W diecie antycukrzycowej unikamy produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
Fot. 123rf/picsel
Zdrowe odżywianie
Co jeść, a czego unikać, by utrzymać poziom cukru w ryzach. Prosty jadłospis na trzy dni
Dorota Mikłaszewicz
Małgorzata Wilkowska
27.04.2021 12:18
Cukrzyca typu 2 to częsta choroba metaboliczna. Ryzyko jej rozwoju zwiększa nadmierna masa ciała. Dlatego warto zadbać o jej zredukowanie i regularną kontrolę poziomu glukozy we krwi. Pomaga w tym dieta antycukrzycowa. Podpowiadamy jak ją stosować.
Osobom zagrożonym cukrzycą pomoże dieta antycukrzycowa, w której oprócz wyboru odpowiednich produktów (IG), ważne są też techniki kulinarne:
gotowanie produktów zbożowych al dente,
tworzenie zbilansowanych posiłków (podawanie ryżu z mięsem lub oliwą z oliwek, owoców z kefirem i orzechami),
ograniczanie rozdrabniania (musy i zupy kremy mają wyższy IG).
Taki jadłospis pomoże nam zmniejszyć apetyt, poprawi też nieprawidłowe wyniki badań glukozy we krwi.
Co wolno jeść, a czego nie wolno, by utrzymywać właściwy poziom cukru we krwi?
Te produkty są wskazane na diecie cukrzycowej:
jaja
chude mięso
ryby
chudy nabiał
warzywa surowe oraz ugotowane al dente (nierozgotowane) np. brokuły
awokado
kwaśne owoce
pełne zboża, np. kasza gryczana, brązowy ryż, a także chleb pełnoziarnisty
grzyby
nasiona
pestki
Tego nie należy jeść, gdy ma się cukrzycę lub insulinooporność
Najważniejsze to zamienić produkty, po których gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi (czyli o wysokim indeksie glikemiczym – IG), na inne.
Niewskazane są rafinowane produkty obfitujące w skrobię, np. biały ryż, a także białe pieczywo oraz słodkie ciasta, przekąski, kolorowe napoje słodzone. Ich spożycie wywołuje tak szybki skok glukozy we krwi jak zjedzenie czystego cukru, a potem ilość glukozy gwałtownie spada, co z kolei wywołuje atak wilczego apetytu. Stąd prosta droga do cukrzycy i otyłości.
Zabronione są też wysokokaloryczne, tłuste mięsa, i wędliny, pasztety, smalec, tłusty nabiał.
W planowaniu posiłków pomoże internet. Trzeba wpisać do wyszukiwarki: „tabele indeksów glikemicznych” i z ich pomocą wybierać pokarmy o niskim lub średnim IG.
Jak zmienić nawyki żywieniowe podczas diety antycukrzycowej?
Zaczynaj posiłki od zjedzenia warzyw. Dzięki temu zaspokoisz pierwszy głód i zjesz mniej.
Zrezygnuj z soli. Zastąp ją przyprawami, jak oregano, lubczyk, czarnuszka, majeranek.
Polecane produkty w diecie, która ma nie podwyższać poziomu glukozy we krwi
Jabłka Zawierają sycący błonnik, witaminę C i kwercetynę zapobiegającą zaćmie, która jest powikłaniem cukrzycy.
Brokuły są w nich substancje, które pomogą organizmowi kontrolować poziom glukozy.
Chude mięso Najlepiej gotować, piec lub dusić bez obsmażania.