Kremowe zupy z młodych jarzyn z pysznymi dodatkami. Lekkie i sycące
Zupa krem z kalafiora i młodych ziemniaczków.
Fot. 123RF

Kremowe zupy z młodych jarzyn z pysznymi dodatkami. Lekkie i sycące

Pyszne, wiosenne zupy z młodych jarzyn zasmakują całej rodzinie. Są lekkie, ale sycące, ponieważ podane z odżywczymi dodatkami. Oto cztery świetne przepisy: zupa krem z marchewki z kalarepką, podana z tortellini, zupa krem z kalafiora z ziemniakami i jajkiem w koszulce, zupa krem z pomidorów z papryką i serem feta oraz szpinakowa z brokułami z dodatkiem drobiowych szaszłyków. 

Zupa krem z marchewki i kalarepki, podana z tortellini 

31357513_l
Zupa - krem marchewkowy z kalarepką
123RF

Składniki:

  • 4 młode marchewki,
  • 2 młode kalarepki,
  • 1/2 pęczka włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1/2 op. tortellini z ricottą i szpinakiem,
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • mielony imbir,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, kalarepki, cebulę i włoszczyznę obierz, opłucz i pokrój. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, mieszając, usmaż ją na szklisto. Dołóż marchewki i kalarepki. Oprósz imbirem i papryką. Smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dolej bulion. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20 minut).
  2. Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zupę zmiksuj. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, imbirem i gałką. Rozlej do miseczek. Do każdej porcji włóż po kilka pierożków.
  3. Tortellini możesz serwować także jako samodzielne danie obiadowe. Wyśmienite będą np. z sosem pomidorowym lub masłem szałwiowym.

Zupa krem z kalafiora z ziemniakami i jajkiem w koszulce

145797789_m
Zupa krem z kalafiora z ziemniakami.
123RF

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 4-6 młodych ziemniaków,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek śmietany 18 proc.,
  • 5 jajek,
  • sól,
  • przyprawa curry,
  • 3 łyżki octu,
  • rukola

Przygotowanie:

  1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, pokrój. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Oprósz curry, dołóż ziemniaki i kalafior. Gotuj je do miękkości (ok. 20 minut). Zmiksuj. Wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku solą oraz curry.
  2. Jajka kolejno wybij do filiżanki, uważając, by nie uszkodzić żółtek. Ostrożnie przelej do posolonej wrzącej wody z octem. Białko zbieraj łyżką, formując owalny kształt. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Gotowe jajka wyjmij łyżką cedzakową. Zupę rozlej do miseczek. Do każdej porcji włóż jedno jajko w koszulce i udekoruj zupę listkami rukoli.
  3. Przed włożeniem jajka do wrzątku mocno zamieszaj wodę. Jajko wtedy nie opadnie na dno, ponadto wirująca woda nada jajku ładniejszy kształt.

Zupa krem z pomidorów i papryki z fetą i bazyliowym pesto

64611562_l
Zupa - krem pomidorowy z papryką.
123RF

Składniki:

  • 8-10 świeżych pomidorów,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 1 mała papryczka chili,
  • sól,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 6 łyżeczek pesto,
  • 30 dag fety

Przygotowanie:

  1. Papryki posmaruj odrobiną oliwy. Piecz ok. 30 minut w 240 st., aż na strąkach zaczną pojawiać się brązowe
    plamki. Wtedy wyjmij papryki i przykryj folią spożywczą. Po 20 minutach strąki obierz ze skórek, podważając je czubkiem noża, oczyść z pestek. Pomidory ponakłuwaj widelcem, sparz, obierz, oczyść.
  2. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na
    pozostałej oliwie. Dołóż chili oraz papryki i pomidory. Poczekaj, aż całość zawrze, potem przypraw solą i gałką muszkatołową. Gotuj 10 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Rozlej do miseczek. Przed podaniem posyp pokruszoną fetą oraz polej sosem pesto.
  3. Nie masz czasu na pieczenie papryki? Wbij strąk na widelec i obracając, opiekaj nad palnikiem kuchenki gazowej, aż zbrązowieje.

Zupa krem szpinakowa z brokułami i drobiowymi szaszłykami

96734189_m
Krem ze szpinaku u brokułów.
123 RF

 

Składniki:

  • 40 dag szpinaku,
  • 1 młody por,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 brokuł,
  • 6 szklanek bulionu warzywnego,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 4 łyżki jogurtu,
  • po 2 łyżki zielonego i czerwonego pesto,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Filet rozetnij na 2 płaty, rozbij je. Przypraw. Jeden z płatów posmaruj zielonym pesto, a drugi – czerwonym. Zwiń. Każdy z rulonów potnij na 6 plasterków. Przygotuj 4 długie wykałaczki. Nabijaj na nie po 3 ślimaczki. Szaszłyki piecz 20 minut w 180 st. Szpinak, por i brokuł oczyść, opłucz. Warzywa pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, umyj, potnij w kostkę.
  2. Jeśli chcesz, by szaszłyki były mniej kaloryczne, posmaruj kurczaka twarożkiem z posiekaną bazylią i czerwoną papryką.
  3. W garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej warzywa. Zalej je bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Potem całość zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem. Zupę rozlej do kokilek. Wlej po 1 łyżce jogurtu, lekko przemieszaj widelcem. Zupę podawaj z szaszłykami.
  4. Jeśli chcesz, by szaszłyki były mniej kaloryczne, posmaruj kurczaka twarożkiem z posiekaną bazylią i czerwoną papryką.

 

 

Czytaj więcej