Co to jest żywność przetworzona? Najpopularniejsze produkty i na co zwrócić uwagę w ich składzie
Żywność przetworzona to przede wszystkim fast food, chipsy, ketchup, ale nie tylko.
Fot. 123rf.com

Co to jest żywność przetworzona? Najpopularniejsze produkty i na co zwrócić uwagę w ich składzie

Słysząc o żywności przetworzonej myślisz o produktach typu fast food, chipsach i słonych przekąskach? Masz rację, ale to tylko wierzchołek góry lodowej. Produkty wysoko przetworzone to także doskonale znane i lubiane drożdżówki, ketchup, kostka rosołowa, majonez, zupki chińskie z torebki, syrop owocowy oraz napoje light. Sprawdź, jakie szkodliwe składniki zawierają i jak wpływają one na nasze zdrowie. 

Najlepiej w ogóle nie sięgać po żywność przetworzoną. Ale jeśli trudno nam się z nią całkowicie rozstać – róbmy to tylko od czasu do czasu, co najwyżej raz w miesiącu!

Chipsy zawierają akrylamid i wiele kalorii. Jak wpływają na zdrowie?

Na próżno szukać na opakowaniu informacji, że zawierają akrylamid. Jednak występuje on w nich bez wyjątku – powstaje podczas obróbki termicznej ziemniaków.

Badania wykazały, że regularne spożywanie chipsów (i akrylamidu) znacznie zwiększa ryzyko choroby serca, jak również wywołuje przewlekły stan zapalny, podnosząc ryzyko miażdżycy i wieńcówki.

Chipsy to żywność uboga w składniki odżywcze ale dostarczająca dużo energii – bardzo szybko tuczą!

Drożdżówka ma w składzie czerń brylantową. Jak wpływa na zdrowie?

Ta z przemysłowego wyrobu może zawierać barwnik o nazwie czerń brylantowa (E151). To składnik nie bez powodu zakazany w USA. Może negatywnie wpływać na nerki. Nasila objawy astmy. W jelitach jest przekształcany w szkodliwe substancje.

Ketchup zawiera benzoesan sodu. Jak szkodzi zdrowiu?

Pomidory, przecier lub koncentrat pomidorowy to często nie więcej, niż 60 procent składu. Wśród pozostałych składników króluje benzoesan sodu (E211).

Może wzmagać objawy alergii i astmy. Podrażnia przewód pokarmowy – przy wrzodach żołądka i zespole jelita wrażliwego bardzo odradzany!

Kostka rosołowa to żywność przetworzona. Zawiera glutaminian sodu

Obok soli to główny składnik (E621) kostki udającej wszystko, co najlepsze w rosole. Naraża na tzw. syndrom chińskiej restauracji – bóle głowy, palpitacje serca, niepokój. Odkłada się w organizmie.

Majonez ma w składzie cukier, sól, przeciwutleniacze. Jak wpływa na zdrowie?

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, majonez to produkt mocno dosładzany – cukru w nim więcej, niż soli (której i tak dużo).

Cukier to nie tylko większe ryzyko cukrzycy ale też grzybicy w jelitach. Sól wapniowo-disodowa (przeciwutleniacz) zaburza wchłanianie minerałów, m.in. żelaza.

Zupki z torebki zawierają tłuszcz palmowy. Jak działa na zdrowie?

A także – sól, glutamininian sodu, mąka pszenna.

Tłuszcz palmowy to w 50 proc. kwasy tłuszczowe nasycone. Tego rodzaju tłuszcz naraża nas na wzrost poziomu cholesterolu i choroby sercowo-naczyniowe.

Syrop o smaku malinowym ma w składzie glukozo-fruktozę. Jakie choroby wywołuje?

A dokładnie – syrop glukozowo-fruktozowy. Zawiera go wiele syropów udających owocowe. To składnik obwiniany przez dietetyków i lekarzy o epidemię otyłości w krajach zachodnich.

Może też być winowajcą cukrzycy, nadciśnienia, dny moczanowej.

Napoje light zawierają aspartam. Jak wpływają na zdrowie?

Zastępuje się nim cukier, by był mnie kaloryczny. Choć ubogi w kalorie, aspartam (E951) do zdrowych się nie zalicza. Zaburza skład mikroflory w jelitach.

Wykazano, że osoby regularnie sięgające po napoje dosładzane słodzikami typu aspartam są bardziej zagrożone cukrzycą i chorobami układu krążenia, niż inni.

 

 

Czytaj więcej