Cordon bleu z kurczaka, czyli szwajcarski sposób na pyszne kotlety. Sprawdź, jak przygotować
Cordon bleu z kurczaka to amerykańska wersja popularnego szwajcarskiego kotleta
Fot. 123RF

Cordon bleu z kurczaka, czyli szwajcarski sposób na pyszne kotlety. Sprawdź, jak przygotować

Cordon bleu, czyli inaczej kotlet szwajcarski to panierowane mięso z serowym nadzieniem. Najczęściej zawijańce przygotowuje się ze sznycla, jednak wersja z kurczakiem jest równie pyszna. Dodaj do tego pyszne ziemniaczane purée i ulubioną sałatkę, by stworzyć obiad doskonały!

Cordon bleu, inaczej kotlet szwajcarski to popularne panierowane danie mięsne na obiad. Według pierwotnego przepisu składa się z sera i szynki owiniętych sznyclem cielęcym. Z czasem w USA pojawiła się też wersja kotleta wykonana z użyciem mięsa kurczaka zamiast cielęciny. Obecnie stosuje się także inne rodzaje mięsa, np. wieprzowinę. 

Początki cordon bleu datują się na lata 40. XX w. w Szwajcarii. Pierwsza wzmianka o tej potrawie znajduje się w książce kucharskiej z 1949 roku, a o wersji z mięsem kurczaka jako pierwszy napisano w The New York Times w roku 1967.

Cordon bleu z kurczaka

 

Czas przygotowania: 30 min

Koszt: 3-3,50 zł/porcja

Liczba kalorii: 330 kcal/porcja

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 6 mniejszych pojedynczych piersi kurczaka
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 6 plastrów wędzonej lub gotowanej szynki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
  • szklanka bułki tartej
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piersi opłucz starannie pod bieżącą wodą, odetnij błonki. Osusz mięso na papierowym
    ręczniku kuchennym, rozkrój na pół, tak by powstał duży płat.
  2. Przykryj go folią spożywczą i ostrożnie rozbij.
  3. Rozbite płaty oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułóż plaster szynki, a na nim plaster żółtego sera. Złóż mięso na pół, tworząc pakieciki. Brzegi zbij tłuczkiem, aby się połączyły.
  4. Jajka rozkłóć. Na osobne talerze wysyp mąkę oraz bułkę tartą.
  5. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Pakieciki obtaczaj w mące (jej nadmiar strząśnij), zanurzaj
    w jajku, a potem panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano.

Czytaj więcej