Dieta na zgagę powinna być lekkostrawna i wykluczyć słodycze.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Dieta na zgagę – co jeść, a czego unikać, by pozbyć się pieczenia w mostku
04.01.2022 14:00
Zgaga to uczucie pieczenia w mostku, które promieniuje niekiedy nawet do gardła. Polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Co jeść, by uniknąć zgagi i zapobiec jej nawrotom? Zobacz zasady diety na zgagę i przykładowe posiłki!
Dieta przy nawracającej zgadze powinna być odżywcza, lekkostrawna, łagodna, bez ostrych i kwaśnych przypraw. Potrawy nie powinny przyczyniać się do produkcji dużej ilości kwasów żołądkowych.
Neutralizowanie kwaśnej treści pokarmowej żołądka zapobiega jej cofaniu się do przełyku. Pomaga też uniknąć podrażnienia śluzówki. Ważne też, jak jemy! Zobacz, najważniejsze zasady diety na zgagę oraz produkty wskazane, niewskazane i przykładowe dania.
Zasady diety na zgagę
Unikaj dużych porcji. Lepiej zjeść mniejsze posiłki o regularnych porach. Jedz powoli i w spokoju.
Bezpośrednio po posiłku unikaj pozycji leżącej i półleżącej, ponieważ może to spowodować cofanie się treści pokarmowej do przełyku.
Ogranicz tłuszcz. Jeżeli pieczywo smarowałaś masłem, zastąp je serkiem naturalnym, który ma mniej tłuszczu. Wybieraj chudy twaróg i mleko.
Płyny pij pomiędzy posiłkami, ale unikaj picia do posiłku, aby nie powiększać porcji jedzenia w żołądku.
Zrezygnuj ze smażenia. Zalecane jest gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie, grillowanie.
Co jeść, by uniknąć zgagi i zapobiec jej nawrotom
Masz już dość towarzyszącego zgadze uczucia palenia i pieczenia w mostku dochodzącego niekiedy aż do gardła? Postaw na te produkty:
Jeżeli cierpisz na nawracającą zgagę, zrezygnuj z tych produktów:
Cukier, słodycze, ciasta, lody
Kiszone ogórki i kapusta
Fasola, soja, soczewica, grzyby
Pieczywo żytnie i graham
Śledzie, łosoś, halibut produkty zakazane
Kawa, mocna herbata, alkohol
Chili, pieprz, ocet, musztarda, sól w nadmiarze, sos sojowy
Owoce cytrusowe przyprawy
Napary ziołowe na zgagę
Uczucie zgagi i odbijania kwasów żołądkowych można zmniejszyć, pijąc napary ziołowe i z przypraw. Wśród nich zalecanych są: prawoślaz lekarski, kmin rzymski, siemię lniane (1 łyżeczka na szklankę wrzątku). Dobry będzie też napój z ciepłej wody z dodatkiem 3-4 plasterków świeżego imbiru.
Dieta na zgagę: przykładowe dania
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad, aby później nie dopadła Cię zgaga? Oto nasze propozycje!
Zupa z marchwi z natką pietruszki i jogurtem naturalnym
Marchew i jogurt mają właściwości zasadotwórcze i szybko neutralizują kwaśną treść żołądka.
Składniki
2 marchewki, 90 g
1/2 korzenia pietruszki, 25 g
ziemniak, 70 g
łyżka natki pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
łyżki jogurtu naturalnego, 40 g
szklanka bulionu warzywnego
łyżeczka oleju lnianego
po szczypcie pieprzu ziołowego, bazylii, oregano, gałki muszkatołowej
Przygotowanie
W bulionie gotuj 15 min liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj obrane i pokrojone warzywa, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
Wyciągnij liść laurowy i ziele angielskie, zmiksuj zupę. Dodaj przyprawy i zioła, wymieszaj.
Przed podaniem dodaj jogurt i skrop olejem.
Dorsz w migdałowej skorupce z sosem ogórkowym
Migdały poprawiają pH w żołądku, a kwasy tłuszczowe z ryb ochraniają jego śluzówkę.
Składniki
filet z dorsza, 150 g
1/2 szklanki mleka
białko jaja
łyżka płatków migdałowych, 10 g
szczypta pieprzu ziołowego
łyżeczka oliwy
3 łyżki suchej kaszy bulgur, 45 g
Sos
1/4 szklanki gęstego jogurtu, 50 g
1/2 ogórka, 90 g
łyżka koperku
szczypta pieprzu ziołowego
Przygotowanie
Rybę zalej mlekiem i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odsącz z mleka, oprósz pieprzem, obtocz w białku i migdałach. Przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w 180 st. przez 15-20 minut.
Przygotuj sos: ogórek obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do jogurtu, dopraw koperkiem, pieprzem ziołowym i wymieszaj.
Rybę podawaj skropioną oliwą, z sosem ogórkowym i ugotowaną kaszą bulgur.