Jak przygotować zdrowy, domowy hummus? Szybki przepis na pyszne smarowidło do chleba i warzyw
Domowy hummus jest zdrowszy niż ten kupiony w sklepie, a bardzo łatwo i szybko możesz zrobić go sama
Fot. 123rf.com

Jak przygotować zdrowy, domowy hummus? Szybki przepis na pyszne smarowidło do chleba i warzyw

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, to nieodłączny element diety wegetariańskiej. Ze względu na dużą ilość białka z powodzeniem zastępuje mięso. Z tego samego powodu hummus wspomaga odchudzanie - białko daje uczucie sytości przez długi czas. Ponadto hummus pomaga pozbyć się zalegających w jelitach resztek pokarmu, przyspiesza metabolizm i ułatwia wypróżnianie. Ale to nie jedyna zaleta pasty z ciecierzycy. 

Z pełnych smaku i wartości odżywczych ziarenek cieciorki warto przyrządzić także domowy hummus! Hummus pomaga obniżyć cholesterol i kontrolować poziom cukru we krwi. Dziś pastę możesz kupić w większości marketów spożywczych. Ale będzie zdrowsza, gdy przygotujesz ją samodzielnie. To bardzo proste! Oto przepis na pyszne smarowidło bogate w odżywcze białko. Hummus jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ale też świeżych warzyw, np. marchewki, ogórka, papryki. Gotową pastę schowaj do zakręcanego słoiczka i trzymaj w lodówce przez tydzień.

Łatwy przepis na domowy hummus

133140538_m
Składniki hummusu zmiksuj w blenderze.
23RF

Składniki:

  • 20 dag cieciorki
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • do smaku oliwa, pasta sezamowa i sok z limonki
  • 2 małe ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. 20 dag ugotowanej lub dobrze osączonej z zalewy cieciorki zmiksuj w blenderze z czosnkiem na idealnie gładką masę.
  2. Dodaj curry.
  3. Wymieszaj do smaku z oliwą, pastą sezamową oraz sokiem z limonki.

 

Czytaj więcej