Cordon bleu, czyli inaczej kotlet szwajcarski to panierowane mięso z serowym nadzieniem. Najczęściej zawijańce przygotowuje się ze sznycla, jednak wersja z kurczakiem jest równie pyszna. Dodaj do tego pyszne ziemniaczane purée i ulubioną sałatkę, by stworzyć obiad doskonały!
Cordon bleu, inaczej kotlet szwajcarski to popularne panierowane danie mięsne na obiad. Według pierwotnego przepisu składa się z sera i szynki owiniętych sznyclem cielęcym. Z czasem w USA pojawiła się też wersja kotleta wykonana z użyciem mięsa kurczaka zamiast cielęciny. Obecnie stosuje się także inne rodzaje mięsa, np. wieprzowinę.
Początki cordon bleu datują się na lata 40. XX w. w Szwajcarii. Pierwsza wzmianka o tej potrawie znajduje się w książce kucharskiej z 1949 roku, a o wersji z mięsem kurczaka jako pierwszy napisano w The New York Times w roku 1967.
Czas przygotowania: 30 min
Koszt: 3-3,50 zł/porcja
Liczba kalorii: 330 kcal/porcja
Liczba porcji: 6
Składniki:
Sposób przygotowania: