Nasza dieta zmienia się wraz z wiekiem. Inaczej odżywia się niemowlę, a inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma senior. Okazuje się, że osoby starsze często popełniają błędy żywieniowe, które nawet mogą się odbić na ich zdrowiu. Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe seniorów i jak ich unikać? Jak wygląda piramida żywienia seniorów, czyli schemat zdrowej diety osób starszych? - wyjaśnia ekspertka, dr inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyczka, specjalista ds żywienia w chorobach.
Spis treści
Z wiekiem zmienia się nasz sposób odżywiania, choćby dlatego, że zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Z wiekiem zmienia się także funkcjonowanie naszego organizmu, zachodzi w nim wiele procesów związanych z jego starzeniem się. Nabywamy doświadczenia, ale, niestety, często nasz jadłospis pozostawia wiele do życzenia. Zdaniem dr inż. Agnieszki Leciejewskiej, dietetyczki, specjalistki ds. żywienia w chorobach, najczęstsze błędy, jakie seniorzy popełniają w swojej diecie to: monotonne jedzenie, niechęć do zmiany kulinarnych przyzwyczajeń, picie zbyt małej ilości płynów, zbyt mała ilość warzyw i owoców a zbyt duża białka, niedojadanie, niepotrzebne wykluczanie z diety różnych produktów. Jak to zmienić i prawidłowo się odżywiać w starszym wieku?
To najbardziej chyba rozpowszechniony błąd żywieniowy, nie tylko wśród osób starszych, ale wśród seniorów jest on wyjątkowo widoczny. Od lat jemy te same dania, przygotowywane w ten sam sposób. Na śniadanie – kanapki z wędlina, w niedzielę na obiad musi być rosół i schabowy, a na święta tort z maślanym kremem. Osoby starsze często nie są otwarte na próbowanie czegoś nowego. Tymczasem jadłospis powinien być jak najbardziej urozmaicony, bo tylko wtedy dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych składników.
Co można zrobić? Spróbujmy niewielkich zmian, np. zamiast kanapek na śniadanie – raz na jakiś czas owsianka lub koktajl. Do rosołu dodajmy grzyby mun i imbir – będzie pyszny, rozgrzewający i dostarczymy sobie substancji przeciwzapalnych. Eksperymentujmy. Na pewno znajdziemy coś, co nam będzie smakować i przełamiemy rutynę.
Większość starszych osób przez wiele lat żywiła się, mówmy szczerze, niezbyt zdrowo. Zbyt tłusto, za wiele soli i cukru, białe pieczywo na co dzień. I nie ponosili konsekwencji. Do czasu. Z biegiem lat te błędy żywieniowe zaczęły się mścić. Pojawiła się nadwaga lub otyłość, miażdżyca i związane z nią ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzyca, nadciśnienie, czasem niewydolność nerek. Pierwszym zaleceniem przy tych schorzeniach jest zmiana stylu życia - większa aktywność fizyczna i zdrowsza dieta. Tymczasem wielu seniorów tkwi w swoich przyzwyczajeniach i nawet pogarszający się stan zdrowia nie motywuje ich do zmian.
Co można zrobić? Przejdźmy na zdrowa dietę całą rodziną. Jeśli dzieci i wnuki zamienią frytki na grube kasze, gazowane napoje na wodę z cytryna i burgery na pieczone ryby, seniorom będzie na pewno łatwiej. Wspierajmy się wzajemnie.
W starszym wieku zaczynamy mniej odczuwać pragnienie. Skutkiem jest większe ryzyko odwodnienia. Niedostateczne nawodnienie organizmu to jeden z najpoważniejszych błędów żywieniowych. Bez odpowiedniej ilości wody większość procesów życiowych jest po prostu niemożliwych! Zbyt mała ilość płynów sprawia, że starsze osoby często cierpią na zaparcia. To prawdziwa plaga wśród seniorów.
