niezdrowe, przetworzone pokarmy. Ważnym jej elementem jest natomiast olej rzepakowy, który ma silne przeciwmiażdżycowe działanie. Poznaj zasady diety zapobiegającej udarom i wypróbuj nasze przykładowe przepisy. 

W diecie zapobiegającej udarom powinny zatem znaleźć się produkty bogate w: magnez, miedź, cynk, witaminę E, B, molibden, wapń, potas, błonnik pokarmowy, kwasy omega-3, flawonoidy, antyoksydanty. Zapobiegają one tworzeniu się blaszki miażdżycowej, uelastyczniają naczynia i redukują ich napięcia, obniżają poziom trójglicerydów.

Zasady diety przeciwudarowej

Codziennie jedz 3-5 porcji warzyw i owoców (porcja ma wielkość twojej pięści). Przynajmniej 2-3 razy w tygodniu jedz ryby. Piecz je, gotuj lub grilluj, ale nie smaż.

Jasne makarony i pieczywo zastąp produktami pełnoziarnistymi lub z mąki orkiszowej, żytniej, owsianej, gryczanej. Wybieraj natomiast chudy nabiał i bez dodatku cukru.

Ogranicz sól oraz produkty, które mają jej w nadmiarze, np. wędliny, sery żółte, słone przekąski. W zastępstwie soli używaj więcej ziół i aromatycznych przypraw. Np. do twarożku do śniadania możesz dodać czarnuszkę, czosnek i szczypiorek.

Produkty zalecane w diecie przeciwudarowej

  • łosoś,
  • sola,
  • dorsz,
  • mintaj,
  • morszczuk,
  • sardynki,
  • tuńczyk,
  • makrela
  • banany,
  • gruszki,
  • jabłka,
  • pomarańcze,
  • grejpfrut,
  • winogrona,
  • pomelo,
  • cytryna
  • kasza gryczana, owsiana, orkiszowa,
  • brązowy ryż,
  • makaron pełnoziarnisty
  • bataty,
  • pomidory,
  • szpinak,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • papryka,
  • kiełki,
  • czerwona kapusta,
  • buraki,
  • fasolka szparagowa
  • migdały,
  • nasiona dyni,
  • siemię lniane
  • olej rzepakowy, lniany,
  • oliwa
  • pieprz,
  • kurkuma,
  • liść laurowy,
  • anyż

Produkty niewskazane w diecie przeciwudarowej

  • wieprzowina,
  • baranina,
  • gęś,
  • kaczka,
  • drób ze skórą,
  • tłusta wołowina
  • tłuste wędliny,
  • smalec
  • tłuste mleko i twaróg,
  • śmietanka,
  • pełnotłuste sery żółte,
  • mascarpone
  • jasne pieczywo i makaron
  • cukier,
  • lody,
  • ciastka,
  • torty,
  • cukierki
  • chipsy,
  • krakersy,
  • solone paluszki
  • zabielacze do kawy
  • przyprawy zawierające glutaminian sodu i jego pochodne
  • sól powyżej 5 g dziennie (łyżeczka)

Olej rzepakowy w diecie zapobiegającej udarom

Nazywany jest oliwą północy. Zawiera duże ilości kwasu alfa-linolenowego z rodziny kwasów tłuszczowych omega-3. Obecność tego kwasu w diecie znacząco obniża powstawanie stanów zapalnych w tkankach. Dzięki temu płytka miażdżycowa wolniej odkłada się w naczyniach i łatwiej jest z nich usuwana. Dodatkowo wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Przepisy w diecie przeciwudarowej

Oparte są na zdrowych produktach korzystnie wpływających na układ krwionośny, pracę serca, obniżających cholesterol i o działaniu przeciwzapalnym.

Makaron z tuńczykiem, pieczarkami i szpinakiem

129789647_m
Makaron z tuńczykiem, pieczarkami i szpinakiem
Fot. 123rf.com

Witamina D zawarta w rybach morskich ma działanie przeciwzapalne, a to właśnie mikrozapalenia są odpowiedzialne za przewężenia naczyń i udary.

Składniki:

  • suchy makaron pełnoziarnisty, 70 g
  • łyżka oliwy
  • mrożony szpinak, 100 g
  • 4 pieczarki, 50 g
  • tuńczyk w sosie własnym, 90 g
  • mozzarella, 10 g
  • po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Pieczarki pokrój i obsmaż na oliwie. Ściągnij pieczarki z patelni i na tym samym tłuszczu zaszklij posiekany czosnek. Dodaj szpinak i duś, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.
  3. Przypraw i wymieszaj z tuńczykiem, pieczarkami i ugotowanym makaronem. Gorący makaron posyp pokruszonym serem mozzarella.

Królik z żurawiną i placuszki z selera korzeniowego

66825133_m
Królik z żurawiną i placuszki z selera korzeniowego
Fot. 123rf.com

Mięso z królika zawiera witaminę B12, a seler fosfor. Te substancje obniżają poziom homocysteiny i cholesterolu we krwi.

Składniki:

Mięso:

  • mięso z królika, 120 g
  • łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka żurawiny ze słoiczka, 20 g

Placuszki:

  • 1/2 selera korzeniowego, 200 g
  • jajko
  • łyżka mąki orkiszowej, 20 g
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • po szczypcie pieprzu, majeranku, słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę, tymianek, ocet i rozdrobniony pieprz wymieszaj, posmaruj mięso i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  2. Mięso posmaruj żurawiną, przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej 3-4 łyżkami wody, przykryj i piecz godzinę w 190 st. Seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj jajko, mąkę, sok z cytryny i przyprawy.
  3. Uformuj placuszki, ułóż na blasze i piecz przez 20-25 minut w 180 st. Placuszki podawaj z mięsem i sosem.

Morszczuk pieczony z czerwonym pesto, batatem i duszonym szpinakiem

30752907_m
Morszczuk pieczony z czerwonym pesto, batatem i duszonym szpinakiem
Fot. 123rf.com

Morszczuk jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają przepływ krwi i zmniejszają stan zapalny w tętnicach.

Składniki:

  • morszczuk, 150 g
  • łyżka czerwonego pesto 20 g
  • batat, 200 g
  • 2 garście szpinaku, 50 g
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki jogurtu, 40 g

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj posiekany czosnek, przyprawy, oliwę i nasmaruj rybę.
  2. Następnie nałóż na rybę pesto, obok połóż pokrojonego batata i piecz 20 min w 180 st.
  3. Na patelni podduś szpinak, dodaj jogurt i podawaj z rybą i batatem.

Wegetariańskie curry z kalafiorem

90522944_m
Wegetariańskie curry z kalafiorem i zielonym groszkiem
Fot. 123rf.com

Groszek ma w składzie duże ilości błonnika pokarmowego, który spowalnia wchłanianie tłuszczów i cukrów prostych z jelit.

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • ząbek czosnku
  • po szczypcie imbiru, zmielonej kolendry, kminku i chili
  • 3-4 róże kalafiora 250 g
  • 1/4 szklanki jogurtu
  • szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki zielonego groszku, 70 g
  • 2 łyżki suchych ziaren amarantusa, 35 g

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek pokrój i podduś na oliwie. Dodaj przyprawy i podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty. Dodaj pokrojony kalafior, groszek, wlej bulion, przykryj i duś 5 minut. Ściągnij z ognia i dodaj jogurt.
  2. Ugotuj amarantus i podaj z curry i zielonym groszkiem

 

Czytaj więcej