Co jeść, a czego unikać, by utrzymać poziom cukru w ryzach. Prosty jadłospis na trzy dni
W diecie antycukrzycowej unikamy produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
Fot. 123rf/picsel

Co jeść, a czego unikać, by utrzymać poziom cukru w ryzach. Prosty jadłospis na trzy dni

Cukrzyca typu 2 to częsta choroba metaboliczna. Ryzyko jej rozwoju zwiększa nadmierna masa ciała. Dlatego warto zadbać o jej zredukowanie i regularną kontrolę poziomu glukozy we krwi. Pomaga w tym dieta antycukrzycowa. Podpowiadamy jak ją stosować. 

Osobom zagrożonym cukrzycą pomoże dieta antycukrzycowa, w której oprócz wyboru odpowiednich produktów (IG), ważne są też techniki kulinarne:

  • gotowanie produktów zbożowych al dente,
  • tworzenie zbilansowanych posiłków (podawanie ryżu z mięsem lub oliwą z oliwek, owoców z kefirem i orzechami),
  • ograniczanie rozdrabniania (musy i zupy kremy mają wyższy IG).

Taki jadłospis pomoże nam zmniejszyć apetyt, poprawi też nieprawidłowe wyniki badań glukozy we krwi.

Co wolno jeść, a czego nie wolno, by utrzymywać właściwy poziom cukru we krwi?

84909628_l
Zdrowa dieta pozwala utrzymać poziom cukru w ryzach.
123RF

Te produkty są wskazane na diecie cukrzycowej:

  • jaja
  • chude mięso
  • ryby
  • chudy nabiał
  • warzywa surowe oraz ugotowane al dente (nierozgotowane) np. brokuły
  • awokado
  • kwaśne owoce
  • pełne zboża, np. kasza gryczana, brązowy ryż, a także chleb pełnoziarnisty
  • grzyby
  • nasiona
  • pestki

Tego nie należy jeść, gdy ma się cukrzycę lub insulinooporność

  • Najważniejsze to zamienić produkty, po których gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi (czyli o wysokim indeksie glikemiczym – IG), na inne.
  • Niewskazane są rafinowane produkty obfitujące w skrobię, np. biały ryż, a także białe pieczywo oraz słodkie ciasta, przekąski, kolorowe napoje słodzone. Ich spożycie wywołuje tak szybki skok glukozy we krwi jak zjedzenie czystego cukru, a potem ilość glukozy gwałtownie spada, co z kolei wywołuje atak wilczego apetytu. Stąd prosta droga do cukrzycy i otyłości.
  • Zabronione są też wysokokaloryczne, tłuste mięsa, i wędliny, pasztety, smalec, tłusty nabiał.

W planowaniu posiłków pomoże internet. Trzeba wpisać do wyszukiwarki: „tabele indeksów glikemicznych” i z ich pomocą wybierać pokarmy o niskim lub średnim IG.

Jak zmienić nawyki żywieniowe podczas diety antycukrzycowej? 

  • Zaczynaj posiłki od zjedzenia warzyw. Dzięki temu zaspokoisz pierwszy głód i zjesz mniej.
  • Zrezygnuj z soli. Zastąp ją przyprawami, jak oregano, lubczyk, czarnuszka, majeranek.

Polecane produkty w diecie, która ma nie podwyższać poziomu glukozy we krwi

  • Jabłka
    Zawierają sycący błonnik, witaminę C i kwercetynę zapobiegającą zaćmie, która jest powikłaniem cukrzycy.
  • Brokuły
    są w nich substancje, które pomogą organizmowi kontrolować poziom glukozy.
  • Chude mięso
    Najlepiej gotować, piec lub dusić bez obsmażania.

Dieta antycukrzycowa na 3 dni

Dzień 1. (1515 kcal)

1. Śniadanie (ok. 420 kkcal)

Kanapki z hummusem

  • 2 duże kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
  • 1 łyżecz. masła, 3 łyżeczki humusu
  • 3 liście sałaty lub garść kiełków
  • 1 pomidor

2. Śniadanie (ok. 75 kcal)

  • owoce: 1 jabłko (150 g)

Obiad (ok. 500 kcal)

Kurczak z kaszą

  • 100 g fileta z kurczaka pokrój i zamarynuj w roztartym czosnku, soli i pieprzu.
  • Smaż na 1 łyżce oliwy, razem z 1 pokrojoną papryką i 1/2 cebuli.
  • Wymieszaj z gotowaną kaszą gryczaną (50 g „na sucho”).
  • Posyp słonecznikiem i natką.

