Wegetariańskie chłodniki na gorące dni. 4 przepisy na tradycyjne i oryginalne zupy
14.08.2023 12:57
Chłodniki często goszczą na polskich stołach, szczególnie latem. Najlepiej nam znanym jest oczywiście chłodnik litewski, ale nie jesteśmy jedynymi w Europie amatorami zup na zimno. Wypróbuj nasze przepisy na wegetariańskie chłodniki: litewski na botwince, hiszpańskie gazpacho, bałkański tarator, chłodnik z zielonego groszku i chłodnik z cukinii.
Chłodnik to popularna zupa podawana na zimno, nawet poniżej temperatury pokojowej. Wzorcowo powinna być schłodzona do temperatury poniżej 14°C. Głównym jej składnikiem są zmiksowane bądź poszatkowane warzywa lub owoce. Wiele spośród kuchni narodowych posiada w swoim menu popularne wersje chłodników.
Z czego zrobić chłodnik?
W naszym kraju najbardziej popularnym jest oczywiście chłodnik litewski, który - wbrew swojej nazwie - jest też naszą rodzimą potrawą. Chłodnik litewskie to zupa, której podstawę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (współcześnie często zastępowanymi przez kefir, jogurt albo maślankę) wraz z dodatkami, takimi jak: surowy ogórek, koperek, jajko na twardo, a w wersji klasycznej – szyjki rakowe. Wbrew tradycji i pierwotnym przepisom na chłodnik, we współczesnych recepturach do chłodnika litewskiego nie dodaje się wywarów mięsnych, mięsa ani ryb, natomiast jako dodatek pojawiają się rzodkiewka czy szczypiorek.
Gazpacho to z kolei tradycyjny hiszpański chłodnik pochodzący z Andaluzji. W jego skład wchodzą przede wszystkim surowe warzywa, ocet i oliwa z dodatkiem rozmoczonego chleba. W niektórych przepisach papryka jest jednak palona wręcz do czarnego koloru, później spalenizna jest zdrapywana, a następnie miksowana z resztą składników. Niegdyś składniki gazpacho krojone były ręcznie, obecnie zazwyczaj do ich rozdrobnienia używa się miksera. Do zupy często podaje się umieszczone w osobnych miseczkach dodatki (np. okruchy chleba, drobno pokrojone warzywa, jajka, szynkę, oliwki czy orzechy), które można według uznania samemu dorzucać do zupy.
Tarator jest natomiast chłodnikiem pochodzącym ze słonecznych bałkanów, a konkretnie Bułgarii. Przygotowuje się go z jogurtu, wody, zsiadłego mleka, utartego lub posiekanego świeżego ogórka, oleju słonecznikowego (lub oliwy z oliwek), posiekanego kopru oraz roztartego czosnku z odrobiną soli. W przypadku nie dość kwaśnego mleka dodawany jest ocet winny. Oziębiony tarator posypuje się zmielonymi orzechami. Zamiast nich można dodać dwa ugotowane na twardo i pokrajane jajka. Tarator podaje się na zimno i co ciekawe, najczęściej jako przystawkę, nie danie obiadowe.
Wypróbuj nasze przepisy na wegetariańskie chłodniki: tradycyjny litewski, gazpacho i tarator oraz nowoczesny chłodnik z zielonego groszku.
Wegetariański chłodnik litewski na botwince
Składniki:
2 pęczki botwinki z buraczkami
1 litr bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany 12-proc.
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka zsiadłego mleka
3 szklanki jogurtu
1 pęczek rzodkiewek
1 ogórek sałatkowy
6 jajek
sól
Sposób przygotowania:
Botwinkę oczyść, opłucz i posiekaj. Bulion zagotuj, włóż do niego botwinkę. Posól. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 15 minut.
Jajka włóż do garnka. Zalej wodą z dodatkiem łyżeczki soli. Ugotuj na twardo (około 10 minut). Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz, wystudź.
Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru. Wlej do garnka z botwinką. Dodaj sok z cytryny. Wystudź, wstaw do lodówki na 1 godz.
Rzodkiewki oczyść i umyj, ogórek obierz. Warzywa posiekaj albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wrzuć do zupy. Wymieszaj ją z jogurtem oraz mlekiem. Ponownie wstaw do lodówki na 1 godz. Rozlej do miseczek. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Udekoruj.
