Idealnie miękka konfitowana kaczka. Jej sekret polega na wcześniejszym natarciu udek z kaczki solą i długim pieczeniu, także w wytopionym z mięsa tłuszczu. Spróbuj koniecznie tego rozpływającego się w ustach mięsa!
Confit z kaczki to tradycyjna potrawa francuska. Konfitowanie polega na marynowaniu mięsa w soli, a następnie powolnym pieczeniu. Udka z kaczki przyrządzone w ten sposobów wyjdą idealnie. Wypróbuj koniecznie ten przepis, jeśli szukasz pomysłu na odświętne danie.
Confit to nazwa starej francuskiej metody przygotowywania drobiu, szczególnie kaczki i gęsi. Przepis jest dość prosty, ale wymaga sporo czasu. Warto go jednak poświęcić, bo efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania – mięso będzie idealnie miękkie, a przy tym zachowa swoją soczystość i kruchość.
Konfitowanie polega na natarciu solą kaczki (potem można ją pozostawić w lodówce na cały dzień), a następnie powolnym gotowaniu (w piekarniku lub na kuchence) jej przez co najmniej trzy godziny. Bardzo ważne jest utrzymywanie niskiej temperatury. W piekarniku zaczynamy od 120°C.
Taką kaczkę możemy przechowywać w lodówce i dzięki temu mieć dania na kilka dni. Wystarczy wrzucić udka na patelnię i odgrzać. Można podawać je z zapiekanymi jabłkami lub do obiadu z puree z ziemniaków, pieczonymi ziemniaczkami lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką.
Przygotowanie: ok. 215 minut
Kaloryczność: ok. 710 kcal
Koszt porcji: ok. 13 zł
Liczba porcji: 6 porcji
Składniki
Przygotowanie