Podwieczorek (ok. 170 kcal)

Zupa grzybowa

  • Wymoczone i odsączone 10 g suszonych grzybów odparuj na patelni, dolej 1 łyżkę oleju i chwilę podsmaż z 1 łyżką siekanej cebuli.
  • Dodaj 1 łyżeczkę masła i sól.
  • 100 g włoszczyzny zalej 1/2 l wody i gotuj do miękkości z pieprzem i zielem ang.
  • W połowie dodaj grzyby i wodę po ich moczeniu. Posyp natką.

Kolacja (ok. 350 kcal)

Sałatka

  • 2-3 garści miksu sałat
  • 1 starta na grubej tarce marchew
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki sosu winegret
  • 1 łyżecz. pestek dyni
  • 1 1/2 kromki chleba żytniego
  • 1/3 łyżecz. masła

Dzień 2. (1520 kcal)

1. Śniadanie (ok. 410 kcal)

Jajka na miękko

  • 2 jajka ugotowane na miękko
  • 2 kromki chleba orkiszowego
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania
  • 1 kiszony ogórek

2. Śniadanie (ok. 90 kcal)

Owoce

  • 2 szt. kiwi (150 g)

Obiad (ok. 490 kcal)

Pstrąg z ryżem brązowym

  • 100 g pstrąga pieczonego w folii z rozmarynem
  • 80 g ryżu brązowego (waga „na sucho”)
  • 250 g gotowanego brokuła, 1 łyżecz. oliwy do polania ryżu i warzyw
  • sól, pieprz do smaku

Podwieczorek (ok. 210 kcal)

Twarożek

  • 100 g chudego twarogu z 2 łyżkami chudego jogurtu naturalnego i 2 startymi rzodkiewkami
  • 1 kromka chleba orkiszowego
  • 1 łyżecz. szczypiorku do posypania kanapek

Kolacja (ok. 320 kcal)

Leczo warzywne

  • Ugotuj 50 g kaszy pęczak (waga „na sucho”) i zmieszaj z podsmażonymi na 1 łyżce oleju rzepakowego: 1 pomidorem, 1 małą cukinią (100 g), 1 cebulą, 1 ząbkiem czosnku.
  • Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.

Dzień 3. (1540 kcal)

Śniadanie (ok. 520 kcal)

Kanapka z pastą rybno-twarogową

  • 1 bułka grahamka
  • 1 łyżeczka masła
  • łyżki tuńczyka z wody utartego ze 100 g chudego twarogu i 1 łyżką chudego jogurtu
  • 1 papryka czerwona (150 g)

2. Śniadanie (ok. 150 kcal)

Zielony koktajl

  • 2 garści jarmużu
  • 1 średnie jabłko
  • 5 g migdałów
  • 200 ml mleka migdałowego

Obiad (ok. 330 kcal)

Indyk w musztardzie

  • Ugotuj 1 mały słodki ziemniak (batata).
  • Podsmaż na 1 łyżce masła ok. 200 g piersi indyka marynowanej w mieszaninie: 1 łyżki musztardy, po 1/2 łyżeczki. kurkumy i słodkiej papryki.
  • Jedz z 1 kiszonym ogórkiem.

Podwieczorek (ok. 190 kcal)

  • Jogurt z otrębami
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 brzoskwini, po 1 łyżce otrębów pszennych i płatków migdałowych

Kolacja (ok. 350 kcal)

Sałata lodowa z mozzarellą

  • 1/2 sałaty lodowej (ok 200 g)
  • 1 pomidor
  • 10 oliwek
  • 1 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 60 g ser mozzarella
  • 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego

 

Nasza ekspertka
Małgorzata Wilkowska
dietetyczka
dietoswiat.pl

Czytaj więcej