Cordon bleu, czyli kotlet szwajcarski ze schabu. Przepis na doskonały obiad
Cordon bleu to tradycyjne szwajcarskie danie
Fot. 123rf.com

Cordon bleu, czyli kotlet szwajcarski ze schabu. Przepis na doskonały obiad

Cordon bleu to jeden z najpopularniejszych kotletów. Połączenie kotleta schabowego lub filetu z kurczaka z szynką i rozpływającym się serem to doskonały pomysł na obiad. Choć oryginalnie kotlet szwajcarski przygotowuje się z cielęcego sznycla, to w naszej wersji zastąpisz go kotletem schabowym. Z czym go łączyć i jak podawać?

Kotlet szwajcarski, oryginalnie cordon bleu dosłownie oznacza... niebieski sznur. Pochodzi - jak sama nazwa wskazuje - ze Szwajcarii i jest to stosunkowo nowe daie. Początki cordon bleu datują się na lata 40. XX w. Pierwsza wzmianka o tej potrawie znajduje się w książce kucharskiej z 1949 roku. 

Jak się robi cordon bleu?

Oryginalnie cordon bleu to panierowane danie mięsne, składające się z sera i szynki owiniętych sznyclem cielęcym. Z czasem w USA pojawiła się też wersja kotleta wykonana z użyciem mięsa kurczaka zamiast cielęciny, a obecnie używa się dowolnego rodzaju mięsa. W Polsce bardzo często do przygotowania tej potrawy używa się kotletów schabowych. W takiej wersji płaty mięsa są mocniejsze i jest mniejsze ryzyko, że ser wypłynie. Ponadto brzegi kotleta schabowego łatwiej złączyć tak, aby całość się nie rozpadła. 

Cordon bleu z wieprzowiny najlepiej łączyć z puree ziemniaczanym i buraczkami na ciepło, natomiast w wersji z kurczakiem najlepiej będzie smakować z ryżem lub frytkami i surówką z pomidorów, ogórków, sałaty i rukoli polanej sosem vinegret. 

Cordon bleu ze schabu

172649919_m
Cordon bleu ze schabu
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych
  • 6 plastrów szynki
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • mąka, olej
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, granulowany czosnek

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety rozbij na duże cienkie plastry. Natrzyj je z dwóch stron solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Na połówce każdego kotleta ułóż plaster szynki, a na nim plasterek żółtego sera. Posyp koperkiem. 2 Płaty złóż, brzegi zbij tłuczkiem.
  2. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Jajka rozkłóć w miseczce. Na talerzykach umieść po kilka łyżek mąki i bułki tartej. Kotlety obtaczaj w mące, zanurzaj w jajkach i panieruj w bułce tartej. Smaż po kilka minut z każdej strony.

 

 

Czytaj więcej