Cukrzyca typu 2 przez lata uchodziła za chorobę nieuleczalną. Tymczasem zdaniem naukowców specjalny plan dietetyczny plus wysiłek fizyczny pozwala całkowicie wyleczyć cukrzycę. Dieta dla diabetyka jest bardzo restrykcyjna i trwa 6 tygodni, ale dzięki niej trzustka i wątroba zaczynają produkować odpowiednią ilość insuliny. Po takiej kuracji poziom cukru we krwi stabilizuje się bez leków.
Nie od dziś wiadomo, że zmiana nawyków żywieniowych, która prowadzi do zmniejszenia masy ciała o 3-5 procent, sprzyja normalizacji stężenia glukozy we krwi. Ale dopiero naukowcom z Wielkiej Brytanii udało się udowodnić, że 3-5 miesięcy restrykcyjnej (do 850 kcal na dobę), dobrze zbilansowanej diety może spowodować całkowite wyleczenie cukrzycy typu 2 i to u osób, które chorują długotrwale (nawet 6 lat lub dłużej). Deficyt kalorii prowadzi bowiem do odtłuszczenia wątroby i trzustki, które znów zaczynają wytwarzać odpowiednią ilość insuliny (hormonu regulującego poziom glukozy we krwi).
W trwającym ponad rok badaniu DiRECT (Diabetes Remission Clinical Trial) sukces odniosło 80 proc. ochotników (schudli 15 kg i więcej). Uczestnicy badania musieli również być aktywni fizycznie (ale w sposób umiarkowany, by nie wytrącić organizmu z równowagi). Sport dla cukrzyków to lek! Pracujące mięśnie w trakcie wysiłku fizycznego zwiększają wychwyt glukozy, przez co obniża się zapotrzebowanie na insulinę. Wystarczy spokojna jazda na rowerze, rekreacyjne pływanie lub spacer (ok. 10 000 kroków dziennie), ale ok. 30 minut dziennie. Z czasem trwania eksperymentu pacjenci zaczęli włączać do jadłospisu inne produkty spożywcze.
Ale jednostkowe badania jeszcze nie przesądzają zaleceń. Dieta z ograniczeniem węglowodanów przyswajalnych może spowodować wyleczenie z cukrzycy typu 2, ale jest zbyt restrykcyjna, dlatego powinna trwać do 6 tygodni i to pod czujnym okiem specjalisty.
Śniadanie I
1 cienka kromka chleba żytniego pełnoziarnistego posmarowana margaryną miękką (1/4 łyżki), z cienkim plasterkiem pieczonego indyka plus warzywa: sałata, papryka czerwona, pomidor, ogórek
zmiksowany jogurt naturalny (do 200 ml, maks. 1% tłuszczu) z 1/2 szklanki owoców jagodowych (jagody, borówki, truskawki, maliny, porzeczki) woda mineralna, najlepiej niskosodowa z cytryną
Śniadanie II
serek wiejski naturalny (ok. 200 g) z rzodkiewką, szczypiorkiem, kilkoma listkami cykorii. Serek można zastąpić 2-3 łyżkami chudego twarogu (maks. 1% tłuszczu) z naturalnym jogurtem (ok. 150 ml) herbata zielona lub gorzka kawa zbożowa
Obiad
zupa z włoszczyzny (warzywa nierozgotowane), zabielona jogurtem (3 łyżki, maks. 1% tłuszczu) mały kotlet z mięsa mielonego (ewentualnie drób bez skóry) pieczony z pieczarkami (2 sztuki), olej rzepakowy (1 łyżeczka), przyprawy: czosnek, estragon, bazylia kasza gryczana (3 łyżki przed gotowaniem) nierozgotowana, lub kasza pęczak koktajl z wody mineralnej, marchwi, natki pietruszki, selera, garści jagód, octu z czerwonego wina
Podwieczorek
koktajl z kefiru (150 ml, maks. 1% tłuszczu), octu winnego lub soku z cytryny, szpinaku, posiekanych orzechów włoskich (1 łyżka), nasion sezamu (1/2 łyżeczki), mięty woda mineralna
Kolacja
1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40 g), posmarowana oliwą lub 1/4 łyżki miękkiej margaryny, z pomidorem, papryką i pastą jajeczną (1/4 jajka, łyżeczka oliwy z oliwek, szczypiorek) herbata ziołowa, np. z melisy