Zielony krem z groszku. Smaczna i zdrowa zupa w wersji wegetariańskiej i mięsnej
Zupa krem z zielonego groszku
Fot. 123rf.com

Zielony krem z groszku. Smaczna i zdrowa zupa w wersji wegetariańskiej i mięsnej

Krem z zielonego groszku to znakomita zupa na wiosnę i oryginalny pomysł na obiad. Najlepsza będzie przygotowana z młodej włoszczyzny oraz słodkiego groszku, jeszcze w strączkach. Zupa jest pyszna zarówno w podstawowej wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem chrupiącego boczku lub bekonu. 

Zielony groszek jest nie tylko bardzo smaczny. Zarówno groszek świeżo zebrany, jak i mrożony jest ważnym sprzymierzeńcem zdrowia. Dlaczego?

Zielony groszek uchodzi za warzywo ważny w profilaktyce osteoporozy – zawiera dużo witaminy K, która ułatwia przyswajanie wapnia. Wzmacnia serce i chroni przed zawałem – to z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B (szczególnie tiaminy). Ma wiele wit. C, A i kwasu foliowego, mającego zbawienny wpływ na układ nerwowy. Krem z zielonego groszku jest zatem pyszną i zdrową propozycją na zupę – i to o każdej porze roku!

Zupa krem z groszku

89139775_m
Krem z zielonego groszku.
123RF

Wartość kaloryczna 1 porcji: 241 kcal

Czas przygotowania: 40 min

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 500 g słodkiego groszku, jeszcze w strączkach
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 młode ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • łyżka gęstej śmietany
  • garść mikrolistków, np. rukoli lub mięty

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę zalej litrem wody, dodaj ziele angielskie i listek laurowy, gotuj 15 minut. Seler naciowy i ziemniaki pokrój i podsmaż na oliwie.
  2. Wyjmij z bulionu marchewki, dodaj ziemniaki, seler i obrany groszek. Gotuj 5 minut. Zmiksuj na krem.
  3. Dopraw do smaku, dodaj śmietanę. Podawaj z mikrolistkami i podgrzanym pieczywem, natartym czosnkiem.

Nasza rada:

Zupa zyska wyrazistszy smak, jeśli dodasz do niej 2-3 plasterki wędzonego boczku lub bekonu. Pokrój wędlinę w kostkę i obsmaż na chrupko na rozgrzanej patelni.

Czytaj więcej