Chłodniki na upalne dni. Orzeźwiające, pyszne, pełne witamin
Chłodnik ogórkowy z jajkiem.
Fot. 123RF

Chłodniki na upalne dni. Orzeźwiające, pyszne, pełne witamin

Co zjeść na lekki obiad w ciepły dzień? Zimna warzywna zupa na maślance i jogurcie to jest to! Takie danie wystarczająco nas nasyci, orzeźwi i nawodni organizm. Chłodnik miętowy z zielonego groszku i chłodnik ogórkowy z jajkiem – oto nasze propozycje.

Chłodnik to wymarzona zupa na lato – nie ma lepszej propozycji na lekki obiad, gdy na dworze panuje upał! Najlepszą bazę pod chłodniki stanowią kefir i mleko, chociaż chłodnik można przygotować również na wywarze mięsnym, warzywnym albo na zakwasie.

Jak przygotować idealny chłodnik?

 

  • Jeśli chcemy, aby chłodnik był bardziej orzeźwiający, wtedy przygotujmy go na kefirze. 
  • Aby zlikwidować gorycz niektórych warzyw, np. szczawiu i botwinki, należy je sparzyć, a dopiero potem pokroić.
  • Najwięcej wartości odżywczych mają chłodniki przyrządzone z surowych warzyw na bazie jogurtu. Te przygotowywane na wywarze mięsnym są bardziej kaloryczne i nie zawsze sprawdzą się jako propozycja na lekki obiad.
  • Na chłodniki owocowe doskonale nadają się owoce zarówno krajowe, jak i egzotyczne: truskawki, melon, arbuz czy rabarbar. Pamiętajmy, że zupę przed podaniem musimy chłodzić przez kilka godzin.
  • Chłodniki z warzyw warto doprawić świeżymi ziołami oraz intensywnymi przyprawami, np. do ogórków będzie pasować świeża mięta, a do marchewki kminek.
  • Do słodkich chłodników, np. z truskawek, warto dołożyć prawdziwą wanilię lub miód. Zbyt słodki smak najlepiej przełamać, dodając kilka kropel soku z limonki.

Chłodnik miętowy z zielonego groszku

163439879_m
Chłodnik miętowy z zielonego groszku.
123RF

Składniki

  • 50 dag zielonego groszku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pęczek mięty
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • po 1 i 1/3 szklanki maślanki i kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • grzanki jako dodatek

Przygotowanie

  1. Seler oczyść, pokrój na kawałeczki. Szalotki i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż (około 3 minuty) seler naciowy. Dodaj do niego groszek. Ponownie do garnka włóż czosnek i cebulę.
  2. Warzywa zalej bulionem. Gotuj przez 5-7 minut. Zdejmij z ognia, dodaj listki mięty i zmiksuj. Po przestudzeniu wymieszaj ze śmietaną i maślanką. Przypraw solą oraz pieprzem. Schładzaj 2 godziny. Udekoruj i posyp grzankami.

Wersja chłodnika na wzmocnienie serca

Osobom z chorobami układu krążenia zaleca się, by ograniczały w diecie tłuszcze nasycone. Przyczyniają się one bowiem do rozwoju miażdżycy oraz choroby wieńcowej.

Dlatego zastąp śmietanę jogurtem naturalnym. Ten zamiennik zmniejszy kaloryczność zupy i wzbogaci danie o korzystne dla układu pokarmowego bakterie probiotyczne.

Chłodnik ogórkowy z jajkiem

150869684_m
Chłodnik ogórkowy z jajkiem.
123RF

Składniki

  • 2 ogórki sałatkowe
  • 1 pęczek mały koperku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki gęstego jogurtu
  • 2 dymki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

  1. Ogórki, dymki, rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w kosteczkę. Koperek opłucz. Trochę koperku zostaw, resztę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Do miseczki wrzucić 2/3 rozdrobnionych składników, dodaj sok z cytryny. Zalej bulionem i jogurtem. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  3. Schładzaj 2 godziny. Przed podaniem posyp resztą warzyw. Udekoruj odłożonym koperkiem. Serwuj z jajkami pokrojonymi na połówki.

Wersja chłodnika przy problemach żołądkowych

Z wiekiem układ pokarmowy gorzej sobie radzi z trawieniem surowego czosnku, dając przykre dolegliwości (uczucie rozpierania w nadbrzuszu, pieczenie).

Dlatego czosnek sparz lub dodaj go w formie kiszonej. Zminimalizuje to obecność związków siarki odpowiedzialnych za ostry smak i bolesne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Chłodnik paprykowy

 

Czytaj więcej