Co można zrobić? Odpowiedź jest prosta. Pić. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Gdyby było to łatwe, nie powstawałyby poradniki pt. jak pić więcej wody. Co podpowiadają? Po pierwsze i najważniejsze – trzeba zawsze mieć butelkę z woda pod ręką. Wówczas będziemy po nią sięgać. Sprawdzone! Można na niej zaznaczyć podziałkę, w różnych odstępach nanieść markerem godziny (można też kupić butelki z takimi podziałkami). Wówczas widzimy, ile już wypiliśmy i ile powinniśmy wypić.
Do wody dodawajmy: zioła, świeżo wyciskane soki, najlepiej z owoców cytrusowych, coś co nam smakuje (ale nie ma wiele kalorii), by wypić więcej wody). Do bilansu wodnego liczą się też soczyste owoce i warzywa, zupy, koktajle. Na ilość wypijanych płynów powinny szczególna uwagę zwracać osoby z niewydolnością nerek. Unikajmy napojów gazowanych.
W starszym wieku nerki nie pracują już tak doskonale jak w młodości. A nadmiar białka w diecie wcale im nie pomaga. Tymczasem starsze osoby chętnie jadają wędliny, tłusty nabiał – bo tak są przyzwyczajone.
Co można zrobić? Czytajmy etykiety i wybierajmy produkty z niską zawartością białka. Ograniczmy tez spożycie wędlin i mięsa. Warzywna pasta na kanapce będzie smakować wyśmienicie!
Starsze osoby mają tendencje do jedzenia albo za dużo (np. mięsa), albo za mało. Np. rezygnują całkowicie z produktów mlecznych, ponieważ po mleku boli je brzuch (częsta u seniorów nietolerancja laktozy), a żółty ser jest za tłusty. Tymczasem powinny sięgać po mleczne produkty fermentowane i z obniżoną zawartością tłuszczu.
Co można zrobić? Jedzmy wszystkiego po trochu. Np. na podwieczorek przygotujmy sobie pokrojona w plastry pełnoziarnistą bagietkę, do tego trochę żółtego sera, trochę kiełków, pomidorki koktajlowe, może hummus, może awokado. Tak, żeby było na talerzu dużo i kolorowo.
Wiele starszych osób je za mało, narażając się na niedobory żywieniowe, ponieważ ich smak i węch jest gorszy. Do tego czują suchość w ustach. Ten błąd żywieniowy jest bardzo niebezpieczny, ponieważ niedożywienie zwiększa ryzyko wielu chorób i może nawet zagrażać życiu.
Co można zrobić? Przyprawiajmy potrawy łagodnymi ziołami wspomagającymi apetyt, takimi jak koper włoski, kminek, bazylia, estragon, lubczyk, majeranek, gorczyca.
W diecie osób starszych często brakuje owoców i warzyw oraz orzechów (źródła m.in. cennych kwasów omega-3). Powodem bywają np. dolegliwości żołądkowe spowodowane jedzeniem surowych owoców i warzyw oraz problemy z jedzeniem orzechów – są twarde, drobinki wchodzą pod protezy, co nie jest komfortowe.
Co można zrobić? Warzywa można gotować na parze i dusić, z owoców robić koktajle, a orzechy dodawać do potraw mielone.
Według definicji specjalistów Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest to najprostsze i najkrótsze ogólne przedstawienie zasad żywienia, które dają szansę na aktywne i zdrowe życie. Piramida jest graficznym opisem odpowiednich proporcji różnych, niezbędnych w codziennej diecie grup produktów spożywczych. Im wyższe piętro piramidy, tym należy mniej i rzadziej spożywać produkty z danej grupy żywności.
Nowa piramida kierowana jest do osób starszych. Wiele z nich choruje przewlekle (na otyłość, cukrzycę, chorobę niedokrwienną serca, nadciśnienie, osteoporozę). W ich wypadku konieczna może być modyfikacja proponowanych zaleceń w porozumieniu z lekarzem i dietetykiem.