Krem z zielonego groszku to znakomita zupa na wiosnę i oryginalny pomysł na obiad. Najlepsza będzie przygotowana z młodej włoszczyzny oraz słodkiego groszku, jeszcze w strączkach. Zupa jest pyszna zarówno w podstawowej wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem chrupiącego boczku lub bekonu.
Zielony groszek jest nie tylko bardzo smaczny. Zarówno groszek świeżo zebrany, jak i mrożony jest ważnym sprzymierzeńcem zdrowia. Dlaczego?
Zielony groszek uchodzi za warzywo ważny w profilaktyce osteoporozy – zawiera dużo witaminy K, która ułatwia przyswajanie wapnia. Wzmacnia serce i chroni przed zawałem – to z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B (szczególnie tiaminy). Ma wiele wit. C, A i kwasu foliowego, mającego zbawienny wpływ na układ nerwowy. Krem z zielonego groszku jest zatem pyszną i zdrową propozycją na zupę – i to o każdej porze roku!
Wartość kaloryczna 1 porcji: 241 kcal
Czas przygotowania: 40 min
Przepis na: 4 porcje
Zupa zyska wyrazistszy smak, jeśli dodasz do niej 2-3 plasterki wędzonego boczku lub bekonu. Pokrój wędlinę w kostkę i obsmaż na chrupko na rozgrzanej patelni.