Cordon bleu to jeden z najpopularniejszych kotletów. Połączenie kotleta schabowego lub filetu z kurczaka z szynką i rozpływającym się serem to doskonały pomysł na obiad. Choć oryginalnie kotlet szwajcarski przygotowuje się z cielęcego sznycla, to w naszej wersji zastąpisz go kotletem schabowym. Z czym go łączyć i jak podawać?
Kotlet szwajcarski, oryginalnie cordon bleu dosłownie oznacza... niebieski sznur. Pochodzi - jak sama nazwa wskazuje - ze Szwajcarii i jest to stosunkowo nowe daie. Początki cordon bleu datują się na lata 40. XX w. Pierwsza wzmianka o tej potrawie znajduje się w książce kucharskiej z 1949 roku.
Oryginalnie cordon bleu to panierowane danie mięsne, składające się z sera i szynki owiniętych sznyclem cielęcym. Z czasem w USA pojawiła się też wersja kotleta wykonana z użyciem mięsa kurczaka zamiast cielęciny, a obecnie używa się dowolnego rodzaju mięsa. W Polsce bardzo często do przygotowania tej potrawy używa się kotletów schabowych. W takiej wersji płaty mięsa są mocniejsze i jest mniejsze ryzyko, że ser wypłynie. Ponadto brzegi kotleta schabowego łatwiej złączyć tak, aby całość się nie rozpadła.
Cordon bleu z wieprzowiny najlepiej łączyć z puree ziemniaczanym i buraczkami na ciepło, natomiast w wersji z kurczakiem najlepiej będzie smakować z ryżem lub frytkami i surówką z pomidorów, ogórków, sałaty i rukoli polanej sosem vinegret.
Składniki:
Sposób przygotowania: