Dieta przeciwudarowa opiera się na produktach, których właściwości zapobiegają zakrzepom
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Dieta przeciwudarowa wzmocni naczynia krwionośne i zapobiegnie zakrzepom. Poznaj jej zasady
22.10.2021 16:16
Dieta przeciwudarowa wzmacnia naczynia krwionośne, chroni je przed uszkodzeniami oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów. Opiera się na produktach o właściwościach przeciwzakrzepowych, ale nie jest restrykcyjna i wyklucza tylko niezdrowe, przetworzone pokarmy. Ważnym jej elementem jest natomiast olej rzepakowy, który ma silne przeciwmiażdżycowe działanie. Poznaj zasady diety zapobiegającej udarom i wypróbuj nasze przykładowe przepisy.
W diecie zapobiegającej udarom powinny zatem znaleźć się produkty bogate w: magnez, miedź, cynk, witaminę E, B, molibden, wapń, potas, błonnik pokarmowy, kwasy omega-3, flawonoidy, antyoksydanty. Zapobiegają one tworzeniu się blaszki miażdżycowej, uelastyczniają naczynia i redukują ich napięcia, obniżają poziom trójglicerydów.
Zasady diety przeciwudarowej
Codziennie jedz 3-5 porcji warzyw i owoców (porcja ma wielkość twojej pięści). Przynajmniej 2-3 razy w tygodniu jedz ryby. Piecz je, gotuj lub grilluj, ale nie smaż.
Jasne makarony i pieczywo zastąp produktami pełnoziarnistymi lub z mąki orkiszowej, żytniej, owsianej, gryczanej. Wybieraj natomiast chudy nabiał i bez dodatku cukru.
Ogranicz sól oraz produkty, które mają jej w nadmiarze, np. wędliny, sery żółte, słone przekąski. W zastępstwie soli używaj więcej ziół i aromatycznych przypraw. Np. do twarożku do śniadania możesz dodać czarnuszkę, czosneki szczypiorek.
Produkty zalecane w diecie przeciwudarowej
łosoś,
sola,
dorsz,
mintaj,
morszczuk,
sardynki,
tuńczyk,
makrela
banany,
gruszki,
jabłka,
pomarańcze,
grejpfrut,
winogrona,
pomelo,
cytryna
kasza gryczana, owsiana, orkiszowa,
brązowy ryż,
makaron pełnoziarnisty
bataty,
pomidory,
szpinak,
marchew,
pietruszka,
papryka,
kiełki,
czerwona kapusta,
buraki,
fasolka szparagowa
migdały,
nasiona dyni,
siemię lniane
olej rzepakowy, lniany,
oliwa
pieprz,
kurkuma,
liść laurowy,
anyż
Produkty niewskazane w diecie przeciwudarowej
wieprzowina,
baranina,
gęś,
kaczka,
drób ze skórą,
tłusta wołowina
tłuste wędliny,
smalec
tłuste mleko i twaróg,
śmietanka,
pełnotłuste sery żółte,
mascarpone
jasne pieczywo i makaron
cukier,
lody,
ciastka,
torty,
cukierki
chipsy,
krakersy,
solone paluszki
zabielacze do kawy
przyprawy zawierające glutaminian sodu i jego pochodne
sól powyżej 5 g dziennie (łyżeczka)
Olej rzepakowy w diecie zapobiegającej udarom
Nazywany jest oliwą północy. Zawiera duże ilości kwasu alfa-linolenowego z rodziny kwasów tłuszczowych omega-3. Obecność tego kwasu w diecie znacząco obniża powstawanie stanów zapalnych w tkankach. Dzięki temu płytka miażdżycowa wolniej odkłada się w naczyniach i łatwiej jest z nich usuwana. Dodatkowo wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
Przepisy w diecie przeciwudarowej
Oparte są na zdrowych produktach korzystnie wpływających na układ krwionośny, pracę serca, obniżających cholesterol i o działaniu przeciwzapalnym.
Makaron z tuńczykiem, pieczarkami i szpinakiem
Witamina D zawarta w rybach morskich ma działanie przeciwzapalne, a to właśnie mikrozapalenia są odpowiedzialne za przewężenia naczyń i udary.
Składniki:
suchy makaron pełnoziarnisty, 70 g
łyżka oliwy
mrożony szpinak, 100 g
4 pieczarki, 50 g
tuńczyk w sosie własnym, 90 g
mozzarella, 10 g
po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej
ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente.
Pieczarki pokrój i obsmaż na oliwie. Ściągnij pieczarki z patelni i na tym samym tłuszczu zaszklij posiekany czosnek. Dodaj szpinak i duś, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.
Przypraw i wymieszaj z tuńczykiem, pieczarkami i ugotowanym makaronem. Gorący makaron posyp pokruszonym serem mozzarella.
Królik z żurawiną i placuszki z selera korzeniowego
Mięso z królika zawiera witaminę B12, a seler fosfor. Te substancje obniżają poziom homocysteiny i cholesterolu we krwi.
Składniki:
Mięso:
mięso z królika, 120 g
łyżka oliwy
1/3 łyżeczki tymianku
2-3 ziarenka pieprzu
łyżeczka octu winnego
łyżka żurawiny ze słoiczka, 20 g
Placuszki:
1/2 selera korzeniowego, 200 g
jajko
łyżka mąki orkiszowej, 20 g
1 łyżka soku z cytryny
po szczypcie pieprzu, majeranku, słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Oliwę, tymianek, ocet i rozdrobniony pieprz wymieszaj, posmaruj mięso i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Mięso posmaruj żurawiną, przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej 3-4 łyżkami wody, przykryj i piecz godzinę w 190 st. Seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj jajko, mąkę, sok z cytryny i przyprawy.
Uformuj placuszki, ułóż na blasze i piecz przez 20-25 minut w 180 st. Placuszki podawaj z mięsem i sosem.
Morszczuk pieczony z czerwonym pesto, batatem i duszonym szpinakiem
Morszczuk jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają przepływ krwi i zmniejszają stan zapalny w tętnicach.
Składniki:
morszczuk, 150 g
łyżka czerwonego pesto 20 g
batat, 200 g
2 garście szpinaku, 50 g
ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy
pieprz
sól
2 łyżki jogurtu, 40 g
Sposób przygotowania:
Wymieszaj posiekany czosnek, przyprawy, oliwę i nasmaruj rybę.
Następnie nałóż na rybę pesto, obok połóż pokrojonego batata i piecz 20 min w 180 st.
Na patelni podduś szpinak, dodaj jogurt i podawaj z rybą i batatem.
Wegetariańskie curry z kalafiorem
Groszek ma w składzie duże ilości błonnika pokarmowego, który spowalnia wchłanianie tłuszczów i cukrów prostych z jelit.
Składniki:
łyżka oliwy
1/2 cebuli, 50 g
ząbek czosnku
po szczypcie imbiru, zmielonej kolendry, kminku i chili
3-4 róże kalafiora 250 g
1/4 szklanki jogurtu
szklanka bulionu
1/2 szklanki zielonego groszku, 70 g
2 łyżki suchych ziaren amarantusa, 35 g
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek pokrój i podduś na oliwie. Dodaj przyprawy i podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty. Dodaj pokrojony kalafior, groszek, wlej bulion, przykryj i duś 5 minut. Ściągnij z ognia i dodaj jogurt.
Ugotuj amarantus i podaj z curry i zielonym groszkiem