Nasza rada:
Przed włożeniem jajka do garnka z wodą, nakłuj je szpilką. Dzięki temu skorupka nie pęknie w czasie gotowania.
Wegetariański chłodnik z zielonym groszkiem
Składniki:
3 szklanki zielonego groszku
1 cukinia
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju
5 szklanek bulionu warzywnego
po 4 gałązki natki i melisy cytrynowej
1 szklanka maślanki
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
cukier
Sposób przygotowania:
Groszek gotuj ok. 15 min w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz, potnij. Cukinię oczyść, umyj, pokrój na kawałki.
W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż ziemniaki oraz cukinię. Smaż je 2-3 minuty. Oprósz solą i pieprzem. Dolej bulion, gotuj 15 minut.
Zioła opłucz, osusz, listki oderwij, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Wrzuć z groszkiem do zupy 5 min przed końcem gotowania. Zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny. Schładzaj 2 godziny.
Zupę rozlej do talerzy, polej roztrzepaną maślanką i przemieszaj, by powstał ozdobny wzorek. Udekoruj listkami natki i melisy. Podawaj z pszennymi grzankami.
Nasza rada:
Maślankę w nieotwartym jeszcze pojemniku przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Po otwarciu zużyj maślankę w ciągu tygodnia.
Wegetariański chłodnik gazpacho
Składniki:
4 tosty
1 cebula
2 żółte papryki
2 ząbki czosnku
1 ogórek
6 żółtych pomidorów
4 łyżki oliwy
2 łyżki białego octu winnego
sól
pieprz
kurkuma
kolorowe pomidorki,
zielona papryczka i bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
Tosty okrój, środki potnij w kosteczkę. Pomidory umyj, skórkę nakłuj widelcem w kilku miejscach. Włóż do wrzątku. Po minucie wyjmij.
Sparzone pomidory obierz i oczyść z pestek. Miąższ pomidorów potnij na kawałki. Papryki oczyść z pestek, strąki opłucz i wraz z ogórkiem pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, wymieszaj z pokrojonymi tostami, kawałkami pomidorów i papryki.
Trochę kosteczek ogórków pozostaw do dekoracji, resztę wrzuć do zupy. Dolej oliwę, zmiksuj. Zupę przypraw do smaku octem, kurkumą, solą i pieprzem. Schładzaj przez 1 godzinę w lodówce.
Rozlej do miseczek. Przed podaniem udekoruj kosteczkami ogórka, pokrojoną w plasterki zieloną papryką i pomidorkami pokrojonymi na połówki oraz listkami bazylii.
Nasza rada:
Nie masz czasu na długie chłodzenie gazpacho w lodówce? Przed podaniem wrzuć do zupy kostki lodu (po 2–3 na porcję).
Wegetariański chłodnik tarator z orzechami
Składniki:
4 ogórki sałatkowe
1/2 szklanki orzechów włoskich
6 ząbków czosnku
1 pęczek koperku
4 łyżki + trochę oliwy do skropienia
4 szklanki jogurtu naturalnego
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
sól
biały pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki umyj, połowę grubo zetrzyj, resztę pokrój w kostkę. Starte ogórki posól i odstaw na 10-15 minut, by puściły sok. Dobrze odciśnij.
Koperek opłucz, trochę zostaw do dekoracji, a pozostałe gałązki drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Orzechy mieszając, upraż na patelni bez tłuszczu. Przestudź je, a potem krótko zmiksuj w malakserze albo drobno posiekaj.
Jogurt połącz z kwaśną śmietaną. Dodaj starte oraz pokrojone w kostkę ogórki, czosnek oraz koperek. Wymieszaj z oliwą oraz posiekanymi orzechami. Całość przypraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Schładzaj przez 1 godzinę.
Gotowy chłodnik rozlej do miseczek. Przed podaniem skrop oliwą i udekoruj odłożonymi gałązkami koperku.
Nasza rada:
Jak szybko rozdrobnić wyłuskane orzechy? Przykryj je pergaminem i wałkuj jak ciasto. Po chwili orzechy rozpadną się na kawałki.