Dieta na zgagę – co jeść, a czego unikać, by pozbyć się pieczenia w mostku
Dieta na zgagę powinna być lekkostrawna i wykluczyć słodycze.
Fot. 123RF

Dieta na zgagę – co jeść, a czego unikać, by pozbyć się pieczenia w mostku

Zgaga to uczucie pieczenia w mostku, które promieniuje niekiedy nawet do gardła. Polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Co jeść, by uniknąć zgagi i zapobiec jej nawrotom? Zobacz zasady diety na zgagę i przykładowe posiłki!

Dieta przy nawracającej zgadze powinna być odżywcza, lekkostrawna, łagodna, bez ostrych i kwaśnych przypraw. Potrawy nie powinny przyczyniać się do produkcji dużej ilości kwasów żołądkowych.

Neutralizowanie kwaśnej treści pokarmowej żołądka zapobiega jej cofaniu się do przełyku. Pomaga też uniknąć podrażnienia śluzówki. Ważne też, jak jemy! Zobacz, najważniejsze zasady diety na zgagę oraz produkty wskazane, niewskazane i przykładowe dania.

Zasady diety na zgagę

  1. Unikaj dużych porcji. Lepiej zjeść mniejsze posiłki o regularnych porach. Jedz powoli i w spokoju. 
  2. Bezpośrednio po posiłku unikaj pozycji leżącej i półleżącej, ponieważ może to spowodować cofanie się treści pokarmowej do przełyku. 
  3. Ogranicz tłuszcz. Jeżeli pieczywo smarowałaś masłem, zastąp je serkiem naturalnym, który ma mniej tłuszczu. Wybieraj chudy twaróg i mleko. 
  4. Płyny pij pomiędzy posiłkami, ale unikaj picia do posiłku, aby nie powiększać porcji jedzenia w żołądku.
  5. Zrezygnuj ze smażenia. Zalecane jest gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie, grillowanie.

Co jeść, by uniknąć zgagi i zapobiec jej nawrotom

Masz już dość towarzyszącego zgadze uczucia palenia i pieczenia w mostku dochodzącego niekiedy aż do gardła? Postaw na te produkty: 

  • Marchew, dynia, batat, ziemniaki, pietruszka, sałata, ogórek, buraki, brokuły, kalafior, groszek 
  • Jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, owoce jagodowe bez pestek, np. przetarte maliny, truskawki, jeżyny, poziomki, borówki 
  • Pieczywo mieszane, pszenne, orkiszowe, jaglane
  • Mięso i szynka drobiowa, cielęcina, królik 
  • Dorsz, sola, mintaj, makrela świeża 
  • Chude mleko i twaróg, jogurt, maślanka, jaja 
  • Kasza i płatki jaglane, jasny ryż, kasza gryczana biała, jęczmienna, amarantus, komosa ryżowa 
  • Sok z marchwi i buraka, herbata biała i zielona

Zgaga: czego nie jeść?

Jeżeli cierpisz na nawracającą zgagę, zrezygnuj z tych produktów:

  • Cukier, słodycze, ciasta, lody 
  • Kiszone ogórki i kapusta 
  • Fasola, soja, soczewica, grzyby
  • Pieczywo żytnie i graham 
  • Śledzie, łosoś, halibut produkty zakazane 
  • Kawa, mocna herbata, alkohol 
  • Chili, pieprz, ocet, musztarda, sól w nadmiarze, sos sojowy 
  • Owoce cytrusowe przyprawy

Napary ziołowe na zgagę

Uczucie zgagi i odbijania kwasów żołądkowych można zmniejszyć, pijąc napary ziołowe i z przypraw. Wśród nich zalecanych są: prawoślaz lekarski, kmin rzymski, siemię lniane (1 łyżeczka na szklankę wrzątku). Dobry będzie też napój z ciepłej wody z dodatkiem 3-4 plasterków świeżego imbiru.

Dieta na zgagę: przykładowe dania

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad, aby później nie dopadła Cię zgaga? Oto nasze propozycje!

Zupa z marchwi z natką pietruszki i jogurtem naturalnym

14185547_m
Zupa z marchwi z jogurtem naturalnym jest wskazana przy zgadze.
123RF

Marchew i jogurt mają właściwości zasadotwórcze i szybko neutralizują kwaśną treść żołądka.

Składniki

  • 2 marchewki, 90 g 
  • 1/2 korzenia pietruszki, 25 g 
  • ziemniak, 70 g 
  • łyżka natki pietruszki 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • łyżki jogurtu naturalnego, 40 g 
  • szklanka bulionu warzywnego 
  • łyżeczka oleju lnianego 
  • po szczypcie pieprzu ziołowego, bazylii, oregano, gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. W bulionie gotuj 15 min liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj obrane i pokrojone warzywa, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. 
  2. Wyciągnij liść laurowy i ziele angielskie, zmiksuj zupę. Dodaj przyprawy i zioła, wymieszaj. 
  3. Przed podaniem dodaj jogurt i skrop olejem.

Dorsz w migdałowej skorupce z sosem ogórkowym

149767035_m

Dorsz w migdałowej skorupce z sosem ogórkowym to dobre dania na diecie na zgagę.

123RF

Migdały poprawiają pH w żołądku, a kwasy tłuszczowe z ryb ochraniają jego śluzówkę.

Składniki

  • filet z dorsza, 150 g 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • białko jaja 
  • łyżka płatków migdałowych, 10 g 
  • szczypta pieprzu ziołowego 
  • łyżeczka oliwy 
  • 3 łyżki suchej kaszy bulgur, 45 g

Sos

  •  1/4 szklanki gęstego jogurtu, 50 g 
  • 1/2 ogórka, 90 g 
  • łyżka koperku 
  • szczypta pieprzu ziołowego

Przygotowanie

  1. Rybę zalej mlekiem i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odsącz z mleka, oprósz pieprzem, obtocz w białku i migdałach. Przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w 180 st. przez 15-20 minut. 
  2. Przygotuj sos: ogórek obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do jogurtu, dopraw koperkiem, pieprzem ziołowym i wymieszaj. 
  3. Rybę podawaj skropioną oliwą, z sosem ogórkowym i ugotowaną kaszą bulgur.

 

Czytaj więcej