Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, to nieodłączny element diety wegetariańskiej. Ze względu na dużą ilość białka z powodzeniem zastępuje mięso. Z tego samego powodu hummus wspomaga odchudzanie - białko daje uczucie sytości przez długi czas. Ponadto hummus pomaga pozbyć się zalegających w jelitach resztek pokarmu, przyspiesza metabolizm i ułatwia wypróżnianie. Ale to nie jedyna zaleta pasty z ciecierzycy.
Z pełnych smaku i wartości odżywczych ziarenek cieciorki warto przyrządzić także domowy hummus! Hummus pomaga obniżyć cholesterol i kontrolować poziom cukru we krwi. Dziś pastę możesz kupić w większości marketów spożywczych. Ale będzie zdrowsza, gdy przygotujesz ją samodzielnie. To bardzo proste! Oto przepis na pyszne smarowidło bogate w odżywcze białko. Hummus jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ale też świeżych warzyw, np. marchewki, ogórka, papryki. Gotową pastę schowaj do zakręcanego słoiczka i trzymaj w lodówce przez tydzień.
Składniki:
Sposób przygotowania: