Wylecz cukrzycę dietą! Plan żywieniowy, który poprawi pracę trzustki i wątroby
Naukowcy udowodnili, że cukrzyce typu 2 można wyleczyć odpowiednią dietą
Fot. 123rf.com

Wylecz cukrzycę dietą! Plan żywieniowy, który poprawi pracę trzustki i wątroby

Cukrzyca typu 2 przez lata uchodziła za chorobę nieuleczalną. Tymczasem zdaniem naukowców specjalny plan dietetyczny plus wysiłek fizyczny pozwala całkowicie wyleczyć cukrzycę. Dieta dla diabetyka jest bardzo restrykcyjna i trwa 6 tygodni, ale dzięki niej trzustka i wątroba zaczynają produkować odpowiednią ilość insuliny. Po takiej kuracji poziom cukru we krwi stabilizuje się bez leków.

Nie od dziś wiadomo, że zmiana nawyków żywieniowych, która prowadzi do zmniejszenia masy ciała o 3-5 procent, sprzyja normalizacji stężenia glukozy we krwi. Ale dopiero naukowcom z Wielkiej Brytanii udało się udowodnić, że 3-5 miesięcy restrykcyjnej (do 850 kcal na dobę), dobrze zbilansowanej diety może spowodować całkowite wyleczenie cukrzycy typu 2 i to u osób, które chorują długotrwale (nawet 6 lat lub dłużej). Deficyt kalorii prowadzi bowiem do odtłuszczenia wątroby i trzustki, które znów zaczynają wytwarzać odpowiednią ilość insuliny (hormonu regulującego poziom glukozy we krwi).

Jakie ćwiczenia wspomogą dietę cukrzyka?

W trwającym ponad rok badaniu DiRECT (Diabetes Remission Clinical Trial) sukces odniosło 80 proc. ochotników (schudli 15 kg i więcej). Uczestnicy badania musieli również być aktywni fizycznie (ale w sposób umiarkowany, by nie wytrącić organizmu z równowagi). Sport dla cukrzyków to lek! Pracujące mięśnie w trakcie wysiłku fizycznego zwiększają wychwyt glukozy, przez co obniża się zapotrzebowanie na insulinę. Wystarczy spokojna jazda na rowerze, rekreacyjne pływanie lub spacer (ok. 10 000 kroków dziennie), ale ok. 30 minut dziennie. Z czasem trwania eksperymentu pacjenci zaczęli włączać do jadłospisu inne produkty spożywcze.

Ale jednostkowe badania jeszcze nie przesądzają zaleceń. Dieta z ograniczeniem węglowodanów przyswajalnych może spowodować wyleczenie z cukrzycy typu 2, ale jest zbyt restrykcyjna, dlatego powinna trwać do 6 tygodni i to pod czujnym okiem specjalisty.

Główne założenia diety leczącej cukrzycę

138688664_l
Dieta oparta jest na produktach o niskim indeksie glikemicznym
123rf.com
  • Dieta trwa 6 tygodni. Jest to dieta lecznicza i rygorystyczna, bo na dobę przyjmujemy do 900 kcal. Codziennie jemy zupę (z wyjątkiem zupy mlecznej) i kilka koktajli warzywnych. Pijemy przynajmniej 8 szklanek wody na dobę.
  • Jemy małe porcje, ale często: 5-6 posiłków codziennie w równych odstępach czasu co 3-4 godziny: śniadanie godz. 7.00, drugie śniadanie godz. 10.00, obiad godz. 13.00, podwieczorek godz. 16.00, kolacja godz. 19.00.
  • Większość tego, co na talerzu, przy każdym posiłku powinny stanowić warzywa, najlepiej surowe lub ugotowane al dente. Rozgotowane warzywa mają bowiem dużo wyższy indeks glikemiczny niż produkty surowe. Staramy się, aby warzywa znalazły się w każdym z trzech głównych posiłków. Eliminujemy cebulę surową, warzywa konserwowe (zielony groszek, kukurydzę, ciecierzycę) oraz gotowane: fasolę białą, groch, ziemniaki, seler, korzeń pietruszki.
  • Podstawowym źródłem energii powinny być węglowodany złożone: kasza gryczana, kasza pęczak, brązowy ryż, płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, żytni, graham, razowy, specjalne pieczywo ze znakiem „niski IG”.
  • Dozwolone jest jedzenie chudego mięsa (najlepiej drób bez skóry) i świeżych ryb (dorsz, mintaj, morszczuk, sola, flądra, pstrąg). Zabronione są tłuste ryby (węgorz, śledź, łosoś, szproty).
  • Eliminujemy z diety cukry proste: cukier, miód, dżemy, ciastka i desery, słodziki (syrop z agawy, cukier trzcinowy, słody ze zbóż, np. ryżowy). Zamiast soli używamy ziół i soku z cytryny.
  • Zakazana jest większość owoców, bo zawierają sporo cukru, np. banany, winogrona, mango, mandarynki, gruszki, ananasy, jabłka. Dozwolone są owoce jagodowe: jagody, borówki, truskawki, maliny, porzeczki (są cenne ze względu na wysoką zawartość błonnika). Nie pijemy soków owocowych, bo powodują szybszy wzrost glukozy we krwi – 1 l soku ok. 500 kcal.
  • Wykluczamy produkty z białej mąki, a także kukurydzianej, kuskus, kasze jaglaną i mannę, biały ryż, wafle ryżowe.
  • Tłuszcze zwierzęce zastępujemy roślinnymi (np. olejami). Tłuste mleko i jego przetwory – produktami fermentowanymi do 2 proc. tłuszczu. Wykluczamy masło, ze względu na wysoką zawartość cholesterolu – ok. 30 mg w jednej łyżce. Zastępujemy je miękką margaryną lub oliwą z oliwek. Niezalecany jest olej kokosowy.
  • Nie jemy produktów, szczególnie owoców między posiłkami – wówczas szybko rośnie poziom glukozy we krwi.
  • Pamiętamy, że producenci dla poprawy smaku dodają cukier do jogurtów owocowych, pieczywa (chleb tostowy, kajzerki), płatków śniadaniowych, ketchupu, sosów, a nawet wód smakowych.
  • Gotujemy na wodzie lub na parze.
  • Wykluczamy alkohol, papierosy.

Przykładowy dzienny jadłospis na obniżenie cukru

Śniadanie I

1 cienka kromka chleba żytniego pełnoziarnistego posmarowana margaryną miękką (1/4 łyżki), z cienkim plasterkiem pieczonego indyka plus warzywa: sałata, papryka czerwona, pomidor, ogórek

zmiksowany jogurt naturalny (do 200 ml, maks. 1% tłuszczu) z 1/2 szklanki owoców jagodowych (jagody, borówki, truskawki, maliny, porzeczki) woda mineralna, najlepiej niskosodowa z cytryną

Śniadanie II

serek wiejski naturalny (ok. 200 g) z rzodkiewką, szczypiorkiem, kilkoma listkami cykorii. Serek można zastąpić 2-3 łyżkami chudego twarogu (maks. 1% tłuszczu) z naturalnym jogurtem (ok. 150 ml) herbata zielona lub gorzka kawa zbożowa

Obiad

zupa z włoszczyzny (warzywa nierozgotowane), zabielona jogurtem (3 łyżki, maks. 1% tłuszczu) mały kotlet z mięsa mielonego (ewentualnie drób bez skóry) pieczony z pieczarkami (2 sztuki), olej rzepakowy (1 łyżeczka), przyprawy: czosnek, estragon, bazylia kasza gryczana (3 łyżki przed gotowaniem) nierozgotowana, lub kasza pęczak koktajl z wody mineralnej, marchwi, natki pietruszki, selera, garści jagód, octu z czerwonego wina

Podwieczorek

koktajl z kefiru (150 ml, maks. 1% tłuszczu), octu winnego lub soku z cytryny, szpinaku, posiekanych orzechów włoskich (1 łyżka), nasion sezamu (1/2 łyżeczki), mięty woda mineralna

Kolacja

1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40 g), posmarowana oliwą lub 1/4 łyżki miękkiej margaryny, z pomidorem, papryką i pastą jajeczną (1/4 jajka, łyżeczka oliwy z oliwek, szczypiorek) herbata ziołowa, np. z melisy

Czytaj więcej